An de an sărbătoarea ocrotitorului spiritual al oraşului nostru – Sfântul Ierarh Nicolae este aşteptată cu multă bucurie şi este pregătită de eparhie prin numeroase activităţi specifice (pastoral-misionare, social-filantropice etc.), prin care toţi locuitorii oraşului să simtă şi mai profund ocrotirea, binecuvântarea şi purtarea de grijă ale marelui ierarh. Prin toate activităţile desfăşurate în cinstea sa, Sfântul Nicolae ne adună pe toţi în rugăciune, în cunoaştere sfântă, în filantropie.
Din această comuniune sfântă nu putea lipsi Şcoala, care prin ora de Religie propovăduieşte, fără a obosi vreodată, importanţa cunoaşterii vieţilor sfinţilor, deoarece această cunoaştere ne conduce la o împărtăşire mai mare din darurile şi frumuseţile lor. O modalitate specifică şcolii de a cinsti pe cei care, ca împreună – călători cu noi pe drumul mântuirii, veghează asupra noastră este şi organizarea de concursuri de Religie, prin care elevii îşi testează cunoştinţele despre Sfântul respectiv. Concursul de Religie în cinstea Sfântului Nicolae a devenit deja o tradiţie mult aşteptată, care face parte din frumuseţea zilelor premergătoare sărbătorii Sfântului nostru ocrotitor.
Ca profesor de religie nu pot decât să mă minunez de fiecare dată de entuziasmul cu care elevii participă la acest concurs organizat sub binecuvântarea şi cu purtarea de grijă ale Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la iniţiativa Sectorului eparhial pentru Învăţământ şi sub îndrumarea părintelui inspector şcolar pentru disciplina Religie, pc pr. Florin Grecu. Elevi din toate clasele, fie din ciclul primar, gimnazial sau liceal s-au implicat în concurs şi au aşteptat cu multă nerăbdare rezultatele.
Tema sub genericul căreia s-a desfăşurat anul acesta concursul a fost „Sfinţii – învăţătorii şi sfinţitorii vieţii noastre”, şi el s-a adăugat totodată la seria de evenimente organizate cu prilejul „Anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi Anul comemorativ «Părintele Dumitru Stăniloae», în Patriarhia Română”.
Dărnicia Sfântului Nicolae a fost din nou simţită de elevii participanţi la concurs datorită arhipăstorului nostru, care s-a îngrijit ca un număr cât mai mare de elevi să se împărtăşească de bucuria răsplătirii efortului lor. Astfel, toate parohiile au fost implicate în pregătirea premiilor pe care le-au oferit elevilor la finalul Sfintei Liturghii din ziua Sfântului Nicolae.
Sunt multe roadele pe care organizarea unui concurs de religie le poate aduce, dintre care menţionăm două, foarte importante: legătura dintre Parohie şi Şcoală a devenit mai strânsă, iar elevii care au dăruit din timpul şi efortul lor, au dobândit nu doar premii sau diplome, ci şi daruri nepieritoare pentru suflet. Astfel, sfinţii au devenit apropiaţii şi prietenii noştri, şi mai ales călăuzitorii noştri spre mântuire.
„Sfinte Nicolae primeşte şi în acest an bucuria şi dragostea copiilor care te iubesc şi te cinstesc drept ocrotitor al oraşului lor!”
Profesor de religie Gabriela Caragaţă,
Şcoala Gimnazială „Fănuş Neagu”- Brăila