Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena poartă amprenta marii provocări cu care Sfântul Împărat Constantin a schimbat istoria Europei în special şi a lumii romane în general. Ca şi atunci, şi astăzi lumea dă importanţă mai mare vieţii pământeşti şi trupeşti într-o cultură a individualismului şi nihilismului, dar anul acesta duhul Sfinţilor Împăraţi cei întocmai cu Apostolii, a inspirat o frumoasă şi intensă lucrare bisericească remarcată şi remarcabilă în special în rândul copiilor şi tinerilor, în forma educaţiei, artei şi culturii româneşti.
Proiectul „Alege şcoala!”, derulat de Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române în parteneriat cu Fundaţia World Vision, s-a implicat în rezolvarea problemei de educaţie şi formare a tineretului în spiritul competiţiei, calităţii şi asumării responsabilităţilor specifice vârstei şcolare, în vederea unei profunde şi integrante dezvoltări, atât profesionale cât şi bisericeşti, potrivit ethosului românesc.
Concursul de anul trecut, cu tema „Şcoala din pridvorul Bisericii”, a implicat parohia noastră, Viziru de Jos, într-o frumoasă competiţie la nivel de protoierie, evidenţiindu-se la Secţiunea Multimedia eleva Oana Mungiu, care a realizat un film de prezentare a tuturor activităţilor grupurilor catehetice „Alege şcoala!” şi „Hristos împărtăşit copiilor” pentru care a primit locul I pe protoierie, şi apoi locul I la nivel de Arhiepiscopie. Lucrarea ei a participat şi la concursul naţional „În Biserică şi în şcoală – educaţie pentru viaţă”, unde a câştigat locul al II-lea la nivel de Patriarhie. Cu acest prilej ne-am simţit deosebit de onoraţi că am fost invitaţi să participăm la Sfânta Liturghie a hramului istoric al catedralei patriarhale oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care ne-a înmânat personal diploma şi premiul, constând într-un aparat foto performant.
Păstrăm cu emoţie profundă în suflet amintirea acestui eveniment, mulţumind organizatorilor proiectului „Alege şcoala!” datorită cărora am trăit aceste experienţe deosebite şi ne rămân în minte cuvintele Părintelui Patriarh, care a subliniat grija Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena – de origine traco-romană din Dacia Mediteranea – pentru ţara noastră, construind un pod peste Dunăre ca să păstreze o legătură permanentă cu strămoşii noştri; apoi a evidenţiat transparenţa picturii bisericeşti în costumul popular care, în ţesătura albă – simbol al dreptei credinţe – a brodat florile roşii ale biruinţei ortodoxiei, încadrate în chenarele negre ale suferinţei jertfelnice. În încheiere a arătat că praznicul Schimbării la Faţă este izvorul iconografiei ortodoxe, deoarece este singurul loc din Evanghelie unde se vorbeşte despre chipul Mântuitorului Hristos, care strălucea ca soarele, acesta fiind chipul pe care îl vom contempla în veşnicie.
Preot Sică Bănică, Parohia Viziru de Jos
Impresii ale tinerilor premianţi
• „A fost un eveniment foarte frumos. La Patriarhia Română au participat foarte mulţi copii şi tineri, toţi au fost foarte bucuroşi că au fost premiaţi de însuşi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel. Noi, de la Galaţi, am fost foarte bucuroşi că alături a fost şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian. În cele două zile am cunoscut mulţi tineri din toată ţara cu care ne-am împrietenit dar, mai ales, momentul cel mai înălţător a fost că ne-am rugat împreună şi împreună am rostit Crezul. Cred că acest moment rămâne unul unic şi de referinţă în viaţa noastră.
Un alt lucru deosebit a fost că fiecare copil şi tânăr a fost îmbrăcat în frumoasele noastre costume naţionale sau populare, astfel încât, au fost ţinute populare din toate zonele ţării. Cred că printre cele mai frumoase au fost şi cele purtate de către noi, cei de la Dunărea de Jos.
A fost o zi în care am simţit cu adevărat bucuria de a fi creştină. Îi mulţumesc bunului Dumnezeu că mi-a dăruit această bucurie.”
(Gabriela Gabor, Parohia Lieşti, jud. Galaţi)
• „În momentul în care am fost binecuvântată şi premiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, iar mai apoi binecuvântată şi de ÎPS Arhiepiscop Casian, am fost foarte emoţionată în acel moment deosebit, poate unic din viaţa mea şi am simţit în suflet o imensă împlinire şi am înţeles că atunci când înveţi şi eşti un bun creştin, Dumnezeu îţi dăruieşte bucurii neaşteptate“.
(Teodora Caragaţă, Parohia „Sfinţii Arhangheli”- Brăila)
• „Am fost plăcut impresionată de înţelegerea duhovnicească cu care am fost întâmpinaţi, dar mai ales de modul în care Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a transmis în vorbe, pe înţelesul tuturor, adevărate învăţături în teologie, explicându-ne pe această cale în ce proporţii perioadele de libertate şi de prigoană asupra credinţei ortodoxe pe teritoriul românesc au influenţat coloritul portului nostru popular.
Astfel că negrul marchează vremurile în care am fost prigoniţi din pricina credinţei noastre, iar albul simbolizează perioada de libertate a Ortodoxiei în România“.
(Oana Mungiu, Parohia Viziru de Jos)