În perioada 23 – 24 aprilie 2015, Excelenţa Sa domnul Marek Szczygiel, Ambasadorul Republicii Polone în România a vizitat municipiile Brăila şi Galaţi, precum şi cele mai reprezentative centre de cultură şi spiritualitate din aceste două importante oraşe ale Eparhiei Dunării de Jos.
În acest context, vineri, 24 aprilie a.c., Excelenţa sa a fost oaspetele Muzeului de Istorie, Cultură şi Spiritualitate Creştină de la Dunărea de Jos, fiind întâmpinat de către Chiriarul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop dr. Casian Crăciun.
Excelenţa sa a fost profund impresionat de parcursul istoric pe care l-a traversat clădirea actuală a Muzeului – vechi Palat Episcopal, dar şi de valorile istorice, culturale şi creştine prezentate în generoasele săli de expoziţie. Cu acest prilej, domnul ambasador a evidenţiat relaţiile bilaterale pozitive dintre poporul român şi cel polonez, precum şi dintre Bisericile celor două popoare, precizând că în Polonia, atât Biserica Romano-Catolică, cât şi Biserica Ortodoxă fac parte din istoria, tradiţia şi identitatea poporului polonez.
Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop dr. Casian a prezentat câteva repere ale cooperării şi conlucrării Eparhiei Dunării de Jos cu Biserica Ortodoxă a Poloniei pe tărâm misionar şi cultural-istoric, subliniind în chip deosebit vizita la Galaţi a Preafericitului Părinte Sava, Mitropolit al Varşoviei şi Primat al Bisericii Ortodoxe a Poloniei în anul 2004, cu prilejul împlinirii a 500 de la trecerea la Domnul a Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt al Moldovei. În acel moment Preafericirea Sa, alături de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române – pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei – şi de alţi ierarhi, membri ai Sfântului Sinod au sfinţit şi lansat la apă „Pânzarul Moldovenesc” – replică fidelă a corăbiilor medievale din sec XV.
Câţiva ani mai târziu, în decembrie 2008, ÎPS Miron, arhiepiscopul – vicar al Mitropoliei Varşoviei şi Episcop ortodox al armatei din Polonia a vizitat Eparhia Dunării de Jos.
De asemenea, la invitaţia Preafericitului Sava, în perioada 9-15 septembrie 2009, o delegaţie a Eparhiei Dunării de Jos condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a efectuat o vizită frăţească în Biserică Ortodoxă a Poloniei.
În cadrul discuţiilor, Chiriarhul Dunării de Jos a subliniat un element cultural comun: în timp ce Polonia este o ţară de limbă slavă şi cultură occidentală, România este o ţară de limbă latină, însă de cultură răsăriteană.
La final, Excelenţa Sa a primit albumul “Palatul Episcopal – Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos”, medalia jubiliară a Muzeului şi alte publicaţii apărute la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi a oferit, la rândul său, Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop albumul “Ortodoxia în culori”.
În încheiere, Excelenţa Sa şi-a exprimat dorinţa de a organiza în Sala de expoziţii temporare a Muzeului o expoziţie foto-documentară în care să fie prezentate aspecte din viaţa Bisericii Ortodoxe din Polonia.