Imediat după slujba sfinţirii capelei cu hramurile „Întâmpinarea Domnului” şi „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din cadrul fostului Palat episcopal din Galaţi, ctitorie a vrednicului de pomenire episcop Partenie Clinceni, a avut loc festivitatea de inaugurare a noului Muzeu al Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.
Festivitatea de inaugurare s-a bucurat de prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, însoţit de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii şi de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop – vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
După citirea documentului de sfinţire, de către pc părinte Lucian Petroaia, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a mulţumit Preafericirii Sale şi invitaţilor pentru prezenţa la acest eveniment, creionând şi aspect legate de istoria edificiului inaugurat şi a etapelor restaurării lui. „Nu este nimic altceva acum, în acest muzeu, decât o carte de istorie deschisă a credinţei, care începe cu secolul al III-lea prin cultura daco-romană şi bizantină care s-a succedat la gurile Dunării, apoi în perioada voievozilor, în special marele Matei Basarab în partea munteană şi Vasile Lupu în partea moldoveană; apoi, din secolul al XIX-lea, putem admira o mulţime de mărturii începând cu episcopul Melchisedec Ştefănescu, cel mai strălucit om de cultură, ierarh şi patriot din secolul al XIX-lea, din Moldova şi din Ţara Românească, trecând, mai apoi, la ierarhii ce au succedat. Am căutat aşadar ca orice slujitor, orice creştin, să se regăsească în viaţa strămoşilor săi prin exponatele pe care le-am primit de la înaintaşii noştri, ierarhi în special, dar şi prin cele pe care le-am putut recupera de la parohii şi mănăstiri care sunt împreună ctitori ai acestui muzeu” a spus Înaltpreasfinţia Sa.
Prezent la eveniment, la invitaţia Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, domnul Academician Victor Spinei s-a arătat impresionat de eforturile depuse de către Înaltpreasfinţia Sa pentru redobândirea clădirii vechiului Palat episcopal şi pentru redarea strălucirii lui de odinioară, apreciind totodată şi lucrarea de a oferi creştinilor de la Dunărea de Jos, şi nu numai, o astfel de instituţie culturală.
Cu prilejul acestei festivităţi, Înaltpreasfinţia Sa i-a oferit Preafericitului Părinte Daniel Diploma de Excelenţă „Pro fide, litteris et arte”, în semn de recunoştinţă pentru deosebita contribuţie adusă la consolidarea, restaurarea şi ctitorirea Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, precum şi o medalie cu chipul Sfinţilor Martiri Brâncoveni şi cu fostul Palat episcopal şi Albumul „Palatul episcopal – Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos”.
În cuvântul de binecuvântare de la finalul festivităţii de inaugurare a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că „prin restaurarea şi valorificarea monumentelor istorice, care din cauza cutremurelor şi a altor factori au ajuns la o stare de degradare, ne exprimăm recunoştinţa faţă de înaintaşi, faţă de istorie, dar şi faţă de generaţia prezentă şi de cea viitoare.
Recunoştinţa pentru înaintaşi, nu e o simplă datorie morală; este semnul unei creşteri spirituale, semnul maturităţii. Numai cine îşi exprimă recunoştinţa este matur. Cine nu are simţul recunoştinţei este imatur spiritual, pentru că fiecare om este un ţesut de daruri primite, nu numai genetic de la părinţi, ci şi educaţional-cultural, primite de la învăţători, educatori, preoţi, duhovnici şi de la unii ocrotitori care au ajutat persoana respectivă să se formeze şi să devină o lumină printre oameni. Deci recunoştinţa aceasta este recunoaşterea că am primit ceva şi datoria de a valorifica şi de a transmite mai departe. Aceasta este tradiţia, este un proces viu de transmitere a valorilor şi de adăugare la cele primite pentru a ne îmbogăţi sufleteşte. Această lucrare este o revigorare a misiunii prin cultură, care este foarte importantă deoarece este continuitatea misiunii prin cult”.
La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu ierarhii şi invitaţii prezenţi la această manifestare au vizitat noul Muzeu al Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.
Alexandru Bulgaru