În fiecare an, la data de 1 decembrie, cu ocazia sărbătorii Zilei Naţionale a României, în toate catedralele eparhiale, bisericile parohiale şi mănăstireşti, precum şi în cadrul şcolilor de teologie ortodoxă, se oficiază slujba de Te-Deum pentru a aduce mulţumire lui Dumnezeu pentru făurirea României Mari, precum şi o slujbă la care sunt pomeniţi eroii care s-au jertfit pentru unitatea şi libertatea neamului românesc şi personalităţile bisericeşti şi civile care au contribuit la înfăptuirea unităţii naţionale a românilor, în anul 1918.
La Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi slujba de Te-Deum a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi. La slujbă au luat parte oficialităţi locale şi judeţene, cadre militare, veterani de război şi simpli credincioşi.
Momentul liturgic de Te-Deum din Catedrala Arhiepiscopală a coincis şi cu încheierea solemnă a procesiunii cu moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu în Eparhia Dunării de Jos, sfintele odoare fiind ridicate şi aşezate „pe cale”, către Bucureşti, spre lăcaşul voievodal brâncovenesc „Sf. Gheorghe Nou”, de la km 0. Cu acest prilej, după încheierea slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a mulţumit lui Dumnezeu pentru binecuvântarea primită de întreaga eparhie prin pelerinajul cu cinstitele moaşte ale Sf. Constantin Brâncoveanu la Dunărea de Jos: „În rugăciuni şi în imne de mulţumire, prin Te-Deumul pentru sărbătoarea noastră naţională, ne-a binecuvântat Dumnezeu cu venirea sfintelor moaşte ale Sfântului Constantin Brâncoveanu. Acum ele se întorc în capitală, ducând vrerile inimilor pline de bucurie duhovnicească de la Dunărea de Jos ca obol spre unitate, de la gurile Dunării, pentru neam şi ţara noastră care ne-a dat sfinţi şi voievozi pe care trebuie să îi urmăm atunci când ne cinstim prin credinţă patria şi poporul, prin unitate”.
La final părintele Emil Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii „Sf. Gheorghe-Nou” care păstrează în patrimoniul său sacru racla cu moaştele Sf. Constantin Brâncoveanu, a arătat că, în acest an, racla cu moaşte s-a aflat în pelerinaj în mai multe eparhii din Patriarhia Română, din îndemnul şi cu purtarea de grijă ale Preafericitului Părinte Patriarh Daniel: „Cu Înalta binecuvântare şi cu purtarea de grijă a Întâistătătorului Bisericii noastre ortodoxe, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, se încheie pelerinajul naţional, cu moaştele Sfântului Voievod şi Martir Constantin Brâncoveanu, nu întâmplător şi în chip simbolic în ziua de 1 decembrie, Ziua Naţională a României, aici, la Galaţi. Au fost 12 popasuri duhovniceşti, în cele trei provincii româneşti, în Ţara Românească, Transilvania şi Moldova. Toate aceste popasuri au beneficiat de înalta şi binecuvântata prezenţă a Preafericitului Părintelui nostru Patriarh Daniel, la fel ca şi aici, la Galaţi, unde Sfântul Constantin a fost întâmpinat cu atâta căldură sufletească, cu atâta dragoste, cu atâta bucurie duhovnicească manifestată în prezenţa miilor de credincioşi care au ţinut să cinstească moaştele Sfântului Voievod, la racla sa, care a fost pusă în acest baldachin în faţa Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi. Păstrăm o amintire frumoasă şi îi mulţumim Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, pentru frumoasele daruri pe care le-a oferit bisericii ctitorite de către Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu, din inima capitalei, Biserica „Sfântul Gheorghe-Nou”. Vom ţine acolo această amintire ca o candelă aprinsă şi vom spune credincioşilor noştri că aici, la Galaţi, Sfântul Constantin Brâncoveanu a fost primit atât de frumos. Cu adevărat, a fost o adevărată apoteoză duhovnicească a acestui frumos pelerinaj naţional cu moaştele Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu”.
După plecarea delegaţiei de la Bucureşti care a însoţit racla cu sfintele moaşte pe parcursul pelerinajului din Eparhia Dunării de Jos, bucuria sărbătorii Zilei Naţionale a României s-a prelungit într-un moment de rugăciune şi pioasă aducere aminte de jertfa eroilor neamului. Acest moment s-a desfăşurat în Cimitirul „Eternitatea“ din Galaţi, unde un sobor de preoţi au oficiat cuvenita rânduială liturgică la acest moment, ceremonia încheindu-se cu depuneri de coroane la Monumentul Eroilor, în prezenţa autorităţilor civile şi militare, a veteranilor de război şi a cadrelor militare.
Participant