Sâmbătă, 2 martie 2013, la Şcoala Gimnazială „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena“ din Galaţi şi la Şcoala Gimnazială „Fănuş Neagu“ din Brăila s-a desfăşurat Olimpiada de Religie – faza judeţeană, la care au participat elevi ai claselor VII-XII din judeţele Galaţi şi Brăila.
La Olimpiada organizată în municipiul Galaţi a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos care, după un scurt moment liturgic, a vizitat elevii în sălile de concurs, binecuvântându-i şi încurajându-i pe fiecare, în timp ce la Brăila a fost delegat pc. pr. Lucian Petroaia.
Activitatea didactică şi cultural-misionară a fost organizată de Inspectoratele Şcolare Judeţene din Galaţi şi Brăila în colaborare cu Arhiepiscopia Dunării de Jos şi s-a desfăşurat în paralel cu alte Olimpiade, dar şi cu „Concursul naţional al culturii și spiritualităţii româneşti“ ce are ca scop identificarea componentei religioase a literaturii române.
Această olimpiadă s-a dovedit a fi un bun prilej de a evidenţia activităţile elevilor şi participarea activă a lor la disciplina religie, precum şi implicarea exemplară a profesorilor de specialitate, în procesul didactic şi instructiv-educativ.
S-a remarcat o prezenţă deosebită, la faza premergătoare celei judeţene fiind înscrişi peste 1.200 de elevi. Dintre aceştia, 460 de elevi din judeţul Galaţi şi 267 de elevi din judeţul Brăila, proveniţi din peste 100 de şcoli şi licee din cele două judeţe ale eparhiei s-au calificat pentru etapa judeţeană a olimpiadei.
La aceştia se adaugă şi cei 127 de elevi din judeţul Galaţi şi 118 din judeţul Brăila care s-au calificat în etapa judeţeană a ,,Concursului naţional al culturii şi spiritualităţii româneşti”.
Lecţie de spiritualitate
la Şcoala Gimnazială ,,Sfinţii Împăraţi” din Galaţi
În anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, în data de 2 martie 2013, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, în cadrul Şcolii Gimnaziale „Sfinţii Împăraţi” din Galaţi s-a desfăşurat Olimpiada de religie, etapa judeţeană, la care au participat 457 de elevi din judeţ.
Pentru a spori lumina şi bucuria participanţilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop a semănat cuvântul cel sfânt şi mângâietor printre elevii, cadrele didactice, părinţii şi preoţii întruniţi într-un spaţiu al cunoaşterii şi al învăţăturii.
Într-un dialog de suflet, Înaltpreasfinţia Sa a oferit nouă, dascălilor, dar şi olimpicilor, o lecţie despre înălţare sufletească, rugăciune, jertfă şi responsabilitate.
Arhiepiscopul Dunării de Jos şi-a exprimat bucuria pentru momentul deosebit în care a împărtăşit tinerilor elevi curajul de a rămâne cu sufletele neîntinate şi cu gândul îndumnezeit, într-o lume dominată de tehnică şi de tentaţii.
Consider că echipa Şcolii Gimnaziale „Sfinţii Împăraţi”, în an omagial, dedicat ocrotitorilor săi spirituali a fost onorată şi binecuvântată de cuvântul duhovnicesc al Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop al Dunării de Jos.
Un eveniment cultural, dar şi spiritual – Olimpiada de religie, etapa pe judeţ – va rămâne un eveniment deosebit, înscris cu litere de aur în cartea de onoare a Şcolii Gimnaziale „Sfinţii Împăraţi” din Galaţi.
Profesor Camelia-Loredana Dima,
Director Şcoala „Sfinţii Împăraţi”- Galaţi
Suflet lângă suflet
Am participat la această olimpiadă, având mai multe calităţi: fac parte din colectivul de cadre didactice al Şcolii „Sfinţii Împăraţi”, am supravegheat şi am fost părinte al unei fetiţe care a luat parte la această fază a Olimpiadei de Religie.
Fiind cadru didactic în această şcoală, ce poartă hramul Sfinţilor Împăraţi, am avut un sentiment de bucurie şi am fost onorată că şcoala noastră va fi vizitată şi binecuvântată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, având siguranţa că va fi impresionat, pentru că avem o şcoală în care echipa managerială şi toţi ceilalţi truditori punem „suflet lângă suflet” pentru ca totul să fie organizat temeinic.
Ca supraveghetor, am avut ocazia să constat calitatea deosebită a participanţilor, tineri de toate vârstele, sfioşi şi emoţionaţi, dar dornici să-şi verifice şi să-şi îmbunătăţească performanţele în acest domeniu.
Pe lângă clasamente şi premii, competiţia le va aduce tinerilor bucuria zidirii sufleteşti, atât de necesară în urcuşul duhovnicesc, atât de folositoare fiecăruia dintre noi.
