Sâmbătă, 27 aprilie 2013, în ajunul Praznicului împărătesc al Floriilor, din iniţiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, s-a organizat tradiţionalul pelerinaj de Florii în oraşul nostru. Am fost chemaţi să rememorăm drumul pe care Domnul Hristos l-a făcut spre cetatea sfântă, Ierusalim, cu o săptămână mai înainte de Învierea Sa din morţi.
Din toate şcolile municipiului Galaţi profesorii de religie, însoţiţi de elevii participanţi la proiectul ,,Hristos împărtăşit copiilor” şi ,,Alege şcoala”, purtând stâlpări de finic, icoane, prapori şi făclii, s-au alăturat soborului de preoţi şi mulţimii de credincioşi, precum şi reprezentanţilor ai autorităţii locale, îndreptându-ne cu toţii spre Catedrala Arhiepiscopală, venind din cele două direcţii: dinspre biserica „Vovidenia“, pe Calea Domnească şi dinspre capela Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei“.
La ora 1600 ajunşi în faţa Catedralei Arhiepiscopale, în sunetul clopotelor am fost întâmpinaţi de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian care, în prezenţa pelerinilor, a rostit rugăciunea de binecuvântare a salciei, după care a oficiat slujba Litiei. De asemenea, la momentul cuvenit au fost înălţate rugăciuni pentru cei bolnavi şi suferinzi din casele lor sau din spitale, precum şi pentru elevii şi pelerinii prezenţi la această procesiune.
Am fost cuprinşi de o bucurie nespusă văzând numărul mare de preoţi şi creştini care au fost prezenţi la slujba Vecerniei Praznicului cel luminat al Intrării în Ierusalim a Mântuitorului Hristos şi, totodată, atâţia elevi care au dat curs invitaţiei chiriarhului nostru să săvârşim acest pelerinaj şi, prin el, să rememorăm momentele legate de Intrarea în Ierusalim a Domnului. Trebuie să recunoaştem faptul că am fost copleşiţi de emoţie, întrucât ne simţim nevrednici de a păşi pe urmele lui Iisus, chiar doar în mod simbolic.
Întorcându-ne în şcoli, le-am explicat elevilor noştri importanţa pelerinajului la care au participat, luând ca şi temei cuvintele Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care ne arată în cartea „Foame şi sete după Dumnezeu – înţelesul şi folosul postului” (Editura Basilica a Patriarhiei Române, Bucureşti, 2010, pp. 180-181), că „icoanele şi florile purtate în procesiune simbolizează lumina şi virtuţile adunate în suflet prin nevoinţele postului. Folosul duhovnicesc al pelerinajului poate fi cuprins în cuvinte simple: o procesiune de mărturisire a credinţei, o întărire în frăţietate a parohiilor, un semn al libertăţii şi dorinţei de a căuta sfinţenia, un prilej de a medita asupra vieţii noastre ca trecere, o prevestire a Sfintelor Paşti, o binecuvântare pentru cetate şi o bucurie de sărbătoare creştină“.
Bucuria trăirii pelerinajului de Florii se vede şi în câteva impresii ale elevilor noştri:
• ,,Tot trupul meu vibra de emoţie când am ajuns în faţa Catedralei şi ne-am întâlnit cu ceilalţi, care veneau dinspre biserica «Vovidenia». Simbolic vorbind, această întâlnire semăna cu o îmbrăţişare a tuturor, o dovadă de iubire a creştinilor gălăţeni. Erau prezenţi acolo copii, tineri, bătrâni şi mai ales mulţime mare de preoţi. Am fost întâmpinaţi de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Păstorul nostru, care ne-a binecuvântat şi împreună am dat slavă lui Dumnezeu” (Cosmin Ceoromilă, clasa a VI-a A, Şcoala „Mihai Viteazul”- Galaţi).
• ,,O mare bucurie, pe care mi-e greu s-o descriu în cuvinte, m-a cuprins când am participat cu colegii mei şi cu doamna profesoară de religie, la Pelerinajul de Florii. Mi se părea că plutesc, că alături de mine au coborât îngerii şi m-au purtat pe aripile lor. Nu am simţit nici căldura, nici oboseală, ci am trăit la propriu, o experienţă de neuitat”(Valentina Hurduc, clasa a VI-a A, Şcoala „Mihai Viteazul”- Galaţi)-
• ,,Flori nenumărate, ramuri verzi de salcie, cântări religioase, dangătul clopotelor, «pace şi bunăvoire între oameni» – aşa descriu eu, Pelerinajul de Florii” (Ionela Chiriţă, clasa a VI-a A, Şcoala „Mihai Viteazul”- Galaţi)
• ,,Am participat în număr foarte mare anul acesta la pelerinajul de Florii – aproximativ 50 de copii, cei doi preacucernici părinţi care se ocupă de noi, dascălul și doamna de religie. Atmosfera a fost una de sărbătoare, aveam senzaţia că timpul s-a oprit în loc şi că mă aflu acum 2.000 de ani, în Ierusalim. O liniște divină s-a lăsat şi cuvintele Înaltpreasfinţitului ne-au pătruns adânc în inimă şi în suflet” (Liliana Ciobotaru, clasa a VIII-a A, Şcoala „Mihai Viteazul”- Galaţi).
• ,,La fel ca-n fiecare an ne-am pregătit cum se cuvine… Am luat ramurile de salcie, florile şi îmbrăcaţi cu ce aveam noi mai frumos am participat la pelerinajul ce ne aminteşte de momentul Intrării în Ierusalim a Domnului nostru Iisus Hristos” (Bianca Diaconiţa, clasa a IV-a A, Şcoala „Mihai Viteazul”- Galaţi).
A consemnat prof. Anişoara Luca, Şcoala ,,Mihai Viteazul”- Galaţi
În municipiul Brăila, credincioşii de la toate bisericile s-au îndreptat iniţial către bisericile „Sf. Mc. Gheorghe“ şi „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, după care, cele două rânduri de pelerini au păşit în procesiune spre Catedrala „Naşterea Domnului“.
Şi aici a fost oficiată slujba Vecerniei şi Litiei urmată de binecuvântarea ramurilor de salcie.
În municipiul Tecuci pelerinii au pornit în procesiune de la toate bisericile din oraş şi s-au îndreptat spre Catedrala „Sfântul Mucenic Gheorghe şi Sfântul Iachint de Vicina“, unde s-a desfăşurat acelaşi program pastoral şi cultural-misionar ca şi în celelalte municipii ale Eparhiei.