A devenit deja o tradiţie ca elevii din Parohia Slobozia-Conachi, care participă la Olimpiada de Religie, să fie recompensaţi pentru munca lor cu o excursie gratuită în vacanţa de vară. Este al patrulea an consecutiv de când pc. pr. paroh Ionuţ Glăvan, prin dragostea şi purtarea de grijă pe care le are pentru copiii de la Școala Gimnazială Slobozia-Conachi, organizează o astfel de excursie, sub forma unui pelerinaj la numeroase mănăstiri, dar şi pentru vizitarea unor obiective turistice.
În această vară grupul de copii beneficiari a fost constituit atât din elevii care au participat la etapa judeţeană a Olimpiadei de Religie, cât şi din elevii seminarişti din parohia noastră, însoţiţi de părintele paroh, doamna preoteasă, profesoara de religie şi directoarea şcolii.
Traseul ales a cuprins mănăstiri şi obiective din judeţul Neamţ, unde am putut admira arhitectura religioasă moldovenească şi ne-am bucurat de bogaţia spirituală a oamenilor acestor locuri.
Pelerinajul a început cu vizita la Catedrala arhiepiscopală din Roman, unde pelerinii s-au putut închina la moaştele celor 22 de sfinţi care se află aici. În continuare a fost vizitată Mănăstirea Almaş care deţine o frumoasă icoană făcătoare de minuni a Sfintei Ana. A urmat Mănăstirea Horaiţa, un port de linişte în marea învolburată a vieţii. Cu o catapeteasmă unică în ţară şi icoana Maicii Domnului „izbăvitoare de secetă”, această mănăstire oferă pelerinilor un peisaj mirific şi o linişte desăvârşită. Mănăstirile Agapia şi Văratec au încheiat prima zi a pelerinajului.
În cea de a doua zi am continuat călătoria pe cărările sfinţilor. Ne-am oprit mai întâi la Mănăstirea Secu, o adevarată cetate medievală, apoi ne-am îndreptat paşii pe urmele marilor duhovnici, părinţii Ilie Cleopa şi Paisie Olaru, de la Mănăstirea Sihăstria, un locaş plin de lumină şi har, şi părintele Iustin Pârvu de la Mănăstirea PetruVodă.
Mănăstirea Durău ne-a oferit momente de bucurie sfântă şi, prin aşezarea ei geografică, posibilitatea de a ne răcori de arşita unei zile fierbinţi de vară.
Pelerinajul s-a încheiat cu Mănăstirea Pângăraţi, ctitorie a voievodului Alexandru Lăpuşneanu.
Ne-am întors plini de har dumnezeiesc şi cu bucuria de fi străbătut un colţişor de rai din Grădina Maicii Domnului.
Considerăm că această călătorie a noastră, cu popasuri duhovniceşti, s-a constituit într-un răspuns la apelul-îndemn: ,,Căutaţi pacea cu toţi şi sfinţenia, afară de care nimeni nu va vedea pe Dumnezeu.” (Evrei 12, 14) Mulţumim pc. pr. Ionuţ Glăvan pentru frumoasa iniţiativă care contribuie la catehizarea copiilor, la descoperirea valorilor tradiţionale şi, nu în ultimul rând, la creşterea motivaţiei pentru participarea elevilor la olimpiade, concursuri şi alte activităţi extraşcolare.
Deasemenea, activitatea de faţă se înscrie în frumosul parteneriat Biserică-Școală, care în comunitatea slobozeană dă roade şi credem că reuşeşte să îndrepte paşii elevilor spre adevăratele valori creştine.
Prof. de religie Sultănica Marin,
Școala Gimnazială nr. 1, Slobozia-Conachi