Înălţatu-Te-ai întru slavă, Hristoase, Dumnezeul nostru, bucurie făcând ucenicilor Tăi cu făgăduinţa Sfântului Duh; încredinţându-se ei prin binecuvântare că Tu eşti Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii.
Troparul Praznicului Înălţării Domnului
La Praznicul Înălţării Domnului, în toate bise-ricile din Arhiepiscopia Dunării de Jos, la Sfânta Litur-ghie, au fost pomeniți eroii care și-au jertfit viața pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești.
La Galaţi
În municipiul Galaţi, începând cu ora 13:00, a fost organizată tradiţionala procesiune închinată eroilor. Alaiul, format din slujitori, credincioşi, oficialităţi locale, tineri seminarişti şi elevi, a pornit de la biserica „Înălţarea Domnului” către Cimitirul „Eternitatea“, unde s-a săvârşit slujba de pomenire a eroilor. La acest moment înălţător a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, care a săvârşit, alături de preoţi de la parohiile din oraş, slujba parastasului şi a rostit un cuvânt de învăţătură.
A urmat depunerea de coroane de flori. Mai întâi au fost invitaţi elevii pentru a aduce un omagiu eroilor înhumaţi în locul de onoare din cimitirul gălăţean, după care au urmat oficialităţi locale şi militare.
La Brăila
În celălalt mare oraş al eparhiei, la Brăila, procesiunea a început la ora 17:00 pornind din faţa bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ şi s-a încheiat la mormintele ostaşilor români căzuţi în cele două războaie mondiale, din cimitirul cu acelaşi nume. Alături de oficilităţi locale, civile şi militare, au participat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, împreună cu un numeros sobor de preoţi din Protopopiatul Brăila. La eveniment au fost prezenţi şi numeroşi credincioşi din parohiile brăilene.
La procesiune au participat, prin implicarea profesorilor de religie, elevi de la şcolile şi liceele din municipiu, care pe tot parcursul manifestării au intonat, alături de preoţi şi cântăreţii bisericeşti, troparul praznicului, precum şi Imnul Eroilor.
La monumentul eroilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a oficiat, alături de părinţii slujitori, slujba de pomenire şi a adresat celor prezenţi un cuvânt de folos.
La final, în aplauzele mulţimii, a avut loc parada detaşamentelor militare din Garnizoana Brăila.
Pomenirea eroilor în alte localităţi din cuprinsul Arhiepiscopiei
Şi în satele şi comunele din cele două judeţe ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos a fost cinstită memoria înaintaşilor, prin săvârşirea slujbei parastasului la mormintele sau monumentele închinate lor şi prin alte manifestări cultural-religioase. Conform îndrumărilor Sfintei Arhiepiscopii, adresate pc pr preoţi din toate protopopiatele eparhiei, în data de 13 mai a.c., pp.cc. preoţii au luat legătura cu profesorii de religie de la şcolile de pe raza parohiei pentru a le prezenta elevilor, în cadrul orei de religie, semnificaţia religioasă şi naţională a Zilei Eroilor.
Credincioasele din Comitetul parohial, sub îndrumarea preotului paroh, s-au îngrijit de curăţenia şi împodobirea din timp a mo-numenteleor pentru ceremonie.
În ziua sărbătorii, clasele de elevi, alături de cadrele profesorale, fără a perturba orele de curs, au participat împreună la Sfânta Liturghie şi la manifestările religioase de după săvârşirea acesteia.
Astfel, în prezenţa oficialităţilor locale, a elevilor, credincioşilor şi a veteranilor de război, la monumentele sau troiţele din localitate, ridicate în cinstea neamului, preoţii au săvârşit mai întâi slujba de pomenire, după care au adresat celor prezenţi un cuvânt duhovnicesc în care au arătat că avem datoria de a ne cinsti eroii, care au luptat pentru apărarea ţării, dar şi pentru valorile naţionale. Au urmat la cuvânt primarul localităţii şi profesorul de istorie, care au elogiat memoria celor care au luptat pentru demnitatea şi libertatea poporului român.
În acelaşi cadru sărbătoresc, elevii au cântat şi rostit versuri patriotice. S-a intonat apoi Imnul Naţional şi Imnul Eroilor, iar elevii şi cadrele didactice au depus flori, la monumentul eroilor.
La final, celor mici li s-au împărţit din ofrandele aduse (cozonac, ouă roşii), iar celorlalţi li s-au oferit iconiţe şi reviste.
Adrian Portase