La Parohia „Cuvioasa Parascheva” din comuna Lieşti, judeţul Galaţi se derulează, începând de anul trecut, proiectul filantropic „Icoana milosteniei”. Dintre obiectivele pe care şi le propune mini-proiectul amintim: să-i apropiem pe copii de cei bolnavi şi în vârstă, de bătrâni şi bătrâne; să-i ajutăm pe copiii cu dizabilităţi prin apropierea şi comunicarea cu aceştia, vizite la Centrul de zi; participarea copiilor cu dizabilităţi la manifestările cultural-artistice de la Căminul Cultural, de la biserică, stabilite în cadrul mini-proiectului; participarea copiilor orfani şi a celor cu părinţii plecaţi la muncă, în programele mini-proiectului: la cor, la pictură, la dansuri, la şah etc.; realizarea unor icoane pictate de copii pentru a fi dăruite celor bătrâni şi bolnavi sau celor singuri; realizarea unor mărtişoare din iconiţe ce vor fi dăruite bunicilor; participarea copiilor la slujbele din biserică în perioada Postului Mare şi în perioada pascală.
În perioada 1-9 martie 2013 copiii din cadrul proiectului, însoţiţi de preotul paroh, au vizitat Centrul de zi Lieşti unde celor 14 copii cu dizabilităţi aflaţi aici le-au fost oferite: măcinici, mărţişoare, ghiocei şi jucării. Apoi, copiii au vizitat pe bunicii şi bunicile din parohie cărora le-au oferit: ghiocei, măcinici, mărţişoare şi iconiţe. Dintre cei vizitaţi, amintim pe Trandafir Ileana, de 103 ani şi Tăbăcaru Marghioala, de 97 de ani.
Duminică, 10 martie a.c., copiii care sunt implicaţi în proiectele parohiei „Hristos împărtăşit copiilor” şi „Alege şcoala” au oferit în dar, mamelor, bunicilor şi tuturor femeilor un spectacol folcloric la Căminul Cultural. Copiii îmbrăcaţi în frumoasele costume naţionale specifice locului au susţinut un frumos spectacol folcloric alcătuit din cântece şi poezii dedicate mamelor, precum şi frumoase dansuri populare româneşti. Au participat peste 400 de persoane, iar, la final, toate mamele şi bunicile prezente au primit flori, mărţişoare şi iconiţe.
În perioada Postului Mare toţi copiii vor participa la slujbele specifice acestei perioade, iar la sfârşit se vor spovedi şi împărtăşi.
„Particip pentru prima dată la aceste activităţi şi mă bucur foarte mult. Părinţii mei au fost uimiţi când au auzit că am mers pe la bunicile din sat cu ghiocei și măcinici. Aşa au aflat şi ei că, în satul nostru, este o bunică de 103 ani.” (Cristina Dănăilă, cls. a VI-a, Şcoala Nr. 3 Lieşti)
„Când am fost la Centrul de zi şi am văzut acei copii bolnavi m-a impresionat foarte tare. Le-am oferit jucării şi nu ştiau să se joace cu ele aşa cum facem noi. Le-am povestit părinţilor şi cu toţii am mulţumit lui Dumnezeu că suntem sănătoşi!”.(Georgiana Mihalache, cls. a VI-a, Şcoala Nr. 1 Lieşti)
„Am descoperit că în sat la noi sunt foarte mulţi bătrâni şi bolnavi. Ei s-au bucurat că i-am vizitat şi că cineva îşi aduce aminte şi de ei. Şi noi, poate, vom ajunge bătrâni ca ei şi sperăm să fim vizitaţi şi ajutaţi de cei tineri.” (Marcel Anghel, cls. a VI-a, Şcoala Nr. 2 Lieşti)
Pr. Titi Gabor, Parohia Lieşti, Protoieria Tecuci