„Este cineva bolnav între voi? Să cheme preoţii Bisericii şi să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn, în numele Domnului” (Iacov 5,14)
Pornind de la îndemnul din Sfânta Scriptură, medici şi preoţi, doctori ai trupurilor şi ai sufletelor, s-au reunit în rugăciune în ziua de miercuri, 19 martie a.c., la Secţia de recuperare medicală din cadrul Spitalului Judeţean (B) Brăila.
În prezenţa personalului medical al secţiei, a bolnavilor trataţi de diferite afecţiuni locomotorii şi a câtorva medici din spital, s-a oficiat Taina Sfântului Maslu.
Opt preoţi din Protoieria Brăila au răspuns chemării doamnei doctor Viorica Lefter, şefa secţiei, şi s-au reunit în duh de rugăciune, alternând citirea pericopelor evanghelice cu rugăciunile de însănătoşire a sufletelor şi trupurilor, ungând cu untdelemn sfinţit pe cei prezenţi şi binecuvântându-i cu „mâna cea puternică şi tare a Domnului”.
Aşa cum afirma teologul Paul Evdokimov, Taina Sfântului Maslu lucrează ca „Taină a trupului”. Adresată în special persoanei umane aflate într-o suferinţă provocată de boli fizice, Taina Sfântului Maslu aduce, mai ales, vindecare sufletească profundă. De aceea, cele 30 de cadre medicale ale acestei noi şi moderne secţii de recuperare care poate trata toate genurile de afecţiuni ale sistemului locomotor, au socotit de cuviinţă că pregătirea ştiinţifică şi talentul lor practic trebuie alăturate, pentru o reuşită deplină, cu harul şi darul lui Dumnezeu.
În acest sens, doamna doctor conferenţiar Viorica Lefter, prezentă şi la catedră, în cadrul Facultăţii de Medicină din Galaţi a declarat la terminarea slujirii Sfântului Maslu, că este convinsă că puterea Duhului Sfânt care a coborât în timpul oficierii slujbei va fi un real ajutor în misiunea medicală în general şi în specific pentru fiecare. Tot dumneaei a mulţumit lui Dumnezeu, preoţilor care au slujit, dascălilor, personalului medical participant, credincioşilor care au fost de faţă şi s-a arătat încrezătoare în relaţia de prietenie şi întrajutorare dintre preoţi şi medici, dintre Biserică şi Spital.
Tot la sfârşitul slujbei, părintele inspector Florin Grecu a exprimat gândurile celorlalţi şapte preoţi co-slujitori, într-o cuvântare frumoasă, cu un mesaj emoţionant. Preacucernicia sa a adus în prim plan cea dintâi Evanghelie a Sfântului Maslu, arătând că samarineanul milostiv care a dus pe cel rănit la o casă de oaspeţi şi a avut grijă de el, reprezintă pe Mântuitorul, Care ridică pe cei căzuţi în boală şi păcat şi îi lasă în grija Bisericii, a preotului, dar şi a Spitalului. Iar galbenii pe care i-a dat la plecare gazdei sunt, în cazul de faţă, talentul şi vocaţia medicului. De asemenea, părintele inspector a îndemnat cadrele medicale prezente să nu uite că, având grijă de cei care vin la tratament şi ştiind că Dumnezeu nu uită promisiunea că „la întoarcere va da înapoi orice s-a mai cheltuit” (Luca 10, 35) şi că Domnul nu rămâne niciodată dator, vor avea mare răsplată cerească, dar şi pământească, pentru că omul tratat bine va transmite mai departe şi altor suferinzi unde şi cum şi-a redobândit sănătatea.
Părintele a mai spus că primul lucru pe care se cuvine să îl câştige bolnavul care vine în această secţie de recuperare trebuie să fie încrederea că se va face bine, de aceea, în actul medical trebuie ajutată fiecare persoană să lupte, să aibă speranţă, curaj. De asemenea, părintele a elogiat devotamentul cu care personalul medical al secţiei tratează suferinzii, arătând că nu poţi să faci ceva pentru oameni fără să pui suflet şi că Dumnezeu le va răsplăti toate eforturile lor.
Pentru cei prezenţi, rugăciunea în comun la Taina Sfântului Maslu a fost de un real folos duhovnicesc şi trupesc, ,,harul Domnului Iisus Hristos, dragostea lui Dumnezeu Tatăl şi împărtăşirea Sfântului Duh” fiind cu toţi, deopotrivă, preoţi, medici, suferinzi.
Pr. Mircea Ciubotaru