În Arhiepiscopia Dunării de Jos s-au continuat şi în acest acest an tradiţionalele manifestări dedicate eroilor patriei la ziua lor de pioasă recunoştinţă.
Importanţa religioasă şi semnificaţia naţională ale acestei sărbători au constituit tema de reflecţie în cadrul orelor de Religie din săptămâna premergătoare evenimentului, în toate şcolile şi liceele din cuprinsul Eparhiei.
De asemenea, în toate bisericile din Arhiepiscopie, la Sfânta Liturghie au fost pomeniţi eroii neamului românesc şi au fost organizate manifestări liturgice şi cultural-artistice pentru cei care s-au jertfit pe „câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, şi pentru libertatea şi demnitatea poporului român“. Totodată, slujbe de pomenire au fost oficiate, după Sfânta Liturghie şi la cimitirele, troiţele şi monumentele eroilor neamului.
În municipiul Galaţi, tradiţionala procesiune închinată eroilor a fost organizată, ca în fiecare an, la biserica „Înălţarea Domnului“ din localitate.
Convoiul a fost format slujitorii sfintelor altare, garda de onoare constituită din militari ai unităţilor Garnizoanei Galaţi, oficialităţile municipale şi judeţene, tineri seminarişti şi elevi de la şcolile gălăţene, precum şi din numeroşi credincioşi.
Coloana a pornit, pe bulevardul George Coşbuc, către Cimitirul „Eternitatea“, ajungând la Monumentul închinat Eroilor Neamului, unde a fost săvârşită cuvenita slujbă de pomenire. După evocarea semnificaţiei Zilei Eroilor, au fost depuse jerbe şi coroane de flori, urmate de defilarea gărzii de onoare în acordurile muzicii militare.
Tinerii elevii participanţi au depus coroane şi flori pe Altarul Eroilor Neamului şi au intonat atât Imnul de Stat al României, cât şi Imnul Eroilor.
În celălalt mare oraş al eparhiei, Brăila, procesiunea dedicată Eroilor patriei a început la ora 16:00, punctul de plecare constituindu-l biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“. Procesiunea s-a încheiat la monumentul ostaşilor români căzuţi în cele două războaie mondiale, din cimitirul cu acelaşi nume, unde a fost oficiată o slujbă de pomenire.
Pr. Gabriel Molocea