În a treia duminică după Sfintele Paşti, a Femeilor Mironosiţe, parohia „Sf. Mc. Antim” din Galaţi şi-a serbat cel de-al doilea hram. La această sărbătoare a participat şi ierarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian Crăciun, care a săvârşit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoţi şi diaconi. De asemenea, au fost prezenţi şi credincioşi de la parohia Băndoiu din Insula Mare a Brăilei, cu care parohia gălăţeană este înfrăţită de aproape 4 ani.
Biserica „Femeilor Mironosiţe”
Parohia „Sf. Antim” din Galaţi a fost înfiinţată la 21 septembrie 1990, iar la 1 iunie 1991, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos (pe atunci Arhiereu-Vicar al Eparhiei). a pus piatra de temelie pentru noul lăcaş. La începutul zidirii bisericii, aceasta avea un singur hram – Sfântul Sfinţit Mucenic Antim, Episcopul Nicomidiei. Dar, pe parcurs, osârdia credincioaselor din parohie care au ajutat fizic la ridicarea sfântului lăcaş, a făcut ca, la propunerea chiriarhului Dunării de Jos, în anul 1994, biserica să primească şi cel de-al doilea hram – „Sfintele Femei Mironosiţe“.
La 25 aprilie 1999 au fost sfinţit esfântul altar şi catapeteasma bisericii. Din anul 2006, parohia „Sf. Antim” din Galaţi este înfrăţită cu parohia Băndoiu din Insula Mare a Brăilei, o parohie mai modestă din punct de vedere material, şi în virtutea acestui fapt, enoriaşii parohiei gălăţene vizitează constant pe confraţii lor, oferindu-le daruri şi alte obiecte de uz casnic. De asemenea, un elev de la Seminarul Teologic din Galaţi, originar din parohia Băndoiu, este întreţinut financiar de către parohia „Sfântul Antim“.
Mamele creştine, ,,mamele apostol”
În ziua praznicului, duminică, 18 aprilie a.c., Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.
După sfânta slujbă, Înaltpreasfinţia Sa a adresat un cuvânt duhovnicesc celor prezenţi, îndemnând la trăirea exemplului de credincioşie al femeilor mironosiţe: „Cea mai mare lecţie pe care o primim astăzi este lecţia educaţiei creştine a copilului, creşterea copiilor în credinţă şi în dragoste şi, implicit, mai marea legătură dintre Familie, Şcoală şi Biserică, pentru a găsi cele mai înţelepte şi folositoare căi de a bucura copiii!
Dar înainte de a avea prunci creştini, trebuie să avem mame creştine! Mamele creştine nu se nasc automat, ci educaţia mamelor creştine face parte din lucrarea Bisericii în lume.
Mamele creştine au dat Bisericii şi lumii pe sfinţi! Mamele creştine sunt primele învăţătoare ale vieţii! Sunt şi primele învăţătoare ale creştinilor! De aceea, noi astăzi mărturisim ceea ce spune Biserica: o mamă crescută creştineşte în familia creştină este o mamă curată şi sfântă dacă îşi va creşte copilul în curăţie şi sfinţenie! Legătura dintre ea şi copil, prin curăţie şi credinţă, va fi o legătură sfântă. Şi datorită sfinţeniei mamei, copilul va creşte sfânt! De aceea, o astfel de mamă în Biserică se numeşte o «mamă-apostol».
Astăzi, în această duminică, trebuie să căutăm apostoli printre mamele şi femeile creştine!”. Pc. pr. paroh Voicu Niţu a mulţumit apoi Înaltpreasfinţiei Sale pentru prezenţa la praznic, dar şi tuturor credincioşilor care au contribuit, prin gând şi faptă, la sărbătoarea de hram.
Ca de fiecare dată, cea mai mare bucurie a sărbătorii a reprezentat-o participarea credincioşilor din parohia Băndoiu (Insula Mare a Brăilei), care, însoţiţi de către pc. pr. Costin Tureac, parohul lor, au adus mulţumire parohiei gălăţene pentru ajutorul şi purtarea de grijă pe care le-a avut pentru ei, asemenea unui frate mai mare. Aceştia au primit, din partea parohiei gălăţene, daruri şi îmbrăţişare sfântă.
La sfârşitul slujbei, în intonarea imnului pascal „Hristos a înviat…” s-a făcut pomenirea ctitorilor sfântului lăcaş trecuţi la Domnul, dar şi a ÎPS Arhiepiscop Miron de Hajnówka (Polonia), împreună cu celelalte victime ale accidentului aviatic din Rusia.
Ziua de prăznuire a Femeilor Mironosiţe s-a încheiat cu agapa de hram, din care au gustat peste 500 de pelerini, agapă pregătită de aceleaşi harnice femei din Comitetul parohial.
Adrian Portase