Manifestări religioase la Sărbătoarea ,,Închinării cinstitului lanţ al Sfântului Apostol Petru”

9Pomenirea minunii „închi-nării” cinstitului lanţ al Sfântului Apostol Petru a ocazionat, în ziua de 16 ianuarie a acestui an, numeroase manifestări liturgice, catehetice şi filantropice. Acestea i-au vizat în mod special pe cei aflaţi în detenţie, din cadrul celor trei penitenciare care se află pe teritoriul eparhiei noastre, din municipiile Galaţi şi Brăila, împreună cu Centrul pentru minori şi tineri de la Tichileşti.

În acest sens, la iniţiativa şi cu binecuvântarea ÎPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Sectorul Social-Misionar al eparhiei, în colaborare cu conducerea penitenciarelor respective, a organizat cu ocazia acestei sărbători, programe pastoral-misionare şi social-filan-tropice, care s-au desfăşurat simultan în capelele penitenciarelor menţionate.

La unitatea de maximă siguranţă din Galaţi, programul condus de delegatul eparhial, pc pr. protoiereu Eugen Buruiană, a debutat cu citirea vieţii şi a acatistului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, continuând cu lecturarea biblică a momentului în care s-a săvârşit minunea „închinării” cinstitului lanţ al Sfântului Apostol Petru. Manifestări asemănătoare s-au desfăşurat şi la Penitenciarul din Brăila, delegat fiind consilierul Sectorului Social-Misionar al Arhiepiscopiei, pr. Ionel Rotaru. Deţinuţii prezenţi la manifestări au primit din partea parohiilor implicate în acest program daruri, constând în iconiţe, cărţi de rugăciune şi pachete de alimente.

10În cadrul unităţii de detenţie pentru minori Tichileşti, ziua pomenirii acestei minuni a debutat cu oficierea în capelă a Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii, delegat al arhiepiscopiei fiind pc. pr. protoiereu Gheorghe Marinescu.

Preoţii şi credincioşii din parohiile Tichileşti, Chiscani şi Ţibăneşti, prezenţi la această manifestare, au oferit, de asemenea, pachete cu cele de trebuinţă persoanelor private de libertate. În cuvântul de învăţătură adresat participanţilor au fost  abordate teme cum ar fi:  însemnătatea şi sensurile libertăţii, importanţa iubirii şi a valorilor din cadrul familiei creştine şi al comunităţii, transmiţând totodată şi  mesajul de binecuvântare al ierarhului, ÎPS Arhiepiscop Casian.

Mulţumim pe această cale tuturor celor care s-au implicat în cadrul manifestărilor prilejuite de acest eveniment, îndeosebi pc. pr. capelani care activează la capelele din cele trei unităţi de detenţie.

Pr. Ionel Rotaru,
consilier social-misionar