Pentru elevii Seminarului Teologic „Sf. Andrei” din Galaţi, luna noiembrie este o lună plină de activităţi didactice, culturale şi spirituale, organizate cu prilejul sărbătoririi ocrotitorului spiritual, activităţi care au fost puse sub semnul vieţii şi lucrării Sfântului Apostol Andrei.
În acest context al sărbătorilor Sf. Andrei, elevii au participat la campania „Viaţă pentru viaţă”, unde aceştia au donat sânge pentru cei aflaţi în suferinţă, aducând prin aceasta un strop de speranţă bolnavilor din spitale. De asemenea, seminariştii au luat parte şi la o acţiune ecologică ce a vizat plantarea de copaci în spaţiile verzi din oraşul Galaţi.
Activităţile Seminarului gălăţean au continuat în săptămâna 24-28 noiembrie, când, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a avut loc „Săptămâna Porţilor Deschise”. Astfel, elevi de la mai multe şcoli şi licee din municipiul Galaţi, însoţiţi de cadrele didactice au vizitat Capela „Sf. Andrei”, biblioteca şi sălile de curs. Cu acest prilej, elevii şcolilor gălăţene au purtat discuţii tematice cu elevii seminarişti despre importanţa şcolii teologice oblăduită de Sf. Ap. Andrei.
În data de 24 noiembrie, elevi de la Colegiul „Alexandru I. Cuza” s-au întâlnit cu elevii clasei a XII-a Pastorală, într-o dezbatere cu tema „Tinerii şi educaţia în spiritul familiei creştine”. În a doua zi a „Săptămânii Porţilor Deschise”, catedra de limbi străine a organizat Concursul de creaţie literară în limbile franceză şi engleză, sub genericul „Crucea Sfântului Andrei”.
Miercuri, 27 noiembrie, elevii claselor a XI-a i-au invitat pe colegii lor liceeni la o „Ceaşcă cu poezie”, unde elevii seminarişti au organizat un frumos moment literar.
Viaţa şi lucrarea Sfântului Apostol Andrei este o sursă de inspiraţie şi pentru elevii claselor mici – pregătitoare şi clasa a II-a ale Seminarului Teologic, care l-au întâlnit pe Sf. Andrei în cadrul atelierului de pictură intitulat „Sfântul Andrei văzut prin ochi de copii”.
Cu această ocazie, cei mici au prezentat prin glasurile lor cristaline şi un frumos mini-concert de cântecele religioase închinate ocrotitorului şcolii.
Urmând exemplul apostolatului Sfântului Andrei, elevii seminarişti au împletit într-un mod deosebit activităţile cultural-educative cu cele social-filantropice. Astfel, în data de 26 noiembrie, elevii Seminarului au contribuit la oferirea prânzului celor 22 de persoane asistate în cadrul Fundaţiei de Sprijin a Vârstnicilor – Centrul de primire în regim de urgenţă „Casa Speranţa” din Galaţi. Totodată s-a săvârşit şi slujba Aghesmei celei mici, sfinţindu-se întreg Aşezământul social.
Sărbătoarea ocrotitorului spiritual al Seminarului Teologic „Sf. Andrei” a creat o adevărată emulaţie în rândul tinerilor seminarişti, care luând exemplul Sfântului Andrei au realizat un adevărat apostolat în rândul tinerilor, prin manifestările închinate ocrotitorului spiritual al românilor.
Pedagog Gabriel Mungiu