În anul mânturii 2013 sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie a adus o bucurie dublă credincioşilor parohiei Mohreanu, protopopiatul Făurei, deoarece, pe lângă bucuria cinstirii ocrotitorului spiritual al parohiei, enoriaşii au primit în mijlocul lor pe preoţii din cadrul protopopiatului, în frunte cu pc pr. protoiereu Viorel Enache, pentru lucrările conferinţei protopopeşti pe luna octombrie.
Temelia bisericii din satul Mohreanu a fost pusă în anul 1912 de către vrednicul de pomenire preot Ioan Vasilescu, fiind făcută din bolovani de piatră aduşi, pe vremea aceea, de carele de boi ale muntenilor.
În anul 1916 Biserica era ridicată, iar marea bucurie a primei sfinţiri a bisericii a avut loc în data de 21 mai 1921, când biserica a fost sfinţită de Preasfinţitul Teofil înconjurat de un sobor de preoţi, aşa cum specifică Pisania Bisericii. În 1989 se primeşte aprobarea pentru începerea picturii sfântului locaş, dar cutremurul din 1990 produce daune capitale bisericii. Zidurile au fost fisurate iar turlele s-au înclinat una către alta, ajungând să se unească. Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Casian Crăciun al Dunării de Jos şi prin contribuţia vrednicului părinte Constantin Mardale, cu ajutorul credincioşilor satului, lucrările de consolidare au fost încheiate în anul 1995, pictura fiind realizată, în tehnica fresco, de pictorul Aurel Tudorie din Galaţi.
Anul 1996 aduce o mare bucurie credincioşilor satului: în data de 26 mai are loc cea de a doua sfinţire a locaşului de cult, săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop dr. Casian Crăciun, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
De-a lungul vremii au slujit cu vrednicie sfântul locaş:
– pr. Ioan Vasilescu,
– pr. Constantin Rotaru,
– pr. Vasile Popa,
– pr. Istrate Cristescu (1936-1957),
– pr. Constantin Mardale (15 martie 1958- 6 ianuarie 1999) ,
– pr. Cornel Stănel Boboc (1999-2009).
– pr. Vasile-Leonard Tănase (dec. 2009- prezent)
În timpul pc preot Cornel Stănel Boboc au fost efectuate mai multe reparaţii, a fost înlocuită învelitoarea din tablă zincată, a fost montată o centrală termică pe lemne, au fost schimbate tâmplăria geamurilor cu unele din termopan, precum şi uşile de la intrarea bisericii cu altele noi din stejar sculptat.
Totodată, a fost ridicată în curtea bisericii o casă praznicală, lucrările fiind susţinute cu fonduri primite de parohie de la Departamentul de Stat pentru Culte.
În timpul subsemnatului, a fost ridicată o cancelarie parohială care are şi destinaţia de bibliotecă, a fost construită o magazie unde a fost mutată şi centrala termică ce fusese iniţial montată în pridvorul bisericii, a fost amenajat un nou pangar, şi a fost îmbunătăţită casa praznicală cu toate cele necesare unei bune funcţionări (a fost amenajată o bucătărie dotată cu apă caldă curentă, frigider, aragaz, cuptor cu microunde), toate fiind efectuate cu sprijinul autorităţilor, donaţiile credincioşilor, precum şi cu fondurile proprii ale parohiei.
La invitaţia subsemnatului, pc părinte protoiereu a fost de acord ca lucrările conferinţei preoţeşti din luna octombrie să aibă loc în parohia Mohreanu. În data de 15 octombrie, după slujba Sfintei Liturghii oficiată în sobor sub protia părintelui protoiereu, a fost săvârşită slujba agheasmei celei mici, fiind binecuvântată casa praznicală ce a primit hramul „Sfântul M. Mc. Dimitrie”. După slujbă a fost oferită o masă caldă credincioşilor, în mijlocul cărora au fost prezente oficialităţile locale în persoana domnului primar şi a domnului director al şcolii din localitate.
În preziua hramului a fost săvârşită slujba vecerniei unită cu litia, precum şi slujba acatistului. În ziua Sfântului Dimitrie, după slujba Sfintei Liturghii şi a parastasului pentru ctitori, la căminul din localitate, credincioşii satului au putut admira grupul de copii participanţi la programul „Hristos împărtăşit copiilor”. La fel ca în ceilalţi ani, copiii au susţinut serbări la căminul cultural, prezentând câte o piesă de teatru, poezii şi cântece creştine. Anul acesta, programul serbării a fost alcătuit din dansuri şi cântece populare, precum şi o scenetă ce prezintă o întâmplare din viaţa de zi cu zi a satului.
Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra noastră şi Îl rugăm să ne ocrotească în tot ceea ce încercăm să facem, spre a-i ajuta şi a-i povăţui pe oameni pe calea mântuirii.
Totodată îi mulţumim şi Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos pentru grija duhovnicească ce ne-o poartă tuturor slujitorilor sfintelor altare, precum şi tuturor ostenitorilor şi truditorilor în lucrarea misionară a comunităţii noastre.
Pr. paroh Vasile-Leonard Tănase