In cadrul manifestărilor religioase închinate Sfântului Apostol Andrei, la Aşezământul filantropic „Sfântul Vasile cel Mare” din Galaţi a avut loc vineri, 27 noiembrie a.c., sfinţirea şi inaugurarea Centrului Multifuncţional de Servicii Sociale „Speranţa” pentru copiii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate sau a căror situaţie familială prezintă un risc social deosebit.
Evenimentul s- abucurat de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a adresat un cuvânt de apreciere pentru toţi cei implicaţi în acest proiect, arătând, totodată, că „Biserica, prin slujitorii ei, este liantul care leagă oamenii de Dumnezeu şi întreolaltă, dar leagă toate compartimentele existenţei umane dintr-o comunitate. Pentru aceasta însă este nevoie de bunăvoinţă, credinţă şi de ştiinţa lucrului cu oamenii!”.
De asemenea, la slujba de sfinţire au participat reprezentanţi ai instituţiilor partenere, ai Consiliului Judeţean şi ai Primăriei Galaţi, ai Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, ai Direcţiei Muncii şi Protecţiei Sociale, studenţi de la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie, specializarea Asistenţă Socială, constructorul centrului, angajaţi şi donatori. Cu toţii au mărturisit că era nevoie de infiinţarea unui asemenea centru în oraşul Galaţi, iar locul cel mai potrivit era „Vasiliada gălăţeană” – incinta aşezământului filantropic „Sf. Vasile”, unde sunt îngrijite 20 de fete provenite din familii cu condiţii materiale modeste.
Pentru toţi cei care au „investit” măcar şi un strop de speranţă în acest centru, părintele director al aşezământului, pc. pr. Cristian Podaşcă, a mulţumit şi a invitat la trăirea bucuriei laolaltă cu aceşti copii. Înainte de începerea ceremoniei, în faţa noii clădiri, chiriarhul Dunării de Jos a purtat un dialog cu cei 60 de copii beneficiari ai proiectului „Speranţa”. Cu multă emoţie şi bucurie în glas, aceştia au mărturisit, la unison, că „aici este casa noastră!”, arătându-i şi pe „părinţii” lor – asistenţii sociali, părinţii slujitori împreună cu maicile, dar şi tinerele asistate, care „au devenit ele însele asistente pentru aceşti copii!”, după cum spunea ÎPS Casian.
Inaugurarea noului centru a fost făcută prin tăierea simbolică a unei panglici tricolore, iar toţi copiii prezenţi au primit câte o bucăţică din acest tricolor, pentru a nu uita acest moment şi pentru a-l purta permanent în suflet.
Aşa cum era firesc, noul aşezământ social a primit ca ocrotitori cereşti pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, patronul spiritual al orfelinatului şi mănăstirii, în al cărui an omagial-comemorativ ne aflăm încă, dar şi pe Sfântul Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni şi aducătorul de daruri pentru cei mici, ale cărui sfinte moaşte au fost oferite, în aceste zile, Eparhiei Dunării de Jos, de către parohia „Sfântul Gheorghe”- Nou din Bucureşti. După ceremonie, împreună cu ierarhul lor, copiii au cântat câteva colinde, dar şi noul imn al centrului:
„Noi suntem copii, flori ale speranţei!”
Casa „Speranţa”
Proiectul „Speranţa” a fost derulat de către Arhiepiscopia Dunării de Jos, cu finanţare nerambursabilă prin programul PHARE 2006, în parteneriat cu Consiliul Local Galaţi.
Construcţia clădirii a fost realizată în timp record (6 luni) cu fonduri din partea Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse prin Fondul Naţional de Solidaritate (500.000 lei), iar dotarea centrului a fost posibilă prin absorbţia unor fonduri europene, în sumă de 220.000 euro.
În cadrul acestui proiect sunt oferite servicii sociale, de consiliere psihologică, instructiv-educative, medicale şi de hrană pentru 60 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate sau a căror situaţie familială prezintă risc social.
Adrian Portase