Cinstirea Sfântului Ierarh Nicolae în ziua sa de prăznuire a încheiat seria manifestărilor pastoral-misionare, culturale şi social-filantropice organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos în municipiul Brăila, creionându-se astfel o frumoasă concluzie la împlinirea a 20 de ani de când urbea brăileană a fost aşezată sub ocrotirea spirituală a Sfântului Ierarh Nicolae.
Biserica închinată Sfântului Nicolae din oraş a fost neîncăpătoare pentru mulţimea credincioşilor care a dorit să fie în comuniune de rugăciune cu ierarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian şi cu preoţii ce au format soborul. Numărul mare de credincioşi prezenţi la Sfânta Liturghie a fost mult sporit de tineri şi copii. Binecunoscută fiind părinteasca grijă a Înaltpreasfinţiei Sale pentru generaţia tânără, au fost premiaţi nouă tineri olimpici, reprezentanţi ai Liceului Teoretic „Nicolae Iorga“, ai Colegiului Naţional „Nicolae Bălcescu“ şi ai Colegiului Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci“ din Brăila, precum şi tinerii prezenţi la sărbătoarea lor onomastică.
Elevii participanţi au fost adânc mişcaţi de atmosfera duhovnicească a Sfintei Liturghii şi de faptul că Biserica manifestă o atenţie deosebită faţă de tânăra generaţie.
Din impresiile lor spicuim: „Anul acesta am simţit cu adevărat, în adâncul inimii prezenţa luminoasă a Sfântului Nicolae, care ne-a îmbrăcat cu daruri duhovniceşti şi materiale. Mulţumim ÎPS Sale pentru calda inima cu care se apropie de noi!” (Andra Cristiana Ştefan, Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu“)
„Am simţit cum, tainic, s-a închis un cerc: Dumnezeu ne-a oferit darul cunoaşterii, ne-a ajutat să îl punem în lucrare şi tot El ne-a împărtăşit din darurile Sale bogate. Ne simţim onoraţi de faptul că Înaltpreasfinţia Sa a venit la noi, copiii Eparhiei”. (Maria Bălţatu, Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu“)
„Slavă lui Dumnezeu pentru toate! Am simţit cumva că, într-o lume în care valoarea nu mai este apreciată şi elevii pleacă în străinătate, Dumnezeu ne dă nădejde, prin Biserica Sa, că valoarea este recompensată şi aici şi în veşnicie” (Luiza Petcu, Colegiul Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci“)
„A fost o onoare pentru noi faptul că am participat la Dumnezeiasca Liturghie ca nişte iubiţi copii ai lui Dumnezeu. Dincolo de consistentul premiu cu care am fost recompensaţi, a contat faptul că am fost aşezaţi ca «modele vii» pentru toţi tinerii!” (Diana Bădilă, Colegiul Naţional „Gheorghe Munteanu Murgoci“)
„Mulţumim lui Dumnezeu şi ÎPS Sale pentru gândul bun şi darurile oferite în luminoasa atmosferă a Sfintei Liturghii. Mulţumim şi pentru cuvântul ÎPS Sale, care reprezintă «merinde pentru suflet»” (Maria Flavia Rădulescu, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga“)
„Cu adevărat am înţeles şi am simţit ce înseamnă Dumnezeiasca Liturghie! Am reţinut în special faptul că «toată darea cea bună şi tot darul este de sus, de la Părintele luminilor». Cu adevărat am simţit din adâncul inimii că nu suntem niciodată singuri. Mulţumim şi ÎPS Sale pentru căldură cu care ne-a învăluit!” (Mihaela Flutur, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga“)
Menţionăm faptul că, discutând cu diferiţi credincioşi participanţi la Sfânta Liturghie, au fost impresionaţi de faptul că generaţia tânără, atât de bogat reprezentată la acest praznic şi prezenţa la importantele competiţii la nivel naţional şi internaţional, este atât de aproape de Biserică. De asemenea şi conducerea şi colectivele didactice ale celor trei unităţi şcolare reprezentative, precum şi ale tuturor unităţilor şcolare au apreciat efortul Sfintei Arhiepiscopii de a motiva valoarea tineretului brăilean. Prin acest gest de recunoştinţă pentru „viitorul Bisericii” se confirmă tradiţionala şi îndelungata împreună-lucrare dintre Biserică şi Şcoală.
Pr. Florin Grecu, Inspector de religie