Datorită diversificării slujirilor în câmpului misionar din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi amplificării semnificative a volumului de lucru în domeniul cultural-misionar, în contextul înfiinţării unor noi instituţii, care până acum nu au mai existat în istoria eparhiei noastre, în cadrul unor şedinţe ale Permanenţei Consiliului Eparhial, ÎPS Arhiepiscop dr. Casian al Dunării de Jos a decis înfiinţarea unor posturi cu titulatură şi atribuţiuni specifice, în care a numit tineri, cu probitate morală, de o certă valoare intelectuală şi cu o luminoasă conştiinţă a înălţimii chemării lor:
Pc pr. Ioan Alexandru Budeşteanu – director al Editurii eparhiale.
S-a născut la 1 iulie 1977 în oraşul Giurgiu, într-o familie de intelectuali, Alexandru şi Rodica Trîncă. Între anii 1983 – 1991 a urmat şcoala primară şi gimnazială, apoi, între anii 1991 – 1996, cursurile Seminarului Teologic „Sf. Apostol Andrei”, avându-l ca diriginte şi îndrumător pe pc pr. prof. Costel Bulgaru. În perioada 1996 – 2000 a urmat studii universitare în teologie în cadrul Facultăţii „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, secţia Teologie Pastorală. A susţinut teza de licenţă în cadrul catedrei de Teologie Dogmatică, sub îndrumarea ştiinţifică a pc pr prof. univ. dr. Ştefan Buchiu, având tema „Hristologie şi iconologie în teologia ortodoxă contemporană”.
Între anii 2000 – 2002 a urmat cursurile de master, specializarea „Studii culturale ebraice”, în cadrul Centrului de studii ebraice al Facultăţii de Litere din Universitatea Bucureşti. Între anii 2008 – 2010 a urmat şi cursuri de master în teologie, specializarea „Istorie şi spiritualitate filocalică” în cadrul Departamentului Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosfie şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi. În data de 6 octombrie 2001 a fost hirotonit diacon, iar în 7 octombrie 2001 a fost hirotonit întru preot pe seama Capelei „Sf. Mare Mc. Gheorghe şi Sf. Ierarh Nicolae” din cadrul Căminului pentru persoane vârstnice „Sf. Spiridon” din municipiul Galaţi. Între anii 2003 – 2005, cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu binecuvântarea ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian Crăciun, pe atunci Episcop al Dunării de Jos, a coordonat lucrările de zidire a bisericii pentru bătrânii rezidenţi în Căminul „Sf. Spiridon” din Galaţi. Între anii 2007 – 2008 s-a realizat pictura bisericii, în tehnica „fresco”. Noul locaş a fost sfinţit de ÎPS Arhiepiscop Casian, în data de 29 mai 2011, cu acest prilej primind rangul de sachelar. În anul 2013, cu binecuvântarea ÎPS Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, a urmat şi a absolvit, în cadrul Centrului Naţional pentru Formare Continuă „Dumitru Stăniloae“ al Patriarhiei Române, cursurile de „Expert achiţii publice” (februarie 2013) şi „Manager proiect” (martie – aprilie 2013). În anul 2001 s-a căsătorit cu domnişoara Oana Budeşteanu, de profesie economist.
Din anul 2010 a lucrat ca referent în cadrul Sectorului eparhial cultural-învăţământ. Din 26 august 2014, prin Decizia Chiriarhală cu nr. 411/2014, a fost numit director al Editurii eparhiale a Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Cucernicul diacon Ionuţ Furtună – director al Tipografiei eparhiale ,,Candela cuvântului”.
S-a născut la data de 8 martie 1983, în satul Brătileşti, comuna Brăeşti, o zonă de munte a judeţului Buzău, într-o familie de oameni credincioşi şi harnici, Ion şi Paraschiva Furtună. Din fragedă copilărie a fost prezent în sfânta biserică, nelipsit de la sfintele slujbe, dragostea de Hristos şi de Biserica Sa fiindu-i insuflată de familie. A urmat şcolile primară şi gimnazială în localitatea natală. Ascultând chemarea lăuntrică, a optat pentru cursurile Seminarului Teologic Liceal de la Mănăstirea Ciolanu, judeţul Buzău, pe care le-a absolvit în anul 2002. În perioada 2002-2006 a fost student al Facultăţii de Teologie „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, secţia Teologie Pastorală, finalizându-şi studiile universitare cu teza de licenţă intitulată „Rânduieli liturgice specifice perioadei Triodului”, alcătuită sub îndrumarea pc. pr. prof. dr. Nicolae D. Necula. Între anii 2006-2008 a urmat cursurile de master, la specializarea Pastoraţie şi viaţă liturgică din cadrul aceleiaşi facultăţi, susţinând lucrarea de disertaţie ,,Cultul divin public ortodox între tradiţie şi înnoire”, tot sub îndrumarea aceluiaşi distins profesor de teologie.
