Începând din luna februarie 2014, la Parohia „Cuvioasa Parascheva” din comuna Lieşti, judeţul Galaţi se desfăşoară miniproiectul de educaţie duhovnicească şi misionar-filantropică intitulat „Icoana milosteniei”, la care sunt implicaţi tinerii din programele „Hristos împărtăşit copiilor” şi „Alege Şcoala”. La acest proiect participă 80 de copii, de la clasele a II-a, până la clasele a X-a, membrii Consiliului şi Comitetului parohial, profesori şi voluntari. La aceştia se adaugă parteneriatele încheiate cu instituţiile publice din localitate (Primăria, Şcoala, Căminul) şi cu agenţii economici care susţin financiar desfăşurarea activităţilor.
Activităţile se desfăşoară în perioada 27 februarie-24 martie 2014.
Dintre obiectivele miniproiectului amintim:
– să-i învăţăm pe copii ce sunt Spovedania, Sfânta Împărtăşanie şi cum trebuie să ne spovedim;
– să-i apropiem pe copii de cei bolnavi şi în vârstă, de bătrâni şi bătrâne, prin acţiunile miniproiectului;
– să-i ajutăm pe copiii cu dizabilităţi, prin apropierea şi comunicarea cu aceştia, prin vizite la Centrul de zi (la 1 martie, la 9 martie, la Paşti);
– să participe cu copiii cu dizabilităţi la manifestările cultural artistice şi religioase;
– să realizeze icoane, pictate de copii, pentru a fi dăruite celor bătrâni şi bolnavi sau celor singuri;
– să procure ,măcinici”, ouă şi cozonaci, prin implicarea sponsorilor generoşi, pentru a fi dăruiţie bătrânilor, săracilor, copiilor singuri, copiilor bolnavi;
– să realizeze reţete de post, potrivit tradiţiei şi obiceiurilor locale, la care se adaugă şi încondeierea ouălor roşii, cu modele specifice satului Lieşti;
– copiii să participe la slujbele din sfânta biserică, în perioada Postului Mare, în perioada pascală, dar şi pe tot parcursul anului.
Beneficiarii miniproiectului sunt:
– batrânii şi bătrânele din parohie, care sunt bolnavi şi singuri (40 persoane);
– copiii cu dizabilităţi de la Centrul de zi „Mihaela”, din localitate (14 persoane);
– copiii rămaşi acasă în grija bunicilor şi ai căror părinţi sunt la muncă în străinătate (40 copii);
– copiii orfani de ambii părinţi sau de un singur părinte (10 cazuri);
– bătrânii aflaţi în Spitalul de la Iveşti (8 persoane);
Prima etapă a miniproiectului nostru s-a desfăşurat în Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, când copiii implicaţi în proiect s-au deplasat la Spitalul din Iveşti. Aici au participat la oficierea Sfintei Taine a Sfântului Maslu, apoi au mers în cele două saloane unde se aflau cei bătrâni. Copiii le-au oferit pachete cu alimente, prosoape, iconiţe şi le-au urat multă sănătate.
A doua etapă a avut loc în perioada 1 – 8 martie, când copiii au împărţit mărţişoare bunicelor, mamelor şi profesoarelor. În ziua de 8 martie copiii implicaţi în proiectele bisericii noastre, au susţinut un program artistic, la Căminul Cultural, dedicat mamelor şi bunicelor.
În ziua de 9 martie, copiii au participat la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, la Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. După aceasta au mers în foaierul Teatrului Muzical „Nae Leonard”, unde a fost vernisată expoziţia de icoane. Aici Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a premiat 10 copii de la parohia noastră care au pictat icoane şi care sunt implicaţi în proiectul nostru. La sfârşit, copiii noştri, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Casian, au împărţit mucenici tuturor participanţilor.
Întorşi acasă, au vizitat pe bătrânii din parohie cărora le-au oferit ,,măcinici”, iconiţe, revista „Călăuză ortodoxă”, cărţi de rugăciune, urându-le multă sănătate. Una dintre bunicile vizitate anul acesta va împlini 104 ani.
La mijlocul postului se va desfăşura etapa principală a acestui miniproiect, când copiii implicaţi, mai ales fetele de la clasele a VIII-a, a IX-a şi a X-a vor învăţa să facă o mâncare de post. Potrivit tradiţiei locale, pentru Postul Mare, noi ne-am gândit să facem sărmăluţe de post.
Noi mulţumim tuturor celor care sunt implicaţi în acest miniproiect, copiilor dar, mai ales părinţilor lor care nu i-au lăsat pe mână pentru a-i educa şi învăţa conform tradiţiei şi învăţăturii noastre ortodoxe.
Impresii ale copiilor:
● „Nouă, copiilor, ne place să venim la biserică, să ne închinăm, să ne rugăm şi să participăm la aceste activităţi. Am ajuns, după câţiva ani, să cunoaştem greutăţile bunicilor, unii dintre ei uitaţi chiar de copiii lor, să aflăm că sunt şi copii cu diferite necazuri. Este altceva decât la ora de religie.” (Maricel Anghel, clasa a VIII-a, Şcoala nr. 2 Lieşti)
● „Sunt pentru prima dată implicată în proiectele Bisericii şi a fost foarte impresionant şi foarte emoţionant, nu mă aşteptam să fie aşa de frumos. Bunicele ne-au arătat că ne iubesc şi că îşi iubesc nepoţii lor, chiar dacă sunt plecaţi în ţări străine şi nu i-au mai văzut de ani de zile; unele chiar au lăcrimat când ne-au văzut. Am povestit acasă şi nu le venea a crede părinţilor mei! Stau şi mă gândesc cât de norocoasă sunt că am fost aleasă în acest proiect.” (Liliana Năruja, clasa a VII-a, Şcoala nr. 2 Lieşti)
● „Dacă la început nu am ştiut despre ce este vorba, acum îmi dau seama cât de mult ne iubesc bunicii noştri şi cât de mult suferă când nu ne văd; cât de mult au ei nevoie de noi. Darurile nu contează prea mult, prezenţa nostră lângă ei îi face fericiţi şi suportă mai uşor vârsta şi boala” (Valentina Gîrneaţă, clasa a VII-a, Şcoala nr. 2 Lieşti).
Pr. Titi Gabor,
Coordonatorul miniproiectului