Sfântul Ierarh Nicolae este ocrotitorul spiritual al oraşului Brăila şi este totodată un sfânt iubit de toţi credincioşii Bisericii noastre. El este ştiut de creştini ca fiind generos faţă de cei săraci şi nevoiaşi. Mai este menţionat, în Sinaxare, ca purtător de grijă al copiilor, al marinarilor, al pescarilor, al şcolarilor, al farmaciştilor, al dogarilor, al fetelor care urmează să se căsătorească, al parfumierilor, al avocaţilor, al orfanilor, al văduvelor, al oamenilor aflaţi în primejdii sau în dificultate şi al celor care suferă nedreptăţi la judecată.
Tradiţia bisericească mărturiseşte faptul că Sfântul Nicolae a fost un om foarte blând, smerit şi bun la suflet şi că a fost darnic cu o mulţime de săraci, făcând multe minuni în timpul vieţii sale.
Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul Brăilei, a adus odată cu ea o serie tradiţională de manifestări cultural-religioase şi de acţiuni filantropice organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos, cu directa implicare a Protoieriei Brăila şi, implicit, a parohiilor din protopopiat, în perioada 24 noiembrie – 6 decembrie a.c.
Manifestările dedicate sărbătorii amintite au început printr-un concurs de Religie cu tema „Bucuria vieţuirii creştine în familie, şcoală şi societate. Evaluarea darurilor sfinte primite de copii şi tineri, prin Sfintele Taine ale Spovedaniei şi Împărtăşaniei”, având ca loc de desfăşurare şcolile şi liceele din municipiu, finalizat cu oferirea de diplome şi premii în data de 6 decembrie a.c.. În aceeaşi perioadă s-au derulat şi două programe social-filantropice, anume „Dăruind vei dobândi” şi „În căutarea celor bolnavi şi singuri”, primul dintre ele vizând 25 de instituţii sociale (spitale, cămine de copii, aziluri de bătrâni şi penitenciare), iar cel de al doilea, constând în oferirea de pachete cu alimente bolnavilor aflaţi în spitalele din municipiu.
Tot în legătură cu activitatea filantropică a evenimentului, în ziua de 5 decembrie 2014, la Grădiniţa „Familia” din cadrul parohiei „Adormirea Maicii Domnului”, s-a desfăşurat un program numit „Daruri de Moş Nicolae”, pentru pre-şcolarii aflaţi în grija parohiei. A doua zi, 6 decembrie, a fost oferită, prin grija Protoieriei Brăila, o masă caldă, la prânz, unui număr de 830 bolnavi aflaţi în spitalele brăilene, Corpurile A, B, C şi Maternitate. Activitatea filantropică desfăşurată cu prilejul sărbătorii a fost marcată de încă un program social, „În căutarea celor trişti şi singuri”, pentru persoanele aflate în dificultate, din municipiul Brăila, având ca loc de desfăşurare bisericile şi centrele sociale.
Tot cu prilejul acestei sărbători, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop dr. Casian a premiat, după oficierea Sfintei Liturghii arhiereşti săvârşită în ziua praznicului în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” – Brăila, şapte tineri brăileni care au adus onoare şi cinste ţării şi Eparhiei Dunării de Jos, prin rezultate de excepţie obţinute la studiu, concursuri sau în cercetare.
Sfântul Ierarh Nicolae a fost, este şi va rămâne pentru creştinii brăileni, după cum spune şi troparul cântat în cinstea sa, „îndreptătorul credinţei şi chip al blândeţilor” şi cel care „a câştigat cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate”. Ne rugăm Bunului Dumnezeu ca el să ne fie pururea mijlocitor şi rugător pentru mântuirea sufletelor noastre.
Neculai Voineag,
Referent în cadrul Protoieriei Brăila