Tot mai multe voci din medii sociale diferite asociază criza din viaţa tinerilor de astăzi cu lipsa modelelor de urmat. Se fac destul de des referiri la timpuri trecute, în care tinerii aveau ca model mari oameni de cultură, savanţi în felurite ştiinţe, oameni de stat etc. Aceste referiri par a avea în ele un iz de nostalgie, pentru alte vremuri şi alte realităţi. A justifica vina pentru derapajele din vieţile tinerilor zilelor noastre prin lipsa modelului pare a fi o formă de disculpare subiectivă şi neobiectivă, în acelaşi timp. Modele au fost, sunt şi vor fi totdeauna! Important este să le căutăm, iar când le găsim, să le urmăm.
Primul loc unde trebuie căutat modelul este familia. Lipsa de comunicare în familie, dezinteresul în acumularea de cunoştinţe la instruirea şcolară, ignoranţa faţă de modelele duhovniceşti oferite de Biserică, indiferenţa unor factori de răspundere faţă de provocările nefaste ale lumii contemporane sunt doar parte dintre cauzele reale care cresc riscul suicidal în rîndul tinerilor, aglomerează clinici de dezintoxicare, populează canalele subterane ale oraşelor şi îngroaşă rândurile celor aflaţi în penitenciare.
Cu ocazia Sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, tinerii din Penitenciarul de Minori şi Tineri – Tichileşti au participat la diverse activităţi socio-educative specifice perioadei pregătirii Sărbătorii Crăciunului, în care ne aflăm. ,,Activităţile organizate în cadrul unităţii noastre fac parte din proiectul «Poveste de Crăciun», dedicat sărbătorilor de iarnă. Vizitele în comunitate, concursurile tematice, participările la serviciile religioase oficiate în capela penitenciarului au rolul de a face cunoscute opiniei publice munca desfăşurată de colectivul Sectorului de Educaţie şi Asistenţă Psihosocială, şi eforturile realizate de persoanele private de libertate de a se putea reintegra în societate şi, totodată, impactul emoţional pe care îl au aceste evenimente asupra persoanelor condamnate, dar şi asupra celor care participă din societate la aceste evenimente.
Sărbătoarea Sfântului Nicolae este una deosebită în viaţa poporului nostru, dar mai ales în viaţa copiilor noştri. Sfântul Ierarh Nicolae este şi va rămâne veşnic model de blândeţe, de apărător al dreptei-credinţe, un autentic învăţător al înfrânării, care celor care îl primesc în viaţa lor, le descoperă taina dobândirii prin sărăcie a celor bogate, iar prin smerenie să dobândescă cele înalte, cum frumos ne învaţă cântarea troparului acestui sfânt” a declarat doamna subcomisar de penitenciare Camellia Roxana Apostu, director adjunct al sectorului de Educaţie şi Asistenţă Psiho-socială.
La invitaţia preotului paroh Daniel Bogdan de la Parohia „Sfântul Dimitrie cel Nou” din Brăila, în data de 4 decembrie 2013, doisprezece tineri au luat parte, în biserică, la slujba Acatistului Sfântului Nicolae, au primit cuvânt de învăţătură de la preotul paroh, apoi au luat parte la agapa oferită cu prilejul serbării zilelei onomastice.
În data de 5 decembrie, prin bunăvoinţa domnului Florin Chirpac, directorul Teatrului de Papuşi ,,Cărăbuş” din Brăila, un număr de cincisprezece minori au participat la spectacolul de teatru ,,Făt Frumos şi un zmeu întors pe dos”, oferit de Consiliul Judeţean Brăila, cu ocazia Sărbătorilor Brăilei. Cele două vizite în comunitate au fost urmate de pelerinaje la Mănăstirea ,,Sfântul Pantelimon”, din staţiunea Lacu – Sărat, ocazie cu care minorii şi tinerii au primit iconiţe şi cărţi de rugăciune.
În ziua de 6 decembrie 2013, în colaborare cu Şcoala Gimnazială Tichileşti, 12 copii de la ,,Kilometrul 10” au participat la un spectacol de colinde oferit de tinerii din penitenciar, ca parte a proiectului de activitate „A venit Moş Nicolae”. Copiilor le-au fost oferite cadouri constând în pachete cu dulciuri şi jucării dăruite de lucrătorii serviciului şi obiecte confecţionate de tinerii din penitenciar, în cadrul atelierelor de terapie ocupaţională. În cadrul acestui proiect s-au organizat întâlniri între persoanele private de libertate şi aparţinătorii acestora. Cu acest prilej s-au oferit felicitări realizate în cadrul atelierelor ocupaţionale.
În colaborare cu Şcoala Gimnazială Specială din cadrul penitenciarului a avut loc Concursul de Religie organizat în cinstea Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul municipiului Brăila „Sfinţii- învăţătorii şi sfinţitorii vieţii noastre”. La această activitate au participat minori şi tineri care au serbat ziua onomastică. Participanţii au primit diplome, iconiţe şi cărţi de rugăciune. Pentru tot sprijinul acordat pe parcursul acestui an mulţumim în mod special Parohiei „Naşterea Domnului” şi tuturor celorlalte parohii din Brăila, care au sprijinit şi susţinut programele moral-educative derulate în Penitenciarul Tichileşti.
Preot capelan Sorin Pleşca