La hotarul de nord al Eparhiei Dunării de Jos, Dumnezeu a aşezat Mănăstirea Cârlomăneşti, o cetate spirituală, în care monahii, ca nişte santinele de strajă în rugă permanentă, veghează la siguranţa duhovnicească a zonei.
Aşezată sub purtarea de grijă a Sfinţilor Martiri Brâncoveni, mănăstirea şi-a deschis porţile încă din ziua Praznicului Maicii Domnului când, la ceas de „Lumină lină“, s-a sâvarşit slujba Vecerniei şi a privegherii.
În ziua de 16 august, de la ora 7.00, s-a săvârşit slujba de sfinţire a apei şi Sfântul Maslu.
De la ora 8.30, pc consilier Horaţiu Moldovan şi pcuv exarh Antonie Ispas, delegaţii Chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, având alături un sobor de peste 30 de preoţi au săvârşit slujba tunderii în monahism a rasoforului Irineu, vieţuitor al mănăstirii, care a primit numele celui mai tânăr fiu martinizat al domnitorului Brâncoveanu – Matei.
În prezenţa evlavioasă a credincioşilor sosiţi în număr mare la acest moment de aleasă sărbătoare, a fost oficiată slujba Sfintei Liturghii, la finalul căreia, elevi din parohiile „Sfântul Gheorghe“ – Tecuci, Lieşti, Brătuleşti şi Corod II, majoritatea participanţi la programul catehetic naţional „Hristos împărtăşit copiilor“, îmbrăcaţi în costume naţionale, au susţinut un progam cultural-artistic închinat Sfinţilor Martiri Brâncoveni.
La final, pc pr. consilier Horaţiu Moldovan a transmis clerului şi credincioşilor prezenţi mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian şi a ţinut un cuvânt de învăţătură.
Prin grija mănăstirii şi a Protoieriei Tecuci toţi credincioşii au fost invitaţi la tradiţionala agapă creştină.
Cu binecuvântarea Chiriarhului locului şi prin implicarea Protoieriei Tecuci a fost realizată o icoană impunătoare a Sfinţilor Martiri Brâncoveni şi a fost vernisată o expoziţie foto şi de grafică cu toate ctitoriile Brâncoveneşti.