Ca părinte, am trăit emoţia pregătirii pentru aceste concursuri alături de fetiţa mea, Cernat Teodora, care, cu sârg şi conştiinciozitate a citit, a căutat, a repetat şi a învăţat citate, lecţii, versete, în aşa fel încât, nota ei să fie o mare bucurie pentru noi.
De fapt, marele şi adevăratul câştig va fi această îmbogăţire spirituală, cu lucruri ce îi vor prinde bine în activitatea de bun creştin de mai târziu.
Profesor învăţământ primar Tatiana Cernat,
Şcoala „Sfinţii Împăraţi”- Galaţi
Emoţii înălţătoare…
Am participat cu bucurie la acest concurs, pentru că eram curioasă să văd cum se desfăşoară o astfel de olimpiadă şi pentru a-mi verifica capacităţile.
Am avut multe emoţii, crezând că va fi greu, dar am avut ocazia să constat că mi-a plăcut, deoarece cunoştinţele dobândite în acest fel le regăseam în predicile ascultate duminica la biserică şi astfel am reușit să aprofundez ceea ce ştiam despre Dumnezeu şi toată lucrarea Sa.
Am avut ocazia să împărtăşesc şi cu alţi elevi aceste cunoştinţe şi consider un câştig această experienţă, pe care am de gând să o mai repet şi în alţi ani.
Teodora Cernat, eleva Şcolii „Sfinţii Împăraţi”- Galaţi
,,O oportunitate minunată!…”
„Primăvara a intrat în sufletele noastre aducând lumină şi căldură. A adus, totodată, în cartea vieţii noastre de elevi şi etapa judeţeană a Olimpiadei de religie. Susţin această activitate, întrucât trezeşte în sufletele noastre amintirea vie a Domnului Dumnezeu. Prin această olimpiadă ne apropiem mai mult şi cunoaştem adevărul. «Neştiinţa este orbirea sufletului», deci pentru a şti, trebuie să ne documentăm. Prin intermediul acestei activităţi am reuşit să cunoaştem mult mai multe decât ştiam.”
(Rebeca Ilie, cls. a X-a, Colegiul Naţional „Spiru Haret” – Tecuci).
„Această olimpiadă a fost pentru mine cea mai grea de până acum, la care am învăţat cel mai mult şi la care am fost stresată cel mai mult, încercând să aştern pe foaia de examen ce e mai bun în mine şi tot ce am acumulat până acum la religie pe parcursul timpului. Pentru mine a fost o experienţă destul de stresantă şi grea şi aş dori să iau o notă mare, mai ales că aceste compuneri au fost grele şi mari. Eu am mai participat la două olimpiade care au fost la fel de grele, dar care mie, personal, mi-au adus o victorie de neuitat, obţinând locul II pe judeţ. Ar fi un vis de neuitat dacă aş reuşi şi de această dată să mă clasific printre primii trei, aducând cinste doamnei mele profesoare de religie şi şcolii de unde provin. Această etapă este decisivă, deoarece numai trei elevi din toţi ajung la naţionale.”
(Claudia Olaru, Şcoala Gimnazială Nr. 12 „Miron Costin”- Galaţi)
„Şcoala Gimnazială «Sf. Împăraţi» este o şcoală frumoasă. Mi-au plăcut cuvintele de încurajare ale Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop pentru noi. Comparaţiile pe care le-a făcut la adresa noastră ne-au făcut să ne simţim învingători, încă dinainte de a afla rezultatele la olimpiadă. A fost o experienţă plăcută!”
(Iuliana-Cristina Badiu, Şcoala Gimnazială Slobozia Conachi)
„La această olimpiadă am depus o dragoste şi o plăcere la care nu mă aşteptam. Subiectele olimpiadei m-au răscolit pe interior şi m-au făcut să simt o mare bucurie că religia noastră e atât de amplă şi frumoasă. Această olimpiadă mi-a dat şansa să arăt ce pot şi ce simt. Toţi suntem câştigători, indiferent de punctajul nostru!”
(Serena Munteanu, cls. a VIII-a, Şcoala Gimnazială „Miron Costin”- Galaţi)
„Olimpiada reprezintă, după părerea mea, un mijloc de a pătrunde mai bine în învăţătura creştină, de a acumula mai multe informaţii şi de a ne testa, în final, capacitatea. Totodată, olimpiada poate reprezenta un mijloc de socializare, aşadar un mijloc de a cunoaşte oameni noi şi diferiţi şi de a ne împrieteni cu aceştia.”
