Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în perioada 3-6 septembrie a.c. o delegaţie a eparhiei noastre a participat la Reuniunea Naţională a Tinerilor Ortodocşi, care s-a desfăşurat în municipiul Baia Mare.
Plecarea delegaţiei, formată din 49 de tineri şi trei preoţi însoţitori, a avut loc miercuri, 3 septembrie, la ora 6, din faţa Catedralei Arhiepiscopale a Dunării de Jos. S-a ajuns la destinaţie (parohia Bozânta Mare, la 10 km de Baia Mare), la ora 20,30.
Tinerii, în grupuri de 2-3 persoane, au fost cazaţi la credincioşi din parohie, iar preoţii la casa parohială, prin grija pc. pr Ioan Pop de la biserica „Sfântul Nicolae” din Bozânta Mare.
Programul celor două zile (4 şi 5 septembrie) a cuprins următoarele:
– participarea la Sfânta Liturghie, la biserica „Înălţarea Domnului” din Baia Mare, împreună cu grupurile similare din Eparhia Tomisului, Eparhia Giurgiului, Protopopiatul Cluj 2, Protopopiatul Chioar (circa 250 persoane);
– dezbateri pe grupe mici, la Şcoala „Nichita Stănescu” din Baia Mare, arondată parohiei „Înălţarea Domnului”, pe cele două teme: „Sfinţii Brâncoveni – Modele ale credinţei mărturisitoare” şi „Tinerii în lumina «Anului omagial euharistic»”;
– vizitarea Muzeului de Istorie, a Muzeului de Artă, a Muzeului Satului şi a Pavilionului de etnografie din Baia Mare;
– participarea la două conferinţe: „Ortodoxia şi identitatea noastră naţională”- susţinută de actorul şi scriitorul Dan Puric şi „Pintea Viteazul şi curajul de a sta împotrivă”- susţinută de dr. Ioan Marchiş şi prof. univ. dr. Teodor Ardelean;
– participarea, la Catedrala Ortodoxă „Sfânta Treime” din Baia Mare, zilnic, la rugăciunea de seară, prilej cu care s-au prezentat diferite cuvântări şi mesaje;
– în după amiaza zilei de 5 septembrie, toţi tinerii (circa 3500 persoane) au participat la procesiunea „Bucuria Credinţei”, pe un traseu de aproximativ 3 km, până la Catedrala Ortodoxă „Sfânta Treime”;
– în fiecare seară s-au desfăşurat concerte de muzică uşoară sau populară.
Tinerii din eparhia noastră s-au integrat foarte bine în programul manifestărilor, au dat răspunsurile la strană (elevii de la Seminar), au interpretat „Balada Sfântului Constantin Brâncoveanu” (grupul din Lieşti), au purtat costume naţionale (grupurile din Lieşti, Viziru, ASCOR). Au stabilit relaţii de prietenie cu tinerii din parohia Bozânta Mare (o parohie de doar 200 de familii cu un frumos şi activ grup de tineri, circa 25, care au însoţit grupul nostru pe toată durata reuniunii, împreună cu preotul paroh).
S-a remarcat buna organizare din partea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, fiecare participant primind un pliant, un tricou inscripţionat, ecuson. Masa s-a servit în mod organizat (tip „catering”). Permanent au existat însoţitori bine informaţi asupra programului, puncte de prim ajutor, gardieni.
Din datele puse la dispoziţie de gazde, organizarea reuniunii s-a făcut printr-o bună colaborare între Primăria Municipiului Baia Mare şi Episcopia Maramureşului şi Sătmarului. Bugetul total al manifestării a fost de 1.025.600 lei (583.300 lei din partea primăriei, 250.000 lei din partea Arhiepiscopiilor, Episcopiilor şi Protopopiatelor din ţară şi străinătate pentru transportul delegaţilor şi 192.300 din partea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, în principal din sponsorizări şi din contribuţiile participanţilor).
Având în vedere că în anul 2015, municipiul Cluj Napoca este desemnat „Capitala europeană a tineretului”, Reuniunea Naţională a Tineretului Ortodox de anul viitor se va desfăşura la Cluj, avându-se intenţia ca această manifestare să devină o întâlnire anuală a tinerilor ortodocşi, în diferite eparhii din ţară.
