O delegaţie a Societăţii Naţionale a Femeilor Ortodoxe din România, filiala Galaţi, a participat la simpozionul organizat de Societatea Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, care a avut loc în perioada 7-10 septembrie 2014, cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei. A fost un eveniment aniversar, dedicat Anului omagial euharistic şi Anului comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni.
Prezent la simpozion, ÎPS Părinte Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului a felicitat femeile ortodoxe pentru cei 20 de ani de activitate social-filantropică, care vin să completeze pe firul istoriei misiunea femeilor ortodoxe în Biserica locală de la Cluj. Trebuie amintit faptul că Societatea, înfiinţată în anul 1910, de Principesa Alexandrina Cantacuzino, cu filiale în toată ţara, a fost interzisă în 1948 de puterea comunistă.
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a apreciat râvna membrelor societăţii în activitatea lor misionară, amintind că lucrarea femeii în Biserică a fost preţuită încă din timpuri apostolice de Sf. Ap. Petru: „Podoaba voastră să nu fie cea din afară: împletirea părului, podoabele de aur şi îmbrăcarea hainelor scumpe, ci să fie omul cel tainic al inimii, întru nestricăcioasa podoabă a duhului blând şi liniştit, care este de mare preţ înaintea lui Dumnezeu” (I Petru 3, 3-4). De asemenea, a fost elogiat rolul important al femeilor în timpul prigoanei comuniste, o perioadă când nu se mai făcea instruire catehetică. Când religia era interzisă în şcoli, doar mamele şi bunicile făceau educaţie creştină în familie, salvând spiritualitatea ortodoxă.
Un alt invitat la simpozion a fost PS Vasile Someşanul, cel care a fost alături de femeile ortodoxe din Cluj de la reactivarea societăţii, în anul 1994, le-a încurajat, le-a îndrumat şi sprijinit în momentele cele mai grele. Alocuţiunea a avut o încărcătură emoţională deosebită, evocând misiunea evidentă pe care femeia creştină o are pentru neamul nostru, printr-o activitate dinamică, creativă şi foarte necesară. PS Vasile Someşanul a încheiat cu o rugăciune către Dumnezeu şi Maica Domnului, ca să ajute femeile creştin-ortodoxe în activitatea nobilă pe care o desfăşoară.
La încheierea simpozionului, participanţii au schimbat impresii şi opinii legate de activităţile social-filantropice şi misionare în organizaţiile din ţară, s-au făcut proiecte de viitor, propuneri de colaborări şi sperăm să se vadă curând roadele acestei întâlniri.
Dr. ing. Lucia Balint, Preşedinta S.N.F.O.R. Galaţi