Patriarhia Alexandriei:
Prima vizită a Patriarhului Teodor al II-lea în Maroc
Sâmbătă, 21 martie 2015, Preafericirea Sa, Teodor al II-lea, Papă şi Patriarh al Alexandriei şi al Întregii Africi a ajuns în Maroc pentru prima dată de la întronizarea Sa, fiind însoţit de Arhimandritul Theodoros Dridakis, Mare Eclesiarh al Tronului Patriarhal.
La biserica „Bunavestire” din Casablanca, Preafericirea Sa a fost primit călduros de către creştinii ortodocşi din această metropolă.
A doua zi, la Duminica Sfântului Ioan Scărarul, Patriarhul Teodor al II-lea a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica „Bunavestire” din Casablanca, răspunsurile la strană fiind date, printre alţii, şi de românii ortodocşi aflaţi temporar, la muncă, în Maroc. De altfel, prezent la acest eveniment a fost şi Ambasadorul României la Maroc, Excelenţa Sa, Doamna Simona Mariana Ioan.
Patriarhia Moscovei şi a toată Rusia:
Prima şedinţă a Comisiei Consiliului pentru Cooperare
cu Organizaţiile Religioase
În data de 19 martie a.c., a avut loc, în cadrul Departamentului pentru Relaţii Externe Bisericeşti al Patriarhiei Moscovei, prima reuniune a Comisiei pentru Cooperare Internaţională a Consiliului pentru Cooperare cu Organizaţiile Religioase de pe lângă Preşedintele Federaţiei Ruse.
Întâlnirea a fost prezitată de Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, directorul Departamentului Patriarhiei Moscovei pentru Relaţii Externe ale Bisericii.
Conform Mitropolitului Ilarion, decizia de a institui această comisie, în 11 decembrie 2014, a fost motivată de procesele alarmante înregistrate în lume, „care reprezintă o ameninţare pentru religie şi sistemul religios bazat pe normele morale şi valorile personale ale familiei şi vieţii sociale”.
Pe lângă problema căsătoriei persoanelor de acelaşi sex a fost ridicată şi problema tensiunilor din Orientul Mijlociu.
Patriarhia Bulgariei:
Împlinirea unui an de la întronizarea ÎPS Naum, în scaunul de Mitropolit de Ruse
Duminică, 22 martie a.c. s-a împlinit un an de la întronizarea ÎPS Naum, în demnitatea de Mitropolit de Ruse. Alături de Înaltpreasfinţia Sa, au slujit la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, Înaltpreasfinţitul Gavriil, Mitropolit de Loveci şi Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Ambrozie a rostit un cuvânt de felicitare, oferindu-i totodată Mitropolitului de Ruse o icoană a Sfântului Naum al Ohridei, un omofor şi un epitrahil.
Diaspora ortodoxă:
Întâlnirea Conferinţei Episcopilor Ortodocşi Canonici din Spania şi Portugalia
În data de 12 martie a.c. a avut loc la Madrid o sesiune de lucru a Conferinţei Episcopilor Ortodocşi din Spania şi Portugalia. La această întâlnire au participat: Mitropolitul Policarp al Spaniei şi Portugaliei (Patriarhia de Constantinopol), Episcopul Nestor de Chersonese (Patriarhia Moscovei şi a toată Rusia), Episcopul Luca al Europei Occidentale (Patriarhia Serbiei) şi Episcopul Timotei al Spaniei şi Portugaliei (Patriarhia Română).
În cadrul discuţiilor a fost semnat un act notarial, prin care Conferinţa Episcopilor Ortodocşi Canonici din Spania şi Portugalia va putea reprezenta în faţa instituţiilor statului din Spania, pe toţi creştinii ortodocşi.
Bisericile vechi-orientale:
Întâlnire între Întâistătătorii Bisericilor vechi – orientale
La data de 19 martie a.c. a avut loc la Cairo întâlnirea a trei Întâistătători ai Bisericilor vechi – orientale: Sanctitatea Sa, Papa Teodor al II-lea al Alexandriei şi al Bisericii Copte, care a fost şi gazda acestui eveniment, Sanctitatea Sa, Ignatie Afraim al II-lea, Patriarhul Bisericii Siriace a Antiohiei şi al Întregului Răsărit şi Sanctitatea Sa, Aram I, Catolicos de Cilicia.
Recepţia a avut loc în Catedrala ,,Sfântul Marcu” din Alexandria, la aceasta participând mai mulţi prelaţi ortodocşi din cele trei Biserici.
Discuţiile s-au axat pe situaţia actuală din Orientul Mijlociu, dar s-a discutat şi despre dialogul teologic dintre cele trei Biserici surori.
Culegere şi traducere: drd. Alexandru Bulgaru