Din anul 1992, la propunerea şi prin purtarea de grijă a ÎPS Casian Crăciun, Sfântul Apostol Andrei este proclamat ca ocrotitor spiritual al oraşului Galaţi. De atunci şi până astăzi, sărbătoarea Apostolului a adus multă binecuvântare şi bucurie duhovnicească credincioşilor urbei dunărene, prin slujirea Sfintei Liturghii la Catedrala Arhiepiscopală de către un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, din ţară şi nu numai, precum şi aducerea Moaştelor Sfântului Apostol Andrei, în anul 1996, la Galaţi, dar şi a moaştelor altor sfinţi importanţi ai Bisericii în anii ce au urmat.
Anul acesta, Sfântul Apostol Andrei a dorit să aibă alături pe Sfântul Martir Voievod Constantin Brâncoveanu, ale cărui sfinte moaşte au fost aduse la Galaţi în după amiaza zilei de miercuri, 26 noiembrie, de către o delegaţie condusă de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Mulţimea de credincioşi a primit cu mare bucurie vizita duhovnicească a Sfântului Domnitor care şi-a dat viaţa pentru neam şi credinţă, alături de cei patru fii ai săi: Constantin, Ştefan, Radu, Matei, şi ginerele său, sfetnicul Ianache.
În această atmosferă, la ceas de seară, preoţii din Galaţi l-au aşteptat pe Preafericitul Părinte Patriarh în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, primind binecuvântarea acestuia, şi participând, apoi, la sfinţirea noului punct de lucru „Sfântul Apostol Andrei“ al Biroului de pelerinaje „Basilica Travel“ al Patriarhiei Române, situat în cadrul Protoieriei Galaţi, pe strada Ion Creangă, nr. 13. Slujba de sfinţire a fost săvârşită de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, prezenţi fiind şi Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului şi Preasfinţitul Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Părintele Patriarh a amintit că Galaţiul a fost „un loc important de unde, pe timpuri, plecau pelerinii cu vaporul în pelerinaj. Iată, avem un nou centru de pelerinaj care va dinamiza şi va intensifica lucrarea pastorală.
Mulţumim ÎPS Sale pentru rapiditatea cu care a găsit acest spaţiu pentru a fi centrul de pelerinaj «Sf. Ap. Andrei» şi prin aceasta se arată cât de important este pelerinajul ca lucrare pastoral-misionară, nu ca simplu turism religios. Pelerinajul nu este o excursie, este un urcuş duhovnicesc pornind spre locurile sfinte unde au vieţuit oameni sfinţi şi, în acelaşi timp, este un mijloc de întărire a comuniunii.
De aceea, o biserică vie, lucrătoare şi misionară, este şi o biserică a pelerinajelor care înseamnă o lucrare de închinare, de recunoaştere a lucrării lui Dumnezeu în istorie, dar şi de recunoaştere a locurilor şi a oamneilor prin care Dumnezeu a lucrat sau în care Dumnezeu a răspuns la căutare. Deci, prin pelerinaj ne întâlnim cu Hristos-pelerinul, Hristos care este pelerin tainic în lume, bate la uşa inimii fiecărui om, călătoreşte cu noi şi cheamă la mântuire.”
ÎPS Arhiepiscop Casian a mulţumit Preafericirii Sale şi a declarat: „aceasta a fost de la început vocaţia Eparhiei de la gurile Dunării: să fie un centru de comuniune şi de pelerinaje“.
„Pelerinajul nu este o modă a secolului XX, cum se crede uneori, acum când mijloacele de comunicare şi de transport sunt atât de diverse şi confortabile. El este un act religios prin excelenţă asemănător oricărui alt mod de exprimare a sentimentului religios. Este cel mai vechi act religios din istoria omenirii, o căutare plină de sens a lui Dumnezeu care este izvorul deplin al credinţei şi arată dorinţa creştinului de căutare a vieţii de sfinţenie şi de modele de sfinţenie“. (Pr. Lect. Dr. Dan Sandu).
Basilica Travel, prin punctele de lucru din fiecare eparhie, oferă credincioşilor posibilitatea de a se ruga şi a vizita locurile unde a trăit şi şi-a desfăşurat activitatea Însuşi Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Maica Domnului, Sfinţii Apostoli, precum şi ceilalţi sfinţi pe care îi cinstim în bisericile noastre.
Mărturiile celor care s-au bucurat deja de pelerinajele propuse de Patriarhia Română, reprezintă încă un motiv de a medita la posibilitatea de a iniţia şi de a participa la un astfel de pelerinaj prin inaugurarea la Galaţi a noului punct de lucru „Sf. Ap. Andrei” al Biroului de pelerinaje „Basilica Travel” al Patriarhiei Române.
Preot Gabriel Ioan Pelin, Parohia Vovidenia