În după amiaza zilei de 17 decembrie 2012, la 12 zile de la moartea Preafericitului Patriarh Ignatie al IV-lea, Mitropolitul Ioan Yazigi al Europei Centrale a fost ales cel de-al 158-lea Patriarh grec-ortodox al Antiohiei (titulatura completă fiind cea de Patriarh al Marii Cetăţi a lui Dumnezeu Antiohia, al Siriei, Arabiei, Ciliciei, Iviriei, Mesopotamiei şi al întregului Orient). Adunarea Sfântului Sinod a avut loc la Mănăstirea Balamand de lângă Tripoli. Această alegere a fost o surpriză, deoarece Mitropolitul Ioan face parte din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Antiohiei de mai puţin de 5 ani. Potrivit procedurii normative pentru alegerea unui nou patriarh, toţi candidaţii trebuie să fie membri ai Sfântului Sinod de minimum 5 ani (secţiunea 2, paragraf 32 din Statutul Bisericii Ortodoxe a Antiohiei).
Noul Patriarh provine dintr-o familie binecuvântată, cu o evlavie creştină deosebită şi care a oferit foarte mult Bisericii. Fratele Patriarhului, Pavel, este Mitropolit de Alep, iar sora sa, Macrina, este monahie şi stareţă a Mănăstirii ,,Adormirea Maicii Domnului” din Tartu. Patriarhul însuşi este un foarte bun teolog şi cunoscător al teologiei patristice pe care a studiat-o direct din scrierile Sfinţilor Părinţi şi din experienţa dobândită la Sfântul Munte Athos unde a stat, pentru o bună perioadă de timp, la Mănăstirea ,,Sfântul Pavel”, sub îndrumarea Egumenului Partenie. După cum mărturiseşte laudativ despre el Mitropolitul Ieroteos Vlahos, un apropiat şi prieten al actualului Patriarh Ioan, în timpul şederii acestuia la studii în Grecia l-a avut ca duhovnic pe regretatul părinte Policarp Mantzaroglu, duhovnic în acea vreme al Sfintei Mănăstiri Suroti, iar apoi la Mănăstirea ,,Adormirea Maicii Domnului”- Makris din Alexandrupolis.
După numirea sa, noul Patriarh a ţinut un cuvânt în faţa membrilor Sfântului Sinod: „Credem în dialog. Acesta este scopul nostru, acesta este singurul lucru care îl vrem atât noi, în Siria, dar sunt sigur că şi cei din afara ţării. Legăturile noastre cu celelalte Biserici sunt foarte importante pentru noi şi trebuie să lucrăm la un dialog mai bun cu fraţii noştri musulmani. Suntem cu toţii o familie şi viitorul nostru trebuie să fie comun”.
Noul patriarh al Antiohiei, Ioan Yazigi s-a născut în anul 1955 în oraşul Latakia din Siria. Este licenţiat al Facultăţii de Teologie „Sfântul Ioan Damaschin” din cadrul Universităţii din Balamand (Liban), în anul 1978, iar în anul următor a fost hirotonit diacon. După absolvirea Facultăţii din Balamand, a continuat studiile pregătind un doctorat sub îndrumarea cunoscutului profesor de liturgică Ioannis Foundoulis la Facultatea de Teologie a Universităţii Aristotel din Tesalonic (Grecia). Titlul tezei de doctorat a fost; „Taina Botezului: studiu istoric, teologic şi liturgic”. În această teză, apare legătura strânsă care există între Taina Botezului şi cea a Dumnezeieştii Euharistii. În anul 1983 şi-a susţinut teza şi apoi a fost hirotonit preot. Pe 25 ianuarie 1995 a fost ales episcop vicar de Al-Hosn. Între anii 1981-2008 a fost profesor de liturgică la Seminarul Teologic din Balamand, iar din 1992 a fost ales rector al aceleiaşi instituţii. Din 2001 pană în 2005 a fost stareţ al Mănăstirii Balamand. Este ales Episcop de Pirgos (Wadi An-Nasara) în anul 1995, iar la 17 iunie 2008, Mitropolit al Europei Centrale şi de Vest. În data de 19 august 2010, titulatura sa a fost schimbată în „Mitropolit de Europa”. Pe lângă arabă, vorbeşte excelent limba greacă, engleză şi franceză.
Preluare din Revista ,,Renaşterea”
a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului