Anul 2009 a avut, pentru Seminarul Teologic din Galaţi o însemnătate aparte, dat fiind faptul că s-au împlinit 145 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Dunării de Jos şi a seminarului eparhial de la Ismail, evenimente providenţiale, coordonate de marele episcop căturar Melchisedec Ştefănescu, primul episcop al Dunării de Jos şi personalitate marcantă care a contribuit la dobândirea autocefaliei, de către Biserica Ortodoxă Română.
Putem spune astfel că manifestările tradiţionale legate de Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei au gravitat, anul acesta, în jurul acestui jubileu.
Sâmbătă, 28 noiembrie, în sala de conferinţe a seminarului, a avut loc simpozionul Tinerii seminarişti între criza lumii contemporane şi modelele veşnice. Aspecte concrete din viaţa şi învăţătura sfinţilor capadocieni, remedii la problemele şi aşteptările tinerilor de astăzi la care au participat elevi ai Seminariilor Teologice din Bucureşti, Buzău, Slobozia, Iaşi, Mănăstirea Neamţ, Huşi, Rm. Vâlcea şi Galaţi.
La simpozion a luat parte şi Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, însoţit de p.c. pr. consilier Lucian Petroaia şi de domnul profesor Ghiţă Nazare, inspector în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean – Galaţi. În cuvântul său, arhiepiscopul nostru a subliniat importanţa operelor sfinţilor capadocieni pentru tânărul elev seminarist şi actualitatea învăţăturilor acestora. Referatele prezentate în cadrul simpozionului au vizat teme din viaţa tânărului seminarist de astăzi cu trimiteri la operele sfinţilor părinţi capadocieni. Tot în cadrul simpozionului a fost lansat volumul Apostolat şi educaţie creştină în lumea de astăzi, volum care reuneşte materialele prezentate în simpozionul cu acelaşi titlu, din 28 noiembrie 2008.
În seara aceleaşi zile a avut loc, la Teatrul Muzical „Nae Leonard” din Galaţi, tradiţionalul concert Toată suflarea să laude pe Domnul, desfăşurat cuocaziasărbătoririipatronuluispiritual al seminarului. Anul acesta, pe scena Teatrului Muzical au concertat, alături de Corul Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei” din Galaţi, Corul „Teologos” al Facultăţii de Teologie Didactică din Galaţi şi Corul Seminarului Teologic „Sf. Ioan Casian” din Tulcea. Repertoriul formaţiilor corale a fost alcătuit, ca în fiecare an, atât din piese psaltice şi religioase legate de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cât şi din piese laice şi patriotice, dat fiind faptul că anul acesta se împlinesc, pe 1 Decembrie, 91 de ani de la Marea Unire. La concert alături de Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Dr. Casian al Dunării de Jos, a luat parte şi Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor.
Duminică, 29 noiembrie, la Capela Seminarului „Sf. Ap. Andrei” din Galaţi, a fost săvârşită Sfânta Liturghie Arhierească, de către Preasfinţitul Corneliu, Episcopul Huşilor. În cadrul Sfintei Liturghii a fost săvârşită, pentru prima oară în acest sfânt lăcaş, Taina Hirotoniei. C. Diac. Lucian Spătariu, fost ucenic şi elev al Preasfinţitului Corneliu şi referent la Sectorul Învăţământ al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei Buceşti, jud. Galaţi.
Preasfinţitul Corneliu, în cuvântul de învăţătură ţinut la Duminica a XXX-a după Rusalii, a subliniat importanţa milosteniei în viaţa noastră şi perisabilitatea lucrurilor adunate cu lăcomie în această viaţă.
Luni, 30 noiembrie, a fost săvârşită la Capela Seminarului, Sfânta Liturghie, la care au slujit părinţii profesori ai seminarului şi la care au participat profesori ai seminarului, elevi şi părinţii acestora. După Sfânta Liturghie a fost oficiată o slujbă de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra profesorilor şi elevilor seminarului. Slujba de mulţumire a fost urmată de slujba parastasului pentru directorii, profesorii şi elevii seminarului, trecuţi la Domnul.
Manifestările de anul acesta legate de Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei s-au încheiat după oficierea Sfintei Liturghii, cu o agapă la care au participat profesori şi elevi ai seminarului, dar şi creştini care ajută permanent această instituţie de învăţământ.
Alexandru Bulgaru, student teolog