Cu 20 de ani în urmă (30 noiembrie 1993), pe scena Teatrului Muzical „Nae Leonard“ din Galaţi răsunau acordurile primei ediţii a festivalului coral „Toată suflarea să laude pe Domnul!“. Eram elev în anul al III-lea şi aveam onoarea să fiu la pupitrul dirijoral al Corului Seminarului „Sfântul Apostol Andrei“, obţinând premiul al II-lea (a fost singura ediţie-concurs a festivalului).
Aflat în aceeaşi postură, la ediţia aniversară 2013, am reuşit să realizăm, alături de inimoşii elevi ai claselor IX-XII şi de câţiva absolvenţi care au putut participa la manifestare, cel mai amplu program coral de până acum. Efortul celor peste 200 de ore de repetiţii în perioada 15 septembrie-29 noiembrie a fost încununat cu succes. Elevii au depăşit dificultăţile tehnice specifice cântului unor genuri atât de diferite, pornind de la muzica bizantină, trecând prin cântul religios şi popular armonizat şi culminând cu lucrări corale patriotice („Pentru tine, Românie“ – Costică Andrei) dar şi din creaţia universală (Henry Purcell – un canon din sec. XVII şi Giuseppe Verdi – fragment din opera „Aida“).
Totodată am avut bucuria prezentării a două lucrări în primă audiţie „Lăudaţi pe Domnul – Condacul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena“ şi lucrarea „Cântecul cerbului“ de inspiraţie folclorică. Cele 35 de minute de muzică s-au încheiat cu „Imnul Seminarului“ cântat cu multă bucurie de elevii seminarului apostolic, acompaniaţi fiind de un suport orchestral înregistrat.
Finalul concertului a aparţinut grupului psaltic „Ortodoxia“, condus de diaconul Adrian Marin, absolvent al Şcolii de cântăreţi din cadrul Seminarului apostolic de la Dunărea de Jos, dar şi al Universităţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi.
În încheierea manifestării, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop dr. Casian al Dunării de Jos a rostit cuvânt de binecuvântare şi învăţătură, apreciind strădania şi performanţele tinerilor seminarişti şi ale îndrumătorilor acestora.
Prof. dr. Eugen Dan Drăgoi