Pr. Daniel Zlate, Inspector pentru catehizarea tineretului
Impresii de la participanţi:
,,Am descoperit adevărat taină a unui bun creştin
care este sufletul lucrător pentru mântuire!”
● Cu imensă bucurie în Hristos Domnul, am participat la Reuniunea Naţională a Tinerilor Ortodocşi de la Baia Mare, unde m-am simţit ca un copăcel mângâiat de fericire şi nădejde. Rădăcina mea s-a hrănit cu generozitatea şi dragostea unor suflete curate, a fost îmbrăţişată de lacrimile pline de taină ale cântărilor alese şi s-a unit cu jovialitatea a sute de chipuri luminate de dragostea lui Hristos.
Sus, în cer, în cartea vieţii mele, s-au adăugat patru zile trăite în duh şi în adevăr, pe meleaguri ce reflectă, cu smerenie, frumuseţea sufletului românesc de trăire maramureşeană. Mugurii mei au respirat credinţa creştină împreună cu alţi vlăstari, împletindu-se într-un arbore gigantic. Rădăcinile lui s-au înfipt adânc în comuniune creştină, prietenie, comunicare şi iubire. Toate aceste valori vor susţine, peste ani, coloana vertebrală a poporului nostru, căci arborele a gustat, în copilăria sa, din dulceaţa cerească a Duhului Sfânt. Din el vor răsări, la un moment dat, alte flori ale căror petale vor fi îmbrăţişate de Hristos, Lumina lumii.
Astfel, scoarţa-mi a ascultat un crâmpei de linişte şi pace cerească, căci vasele mele de sevă au aruncat haina cea întunecată a ispitei. Ele, auzind cuvintele Sfântului Apostol Pavel: „Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos. Toate îmi sunt îngăduite, dar nu mă voi lăsa biruit de ceva” (I Cor. 6, 12), au înţeles că fiecare suflet este înzestrat de Dumnezeu cu darul de a alege binele sau răul. De asemenea, vasele au conştientizat libertatea, căci Tatăl Ceresc nu obligă pe nimeni să creadă, dacă nu doreşte: „Iată, stau la uşă şi bat; de va auzi cineva glasul Meu şi va deschide uşa, voi intra la el şi voi cina cu el şi el cu Mine.” (Apocalipsa 3, 20).
Împreună cu alţi 3500 de fraţi creştini asemeni mie am răspândit verdele şi optimismul tinereţii, devenind candele ce luminează credinţa creştină. La Baia Mare, noi, copacii, cu emoţie am ţinut în mâini lumânări aprinse, luând aminte la cuvintele Mântuitorului: „Voi sunteţi lumina lumii; nu poate o cetate aflată pe vârf de munte să se ascundă. Nici nu aprind făclie şi o pun sub obroc, ci în sfeşnic, şi luminează tuturor celor din casă. Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri”(Matei 5, 14-16) şi la pilda Sfinţilor Martiri Brâncoveni, modele vii ale credinţei mărturisitoare.
Îţi mulţumesc, Doamne, că m-ai binecuvântat cu darul de a mă naşte „pe-un picior de plai, pe-o gură de Rai” („Mioriţa”). Îţi mulţumesc pentru că, prin voia şi mila Ta, eu, un biet copăcel, Te cunosc şi Te iubesc. (Ana-Maria Fotache, clasa a XI-a, Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, Galaţi)
● În acest an am participat la reuniunea tinerilor ortodocşi, un mare eveniment naţional. Mă aşteptam ca tinerii care au venit din alte zone ale ţării să nu interacţioneze cu alte grupuri.
E pentru prima oară când merg în această parte a ţării şi am fost surprins de prietenia şi bunătatea de care au dat dovadă localnicii.
În primul rând m-a impresionat buna organizare şi onestitatea de care au dat dovadă toţi locuitorii satului Bozânta Mare.
