La parohia „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” din municipiul Brăila, „Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii, azi” a debutat prin prăznuirea ocrotitorului bisericii. După săvârşirea slujbei Vecerniei de către un sobor de preoţi, la momentul sfinţirii Litiei a sosit în mijlocul credincioşilor ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian Crăciun, care a adresat celor prezenţi un cuvânt bogat de învăţătură. După încheierea părţii liturgice, membrii Consiliului şi Comitetului parohial s-au întrunit în şedinţă de lucru în prezenţa ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian Crăciun, în vederea analizării dării de seamă prezentate de subsemnatul pr. paroh, cu privire la activităţile edilitar-gospodăreşti, misionar-culturale, social-filantropice şi economice desfăşurate în anul ce s-a încheiat şi a stabilirii obiectivelor pentru anul în curs.
Sărbătorirea Sfântului Antonie cel Mare a continuat în ziua pomenirii sale prin săvârşirea slujbei Utreniei şi a Sfintei Liturghii de către un sobor de preoţi din Cercul pastoral-misionar nr. 5. În cadrul Sfintei Liturghii s-au înălţat rugăciuni de pomenire pentru vrednicul de pomenire Antonie Plămădeală, Mitropolit al Ardealului, şi pentru fostul primar al municipiului Brăila, Anton Lungu. După cuvântul de învăţătură rostit de pr. Mircea Băncilă, misionarul Cercului pastoral nr. 5, din care face parte şi parohia „Sfântul Antonie cel Mare”, a urmat o agapă la care au participat toţi cei aproximativ 270 de credincioşi prezenţi la Sfânta Liturghie. De asemenea, parohia a oferit prânzul unui număr de 100 de persoane asistate social, precum şi celor 140 de bolnavi internaţi în secţia cronici adulţi a Spitalului de psihiatrie „Sf. Pantelimon” din Brăila.
Sărbătoarea Parohiei „Sfântul Antonie cel Mare” s-a încheiat a doua zi, duminică, când, după Sfânta Liturghie şi cuvântul de învăţătură, copiii de la Şcoala „Sfântul Ap. Andrei”, coordonaţi de dna. învăţătoare Fănica Dumbravă şi de dna profesoară de religie Bălan Nicoleta, au susţinut un scurt program cultural, constând în recitarea unor poezii religioase şi a unei scenete inspirate din Scrisoarea a III-a, astfel fiind omagiat şi poetul Mihai Eminescu.
Pr. conf. dr. Gagu Cristian,
Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie, Galaţi