În perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, de la Mănăstirea Adam, din judeţul Galaţi este purtată în procesiune în mai multe parohii din cuprinsul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Pelerinajul, iniţiat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, începute pe 1 august, de la Mănăstirea Adam şi se încheie în ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, pe 14 august, când icoana făcătoare de minuni este readusă la mănăstire. Tot atunci credincioşii participă la slujba Prohodului Adormirii Maicii Domnului.
„Pelerinajul cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a început acum zece ani şi se desfăşoară în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului. În primul an, acesta s-a desfăşurat numai în Protoieria Târgu-Bujor, după care s-a extins în mai multe protoierii din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Icoana Maicii Domnului are un dar special, deoarece ea este aducătoare de ploaie. Miile de credincioşi o cinstesc în fiecare an cu mare evlavie, pentru că, după ce trec zilele pelerinajului în care ea este purtată solemn prin parohii, vin ploile. Aceasta este cea mai importantă minune pe care icoana o face pentru creştini. În primele trei zile ale procesiunii, icoana este purtată prin parohiile din Protopopiatul Târgu-Bujor. Mai apoi, icoana este purtată în procesiune şi intră în Protoieria Galaţi, apoi în protoieriile Covurlui, Tecuci şi Nicoreşti. În fiecare seară, după ce icoana ajunge într-o parohie, preoţii fac priveghere, iar noaptea săvârşesc Sfânta Liturghie“ ne-a spus pr. Cezar Gagiu, protopopul Protoieriei Târgu Bujor din cadrul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
În acest an, icoana a fost purtată în pelerinaj la 36 de parohii din cuprinsul Protoieriei Târgu-Bujor, după care a fost adusă în Protoieria Galaţi. Primul popas a fost la hramul capelei „Sfântului Ioan Iacob Hozevitul“, acolo unde a fost întâmpinată de ierarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian şi de o mare mulţime de credincioşi.
Apoi, „Sfânta de la Adam” a trecut pe la biserica „Sfântul Dumitru“ şi a poposit la biserica Mavromol, unde s-a săvârşit slujba Litiei şi Vecernia. La ora 19.00 icoana împreună cu preoţi şi mulţime de credincioşi a pornit spre biserica ,,Precista”, unde a rămas peste noapte la priveghere şi rugăciune pentru folosul sufletesc al oamenilor şi al comunităţii. A doua zi, Icoana a fost prezentă la biserica „Schimbarea la Faţă“ la sărbătoarea hramului, la care a fost prezent şi ierahul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Casian, care a săvârşit slujba Sfintei Liturghii.
S-au bucurat de prezenţa ei şi credincioşii parohiilor ,,Sf. Ana” şi ,,Sf. Trei Ierarhi“ din municipiul Galaţi.
Până pe 14 august, pelerinajul tradiţional a continuat – cu opriri – în satele din protopopiatele Covurlui, Tecuci şi Nicoreşti, iar procesiunea s-a încheiat în ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, la Mănăstirea Adam, unde mii de pelerini au venit la ,,Prohodul Maicii Domnului” să mulţumească Domnului şi Maicii Sale pentru binefacerile primite pe parcursul întregului post.
Eugenia Notarescu