Chiriarhul Dunării de Jos, la parohia Matca III, jud. Galaţi
În ziua de 9 mai 2010, la Duminica a VI-a după Sfintele Paşti, slujitorii şi credincioşii din comuna Matca au avut bucuria prezenţei în mijlocul lor a Înaltpreasfinţitului Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi a Preasfinţitului Mihail, Episcopul românilor ortodocşi din Australia şi Noua Zeelandă, originar din această localitate.
Cu această ocazie, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească la biserica ,,Sfânta Cuvioasă Parascheva” din parohia Matca III. În cadrul slujbei au fost pomeniţi eroii neamului jertfiţi în Războiul de Independenţă din 1877, precum şi în Al Doilea Război Mondial.
În cuvântul său, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, le-a tâlcuit credincioşilor înţelesurile duhovniceşti ale Evangheliei vindecării orbului din naştere şi a subliniat importanţa statorniciei în credinţă, a cunoaşterii atât de către cei tineri, cât şi de cei maturi, a Crezului ortodox şi a învăţăturii Bisericii: „Astăzi lumina este împărtăşită de Mântuitorul Hristos prin intermediul unui om orb. La Sfintele Paşti, El ne-a dăruit lumina Învierii Sale, iar azi ne-a arătat lumina credinţei şi lumina vederii lui Dumnezeu, prin curăţia inimilor noastre şi ascultarea de poruncile Sale.
Ne-am bucurat că am fost întâmpinaţi de tineri îmbrăcaţi în costume populare, înaintea unui frumos covor de flori şi că am descoperit, prin piatra ce se păstrează la intrarea în biserică, mărturia istorică a prezenţei Episcopului Melchisedec Ştefănescu la data de 4 aprilie 1882, când a sfinţit acest sfânt lăcaş, însoţit fiind de protopopul de Tecuci, pr. Constantin Dimitriu – tatăl lui Calistrat Hogaş. Ce frumoasă actualizare, atât a mărturisirii credinţei prin copiii participanţi la programul «Hristos împătăşit copiilor», cât şi a aniversării Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, prin amintirea Episcopului Melchisedec!”.
La biserica cu hramul ,,Sfântul Ierarh Nicolae” din parohia Matca I, Sfânta Liturghie arhierească a fost prezidată de Preasfinţitul Părinte Mihail al Australiei şi Noii Zeelande, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La finalul slujbei a fost prezentat un scurt program religios-artistic, intitulat „Crezul meu”, realizat de copiii participanţi la proiectul ,,Hristos împărtăşit copiilor”.
Programul pastoral-misionar al chiriarhului Dunării de Jos a cuprins şi vizitarea celorlalte trei biserici din localitate, dintre care două aflate în construcţie, unde a fost întâmpinat de slujitorii, credincioşii și membrii consiliilor și comitetelor parohiale. La final, Înaltpreasfinţitul Casian a poposit la biserica ,,Sfântul Nicolae”, unde a fost întâmpinat de către Preasfinţitul Părinte Mihail, preotul paroh, şi credincioşii din această enorie. Înaltpreasfinţia Sa a remarcat faptul că „evenimentul de are multiple conotaţii: pastorale, misionare şi de suflet.
Preoţii şi credincioşii din Matca s-au bucurat de săvârşirea Sfintei Liturghii arhiereşti în două dintre bisericile localităţii. Este rar cazul când în aceeaşi localitate slujesc simultan doi ierarhi. Acest lucru a fost posibil pentru că această comunitate a dăruit Bisericii un arhiereu, în persoana Preasfinţitului Mihail, Episcopul românilor ortodocşi din Australia şi Noua Zeelandă, care revine în satul natal, după o experienţă de început ca episcop, slujind la Sfântul Altar al bisericii în care a primit Botezul şi unde se vede ca şi copil participând la sfintele slujbe.
A ţinut foarte mult ca în timpul pe care îl are la dispoziţie venind în ţară din îndepărtata Australie, timp pe care îl petrece în România pentru rezolvarea anumitor probleme inerente oricărui început… Preasfinţia Sa poartă în fiinţa sa darul credinţei şi hărniciei oricărui mătcaş, pentru că vedem felul în care aici, la Matca, hărnicia rezolvă sărăcia, cum frumuseţea izgoneşte urâţenia, prin mulţimea florilor cultivate. Hărnicia se vede în capacitatea unică de cultivare a legumelor, care-i face cunoscuţi în ţară şi în lume. L-am simţit astăzi pe Dumnezeu în rugăciunea şi credinţa dumneavoastră fierbinte şi am observat cât de frumoşi sunt oamenii când vin şi se roagă la biserică. Munca îi înnobilează, iar credinţa le dă frumuseţe sufletească!”.
La rândul său, Preasfinţitul Mihail a mulţumit pentru invitaţia făcută de Înaltpreasfinţitul Casian de a sluji în localitatea natală, precum şi pentru bucuria de a fi slujit în mijlocul consătenilor săi: „Am simţit darul Sfântului Duh în rugăciune şi în prezenţa dumneavoastră astăzi la biserică (…) Efortul Înaltpreasfinţiei Voastre de a fi astăzi în mijlocul mătcaşilor se răsplăteşte prin eforturile credincioşilor de a vă întâmpina, de a vă însoţi în rugăciune, la Sfânta Liturghie; ei ascultă şi se bucură de preoţii lor, dar prezenţa ierarhului locului se constituie într-un eveniment deosebit şi un într-un prilej de mare sărbătoare. Felicităm pe toţi membrii consiliilor parohiale care ajută şi sprijină pe preoţii lor în activitatea pastorală şi edilitar-gospodărească, pentru ca, odată cu bisericile care se zidesc, se întăreşte şi se consolidează credinţa ortodoxă.”
În continuare, elevii participanţi la proiectul ,,Hristos împărtăşit copiilor” şi membrii Consiliilor parohiale au primit în dar din partea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Casian ,,Noul Testament cu Psalmi”, icoane şi volumul ,,Tinerii-mărturisitori ai Învierii Domnului”.
Cu această ocazie, cei doi ierarhi au sfinţit şi inaugurat noul Centru social-filantropic ,,Sfântul Ierarh Nicolae” al parohiei Matca I, iar în după-amiaza aceleiași zile au prezidat şedinţa pastorală cu preoţii din comună, în cadrul căreia s-a hotărât înfiinţarea a două noi parohii, pentru a răspunde nevoilor pastorale şi de intensificare a activităţii misionare în zonă. Totodată, fraţii din asociaţia ,,Oastea Domnului” au avut bucuria de a fi binecuvântaţi şi de a primi cuvântul de învăţătură al înalţilor oaspeţi.
Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos