Concursul naţional „Şcoala din pridvorul Bisericii” este parte integrantă a vastului proiect „Alege Şcoala!”, desfăşurat de Patriarhia Română, în colaborare cu organizaţia World Vision, şi care are drept obiectiv principal prevenirea şi combaterea abandonului şcolar.
Concursul a avut mai multe etape: parohială, pe protoierii şi eparhială. La etapa de masă, parohială au participat toţi cei 1638 de copii, din cele 182 parohii implicate în proiect. Toţi participanţii la această etapă au fost recompensaţi cu ghiozdane şcolare. La etapa pe protoierii au fost premiaţi 72 de copii din 51 de parohii, ce au primit premii şi diplome din partea organizatorilor, dar şi din parte Eparhiei. Tema concursului pentru primele etape a fost „Şcoala mea”.
Toţi cei 72 de copii premiaţi la nivelul protopopiatelor au fost înscrişi la etapa eparhială. Aceasta a avut tema „Şcoala din pridvorul bisericii”, iar elevii au realizat diferite lucrări pentru următoarele secţiuni:
Secţiunea literară
O scrisoare către Dumnezeu despre parohia mea;
Un articol de ziar despre parohia mea;
O poezie despre parohia mea;
O povestioară moralizatoare despre copil în biserică;
O rugăciune către Dumnezeu pentru cei care nu merg la biserică.
Secţiunea artistică
Un desen/pictură despre parohia mea;
O fotografie inedită în concordanţă cu tema concursului;
O descriere a unui joc imaginat de copii, care a fost jucat/poate fi jucat.
Secţiunea multimedia
Interviu cu preotul (profesorul de religie) – un copil din grupa de cateheză a intervievat preotul/prof. de religie despre cum a fost chemat la preoţie sau la catedră;
O prezentare multimedia despre parohia mea (film, ppt etc.)
Creaţiile elevilor au fost înaintate Centrului eparhial, unde au fost evaluate de o comisie alcătuită din inspectorul eparhial pentru cateheza parohială, inspectorii de religie din cadrul Inspectoratelor Şcolare Judeţene, un profesor de limba română şi un profesor de arte plastice. Câştigătorii, pentru fiecare etapă, au fost următorii:
1. Secţiunea literară:
Locul I: Morăraş Alexandra, parohia Moscu, Protoieria Tg. Bujor, articol, 99 puncte;
Locul II: Buzenche Carmen, parohia Matca I, Protoieria Tecuci, poezie, 97,3 puncte;
Locul III: Caragaţă Teodora, parohia „Sf. Arhangheli”, Protoieria Brăila, povestire, 93,3 puncte.
2. Secţiunea artistică:
Locul I: Vicol Daniela, parohia „Sf. Antim”, Protoieria Galaţi, pictură, 98,3 puncte;
Locul II: Racu Alexandru, parohia Surdila Găineansa, Protoieria Făurei, desen, 96 puncte;
Locul III: Peţic Elvis Aurelian, parohia Pechea II, Protoieria Covurlui, fotografie, 95,3 puncte.
3. Secţiunea multimedia:
Locul I: Mungiu Oana, parohia Viziru de Jos, Protoieria Însurăţei, prezentare ppt, 95 puncte;
Locul II: Neagu Denisa, parohia Pechea IV, Protoieria Covurlui, interviu, 90,6 puncte;
Locul III: Anton Emilia, parohia Mihai Bravu, Protoieria Însurăţei, film, 90 puncte.
Premierea s-a desfăşurat în data de 4 octombrie a.c. la Centrul eparhial. Elevii, însoţiţi de preoţii lor, au participat la Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală, iar mai apoi, în sala „Melchisedec Ştefănescu” au fost premiaţi de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a apreciat „nu doar profunzimea gândurilor şi claritatea expunerilor, atât în cuvânt cât şi în desene a faptelor iubirii milostive, dar şi legătura profundă care există între copii, păstorii lor sufleteşti şi credincioşii aflaţi în dificultate”. Premiile, oferite în prezenţa reprezentantului organizaţiei World Vision, dl. Gabriel Mitroi, au constat în aparatură electronică (laptop-uri, calculatoare, sisteme audio) din partea organizatorilor, precum şi Sfânta Scriptură, cărţi de rugăciuni şi revista eparhială „Călăuză ortodoxă”, din partea Arhiepiscopiei.
Tot cu acest prilej s-a organizat o mini – expoziţie cuprinzând lucrări ale elevilor şi fotografii de la activităţile desfăşurate.
Elevii premiaţi vor reprezenta Eparhia noastră la etapa naţională a acestui concurs. În acest sens ei vor realiza alte lucrări, la secţiunile la care au fost declaraţi câştigători, pornind de la o nouă temă „În Biserică şi în Şcoală, educaţie pentru viaţă”. Lucrările vor fi realizate până la data de 1 martie 2013, iar apoi vor fi înaintate către Sectorul Teologic-Educaţional al Patriarhiei Române, unde vor fi evaluate, urmând ca premierea să se desfăşoare în data de 21 mai 2013, la hramul Catedralei Patriarhale.
Pr. Daniel Zlate, inspector pentru cateheză