Activităţile propuse au fost foarte interesante, deoarece am avut ocazia să socializez şi să schimb impresii cu tineri din alte regiuni. M-am împrietenit cu mulţi tineri şi sper să ţinem legătura până la următoarea întâlnire.
În final, vreau să subliniez faptul că românul are un suflet mare şi că de oriunde ai fi, el te primeşte în casa lui ca pe propriul fiu. „Hristos este în mijlocul nostru! Este şi va fi!”. (George Costea)
● Adunarea Naţională a Tinerilor Ortodocşi nu s-a putut compara cu nicio altă experienţă trăită până acum, ajungând/devenind cea mai interesantă, iniţiatică, interactivă experienţă. Mă bucur nespus de mult că am acceptat datoria şi, totodată, onoarea de a participa la o astfel de întrunire. Aici am învăţat să nu mă tem, să nu-mi fie ruşine decât de problemele mele, să lucrez împreună cu şi întru ajutorul meu şi al aproapelui meu, să fiu hotărâtă, să am compasiune. Nu numai că am descoperit adevărata taină a unui bun creştin care este sufletul lucrător pentru mântuire, tradiţiile şi obiceiurile zonei, dar am avut şansa să mă întâlnesc cu oameni minunaţi care, cel puţin pe mine, m-au făcut să mă simt binecuvântată şi să mulţumesc Domnului pentru toate darurile de care am avut parte. Să dea Dumnezeu ca şi la anul să ne întâlnim cu bine, întru credinţa cea adevărată. (Alexandra – Ingrid Slabu, Scânteieşti, judeţul Galaţi)
● Pentru prima dată în viaţă am simţit că tineretul ortodox este o realitate mărturisitoare, o forţă nebănuită de exprimare a credinţei, specifică, aşadar diferită faţă de celelalte vârste. Aşteptările pentru viaţă, caracteristice vârstei, în care credinţa şi nădejdea sunt atât de prezente, au fost convertite prin starea de iubire expediată într-un mod unic la Reuniunea Naţională a Tinerilor Ortodocşi din Baia Mare.
Mă simt mult mai responsabil faţă de Ortodoxie şi realizez din ce în ce mai mult că prezentul şi viitorul Bisericii mi se adresează pentru a împlini integral Crezul vieţii mele. (Ana-Maria Lupu, Comuna Viziru, judeţul Brăila)
● În perioada petrecută la Baia Mare, în cadrul Reuniunii Naţionale a Tinerilor Ortodocşi, am fost marcată de ospitalitatea plină de dragoste cu care am fost primiţi de familiile gazdă, de parohia alături de care am participat la Sfânta Liturghie şi, nu în ultimul rând, de toţi voluntarii care au contribuit la buna desfăşurare a acestei reuniuni. Am învăţat împreună, unii de la alţii, cum să ne asumăm mai profund identitatea creştină, păstrându-ne, în acelaşi timp, liniştea sufletească. Centraţi în jurul Jertfei Euharistice a lui Hristos şi a jertfei Sfinţilor Martiri Brâncoveni, ne-am întărit împreună pentru a jertfi noi înşine, mai mult, din timpul şi energia noastră de dragoste de Dumnezeu şi de aproapele. (Diana-Carmen Bălan, Galaţi)
● Experienţa pe care am trăit-o în Baia Mare mi-a oferit deosebita onoare de a cunoaşte fraţi şi surori creştini din Ardeal, Dobrogea, Transilvania şi Ţara Românească cărora le-am putut împărtăşi gândurile, sentimentele, trăirile şi credinţa. Ei, la rândul lor, au procedat întocmai ca şi mine. Prin aceste schimburi de experienţă am reuşit să-mi înfrâng timiditatea, care era cel mai aprig duşman al meu, înarmat cu maladia nesiguranţei. De asemenea, participarea la Sfânta Liturghie, alături de toţi fraţii în Hristos, mi-a amintit un adevăr care va triumfa veşnic în societatea secularizată în care vieţuim şi anume că Dumnezeu este tăria, iubirea şi puterea în care toate vlăstarele Lui îşi găsesc tămăduirea, pacea şi bunăstarea. (Andreea Lupu, Liceul Teoretic „E. Racoviţă”, Galaţi)