Ajunul sărbătorii Sfântului Andrei (29 noiembrie) reprezintă, pentru seminarul andreian, punctul culminant al efervescenţei culturale, liturgice, filantropice, dar mai ales duhovniceşti. Dacă „luna Sfântului Andrei” s-a deschis în şcoala noastră în duh de rugăciune, cu binecuvântarea şi prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, sărbătoarea întâiului chemat la apostolat s-a încheiat în acelaşi duh de rugăciune comunitar, euharistic.
Am avut bucuria ca Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos să săvârşească Sfânta Liturghie în capela Seminarului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, preoţi profesori ai şcolii noastre, cât şi din delegaţiile de la seminariile din ţară prezente la sărbătoarea noastră.
Puterea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, dar şi duhul de iubirea părintească al pr. Dumitru Stăniloae, a unit în rugăciune atât pe slujitori, cât şi pe cei prezenţi: profesori, elevi, invitaţi, copii, în corabia andreiană a şcolii.
Chemarea Apostolului românilor a avut ecou în inimile tinerilor seminarişti care s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului Hristos, împreună cu „cei mici”, elevii din clasa pregătitoare şi din clasa a II-a, care învaţă în cadrul seminarului.
În cuvântul de la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a subliniat că „această comuniune euharistică întăreşte relaţia dintre noi oamenii, mai ales într-o şcoală teologică, unde Hristos Domnul şi Sf. Ap. Andrei crează puntea de legătură şi apropie duhovniceşte profesorii şi elevi şcolii gălăţene de profesorii şi elevii de la seminariile din ţară”.
De asemenea, ierarhul locului a prelungit momentul de taină al împărtăşirii copiilor, cu o adresare directă lor, arătîndu-le că sunt, pentru noi toţi, „cei mai mari”, după cuvîntul Domnului Hristos, de la care şi noi trebuie să învăţăm simplitatea, bunătatea, bucuria şi curăţia.
Pr. Călin Toderiţă, Spiritual,
Seminarul Teologic ,,Sf. Ap. Andrei”, Galaţi