(Alina Neculach, Şcoala Gimnazială nr. 1 „Alexandru Moruzi”, Pechea, jud. Galaţi)
„Această olimpiadă mi s-a părut interesantă şi, în mare parte, uşoară. M-a bucurat foarte mult faptul că am avut de scris compuneri, deoarece îmi place să scriu. O să particip şi anul viitor şi îi voi chema şi pe alţi colegi şi prieteni să participe. Mi-a plăcut mult.”
(Maria Molocea, Şcoala Gimnazială Nr. 11 „Mihail Sadoveanu”- Galaţi)
„Mă bucur foarte mult că am participat la această olimpiadă. Faza locală a fost foarte uşoară, iar cea judeţeană mi s-a părut puţin mai grea. Modul de organizare îmi place foarte mult, iar supraveghetorii au fost foarte buni şi au vorbit foarte frumos cu noi. Îmi doresc să ajung şi mai departe, dar mă bucur că am ajuns şi până aici!”.
(Larisa Brudiu)
„Emoţiile au fost foarte mari, dar cu atmosfera de aici, adică toată dragostea, căldura şi prietenia cu care am fost primiţi, emoţiile au trecut cu uşurinţă.
Acest concurs de religie a fost o experienţă foarte frumoasă pentru mine, şi chiar mi-a făcut mare plăcere să vin, deoarece mi-am făcut prieteni de vârsta mea, de prin alte zone. Emoţiile au fost mari, dar gândindu-mă că voi câştiga experienţă, prieteni şi, poate, concursul, mi se umple sufletul de bucurie.
Şi astfel, emoţii nu am mai avut, poate doar la început, dar au trecut şi totul a fost bine.”
(Andreea Stanca, cls. a VIII-a B)
„Mă bucur enorm că am participat la olimpiadă şi că am ajuns până aici. Mă simt norocoasă să notez aici. Emoţiile au fost foarte mari, dar am reuşit să rezolv tot. Ar fi un vis să ajung mai departe. Un vis care sper să mi se împlinească!”
(Livia Dobrin, Şcoala „Iorgu Iordan”- Tecuci, jud. Galaţi)
„Eu consider că această olimpiadă este o oportunitate minunată de a învăţa toate lucrurile bune şi frumoase, care chiar ajung să te impresioneze precum credinţa unor oameni care nu are limită şi te determină şi pe tine într-un fel sau altul să devii o persoană mai bună, mai fericită.”
(Andreea Toma, Şcoala Nr. 9 „Calistrat Hogaş”)
„Am participat la numeroase olimpiade, dar pentru prima dată m-am simţit în largul meu. Am fost întâmpinată foarte călduros, iar atmosfera din această şcoală m-a copleşit. Şcoala este aranjată foarte frumos, iar toată lumea dorea să îmi sară în ajutor. Fiind în clasa a VII-a, aceasta a fost prima mea participare la o olimpiadă de religie, iar această experienţă mă îndeamnă să particip şi în anii viitori. M-am simţit importantă de cum am păşit în acest loc. Venirea Înaltpreasfinţitului Casian m-a făcut conştientă de multe lucruri. Iubirea i se citea în priviri. Îmi doresc mult să mai revin aici şi să intru în viitor în laboratorul de informatică, spunând: «Aici am stat eu. Acest loc m-a făcut să cunosc persoane minunate». Doamnele supraveghetoare s-au comportat exemplar cu noi şi cu siguranţă sunt nişte doamne grozave. Nu pot decât să vă mulţumesc pentru tot.”
(Gabriela Milica, Şcoala Gimnazială Nr. 10 „Dimitrie Sturdza” – Tecuci)
„Nişte persoane incredibil de amabile ce au fost dispuse să ne răspundă la orice nelămurire. Un subiect de olimpiadă uşor, ce a cuprins toată învăţătura din capitolele studiate. Vorbe de duh şi înţelepte din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian. Acestea sunt doar câteva lucruri ce au marcat faza judeţeană a olimpiadei de religie de anul acesta. Un început de primăvară unic şi inedit, ce sper că-mi va purta noroc.”
(Mădălina Jireghe, cls. a VIII-a A, Şcoala Nr. 10 „Petre Ţuţea” – Galaţi)
„Această olimpiadă a fost o adevărată provocare pentru mine, deoarece nu am mai ajuns niciodată la etapa judeţeană. De aceea, o consider ca pe un adevărat succes şi nu contează dacă trec sau nu mai departe, atâta timp cât am avut unica şansă de a participa la un astfel de concurs. Sunt încântată, atât de şcoala la care a fost ţinută olimpiada, pentru că este o şcoală bine organizată, curată şi frumoasă, cât şi de subiecte, căci au fost – cel puţin pentru mine – destul de uşoare. Cel mai mult mi-au plăcut subiectele cu compuneri, deoarece tema lor a fost interesantă şi am scris cu plăcere. Pentru mine acest eveniment este unul pe care nu-l voi uita niciodată şi pe care l-am aşteptat mult şi cu bucurie.”
