Ziua de 15 ianuarie a acestui început de an a adus, aşa cum era firesc pentru noi, românii, şi aşa cum membrii Sfântului Sinod al Bisericii noastre în mod providenţial au hotărât în februarie 2013, întâlnirea cu personalitatea, opera şi viaţa poetului Mihai Eminescu, simbol al Culturii noastre Naţionale.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Departamentul de Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi a organizat o întâlnire de suflet a profesorilor şi studenţilor Facultăţii de Istorie, Filozofie şi Teologie, care au dialogat, au ascultat şi au reafirmat importanţa operei şi personalităţii lui Mihai Eminescu pentru cultura şi poporul român.
Programul manifestării a debutat cu slujba de pomenire a marelui poet naţional urmată, în Aula „Melchisedec Ştefănescu” a facultăţii, de vizionarea unui film documentar şi audiţia unor poezii deosebite din opera lui Eminescu, în interpretarea unor artişti români consacraţi.
Manifestarea a continuat cu intervenţiile invitaţilor speciali pentru acest moment omagial: prof. univ. dr. Dumitru Tiutiuca, critic şi istoric literar, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, pr. prof. univ. dr. Ionel Ene, directorul Departamentului de Teologie din Galaţi, pr. conf. dr. Leontin Popescu, conferenţiar la Departamentul de Teologie din Galaţi, dna Asimina Negulescu, profesor la disciplina Religie în oraşul Brăila, absolventă din primele generaţii ale Departamentului de Teologie din Galaţi.
Din temele abordate amintim: prof. univ. dr. Dumitru Tiutiuca a vorbit celor prezenţi despre „Importanţa operei şi persoanei lui Eminescu pentru cultura română. Importanţa educaţiei în perioada contemporană”; prof. Asimina Negulescu a arătat „Religiosul la Eminescu”; pr. porf. dr. Ionel Ene a adus în discuţie „Actualitatea publicisticii eminesciene”; iar pr. conf. dr. Leontin Popescu a arătat „Patriotismul şi importanţa educaţiei la Eminescu”;
Întâlnirea a atins punctul culminant prin dialogul de suflet dintre invitaţi şi auditoriu pe teme şi argumente ce au avut rolul de a scoate în evidenţă necesitatea studierii, recitirii şi regăsirii adevăratei simţiri româneşti prin opera lui Eminescu, dar şi a regăsirii adevăratei sărbători a culturii naţionale.
Ziua de 15 ianuarie 2014 prin omagierea personalităţii şi operei lui Eminescu a reprezentat pentru Departamentul de Teologie din Galaţi o zi de sărbătoare autentică, depăşind astfel festivismul obişnuit al anilor din perioada de până la 1990.
A consemnat pr. conf. dr. Leontin Popescu,
Departamentul Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie
din cadrul Universităţii ,,Dunărea de Jos”, Galaţi