În perioada studiilor seminariale şi universitare (2002 – august 2011), a susţinut cântările bisericeşti la strana bisericii din Goideşti, localitatea natală unde, promovând muzica tradiţională bisericească şi încurajând cântarea omofonă şi sprijinind pe preotul satului în activitatea sa pastoral-misionară, îndeosebi la proiectele ”Hristos împărtăşit copiilor” şi ”Alege Şcoala!”.
Din septembrie 2008 până la 31 august 2011 a funcţionat ca profesor de religie la Şcoala cu clasele I-VIII din Brătileşti, susţinând şi promovând merituos examenul de definitivare în învăţământ la Facultatea de Teologie ”Justinian Patriarhul” din Bucureşti. În luna septembrie 2011, urmare binecuvântării ÎPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a primit înfierea în Arhiepiscopia Dunării de Jos, susţinând şi examenul de capacitate preoţească. A lucrat ca referent în cadrul Sectorului Cultural – Învăţământ şi activităţi cu tineretul, în perioada septembrie 2011-ianuarie 2012. Este căsătorit cu tânăra Luminiţa-Roxana. A publicat articole în revistele ,,Glasul Adevărului”, ,,Călăuză ortodoxă” şi în ,,Ziarul Lumina”.
La data de 18 decembrie 2011 a fost hirotonit întru diacon, de către ÎPS Părinte Casian, pe seama Catedralei Arhiepiscopale „Sf. Ierarh Nicolae şi Sf. Apostol Andrei” din Galaţi.
Văzând calităţile şi pasiunea sa pentru activitatea editorială şi publicistică, prin Decizia Chiriarhală cu nr. 4 / 2012, ÎPS Arhiepiscop Casian l-a chemat la una dintre cele mai noi şi frumoase „slujiri” în cadrul Centrului Eparhial al Dunării de Jos, şi anume aceea de responsabil şi coordonator al Tipografiei Eparhiale „Candela cuvântului”.
Dl Ilie Cosmin – director al Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos
S-a născut la 30 iulie 1987 la Galaţi, într-o familie de buni creştini din municipiu, Pantilimon şi Lenuţa. Fiind de mic atras de sfintele slujbe şi de viaţa Bisericii, a fost admis la Seminarul Teologic ,,Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi, fiind unul dintre cei mai valoroşi tineri ai promoţiei 2002-2007.
După absolvirea Seminarului a urmat, în paralel, cursurile Facultăţii de Teologie ,,Justinian Patriarhul” din Bucureşti, secţia ,,Pastorală” (2007-2011) şi pe cele ale Facultăţii de Administraţie şi Afaceri din Bucureşti, secţia de ,,Administraţie Publică” (2007-2010), fiind licenţiat în Teologie şi Administraţie. A continuat studiile postuniversitare, prin cursuri de masterat la Facultatea de Administraţie şi Afaceri din Bucureşti, specializarea ,,Administrarea Relaţiilor Publice şi Asistenţă Managerială” (2010-2012) şi prin cursuri de masterat în teologie la Departamentul Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Universitatea ,,Dunărea de Jos”, din Galaţi, specializarea ,,Istorie şi spiritualitate filocalică”, promoţia 2011-2013.
A dobândit o importantă experienţă profesională în domeniul psiho-pedagogiei, ca pedagog şcolar la Seminarul Teologic ,,Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi, în perioada 1 februarie 2010 – 1 octombrie 2014 şi a aplicat calităţile sale manageriale ca referent la Departamentul de Proiecte Europene din cadrul Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos (1 februarie 2014 – 1 octombrie 2014). Urmare implicării sale exemplare în procesul de pregătire a deschiderii Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, ÎPS Arhiepiscop dr. Casian al Dunării de Jos l-a numit Director al acestei noi instituţii eparhiale de cultură şi spiritualitate.
* * *
Dorim mult succes celor trei noi ,,truditori” în brazda Bisericii de la Dunărea de Jos, în deplină ascultare duhovnicească şi canonică faţă de ÎPS Chiriarh, spre folosul şi bunul mers al instituţiilor eparhiale la care au fost chemaţi ca întâi slujitori şi împlinitori a îndatoririlor specifice.
Redacţia