(Ramona Şerban, cls. a VIII-a, Şcoala Gimnazială Nr. 20)
„După părerea mea, olimpiada de religie de anul acesta a avut un grad de dificultate mai avansat faţă de cea din anul 2012. Oricum, subiectele au fost clare şi au conţinut materia care se predă la clasă. Am fost primiţi foarte bine şi nu am fost lăsaţi în frig. Am intrat destul de repede în sălile de clasă, care ţin să precizez că au fost bine organizate, iar profesorii supraveghetori au fost foarte amabili cu noi şi ne-au explicat, în amănunt, ce avem de făcut.”
(Elena-Diana Iordan, cls. a VIII-a D, Şcoala Gimnazială Nr. 33 – Galaţi)
,,Olimpiada sufletului meu”
„Cu drag şi cu mare bucurie vin la olimpiada de religie, pe care o consider «olimpiada sufletului», căci ea îmi linişteşte fiinţa.
De asemenea, mă bucur că din nimicnicia şi nevrednicia mea, pot să ofer în dar Bunului Dumnezeu o mică jertfă, o mică rugăciune prilejuită de acest concurs.
Olimpiada de religie este o minune! Sufletul meu saltă şi se veseleşte la auzirea cuvintelor dumnezeieşti, aşternute pe o foaie de examen, ca dar, ca mulţumire, ca slavă pentru toate binecuvântările şi încercările primite până acum. Doamne, ajută!”
(Anamaria Ţigănuş, clasa a XII-a F, C. N. „Gh. M. Murgoci” – Brăila)
„După părerea mea, olimpiada de religie are un rol foarte important în societatea contemporană deoarece aceasta cultivă şi dezvoltă în cadrul tinerilor învăţăturile de credinţă ortodoxă, îndemnându-i spre autoperfecţionare, atât din punct de vedere al abilităţilor de creaţie, lingvistice, cât şi spre întărirea credinţei, ideea de concurs neavând sensul unei confruntări pentru câştigarea unui loc de frunte, ci de dobândire de experienţă şi de perfecţionare în raport cu alţii.”
(Ana Maria Neacşu, clasa a XI-a, Liceul de Artă „Hariclea Darclee”- Brăila)
„Consider că în aceşti patru ani de participare la Olimpiada de religie am învăţat multe. Pentru că nu este o simplă Olimpiadă, e ceva unic. Din punctul meu de vedere e o materie ce nu poate fi comparată nici cu limba română, nici cu matematica, nici cu o limbă străină sau cu o altă materie deoarece e mai presus de toate celelalte materii.
Acum, ca şi în anii anteriori, mulţumesc lui Dumnezeu că am putut participa şi în acest ultim an de liceu. Mi-a făcut o mare plăcere să particip alături de ceilalţi colegi încurajaţi de dumneavoastră şi domnii profesori spre a mărturisi credinţa în Mântuitorul Hristos.
Vă mulţumim în spiritul acestei frumoase competiţii de religie!”
(Elena Alexandra Stângă, clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Mihail Sebastian” – Brăila)
„Pentru mine Olimpiada de religie ortodoxă nu este un concurs obişnuit. Reprezintă o modalitate prin care Îl cunosc mai bine pe Mântuitorul, descoperind toate învăţăturile Sale. De asemenea, participarea mea anuală la Olimpiada de religie mă face să devin mai bună şi totodată îmi dă posibilitatea să-i pot învăţa pe cei din jurul meu despre cuvântul lui Dumnezeu.
Particip an de an pentru a-i mulţumi Domnului pentru tot sprijinul pe care mi-l oferă zilnic!”
(Alexandra Gheţu, clasa a XII-a A, Liceul Pedagogic „D. P. Perpessicius”- Brăila)
„Consider că această Olimpiadă de religie ar trebui luată mai în serios, tinerii din ziua de astăzi neştiind prin câte lucruri a trecut ţara noastră pentru a-şi păstra credinţă. Orele de religie ar trebui să se concentreze asupra comportamentului şi men-talităţii tinerilor.
Subiectele au fost interesante, reuşind să învăţ lucruri noi chiar în timp ce le rezolvam!”
(Andrei Botan, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” – Brăila)
„Consider că Olimpiada de religie s-a desfăşurat în condiţii foarte bune.
Într-o lume dominată de ştiinţă şi dorinţă de cunoaştere, un astfel de eveniment este bine-venit deoarece ne deconectează de la grijile cotidiene şi ne ajută să ne eliberăm de stres.
Din păcate pentru mine, acesta este ultimul an în care pot participa la această minunată experienţă. Regret că în toţi aceşti ani nu am participat decât o singură dată!”
(Daniel Ionuţ Mihalcea, clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” – Brăila)