Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Dr. Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Centrul Pilot de Tineret al Parohiei Viziru de Jos, în colaborare cu filialele ASCOR Brăila şi Galaţi, a organizat, în perioada 1-15 august 2012, a XVI-a ediţie a taberei de tineret „Redescoperirea tradiţiei şi spiritualităţii româneşti”.
Alături de cei 50 de membri ai Centrului Pilot de Tineret s-au bucurat de programul de odihnă activă 20 de liceeni de la Aşezământul „Sf. Vasile cel Mare” al Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi un grup de 10 tineri de la Parohia Pechea, aflaţi în schimb de experienţă pe activităţi misionar-culturale, în Parohia Viziru de Jos. Ca în fiecare an, Parohia Viziru de Jos oferă tinerilor participanţi un cadru atât natural, cât şi duhovnicesc deosebit, pentru rugăciune, meditaţie duhovnicească, dar şi pentru cunoaşterea celorlalţi întru Hristos. Programul taberei a constat în activităţi liturgice zilnice: Utrenie, Sfânta Liturghie şi Sfântul Maslu, Vecernia şi Paraclisul Maicii Domnului; activităţi culturale: muzică psaltică omofonă, poezie şi teatru religios, icoană pe sticlă şi artizanat; activităţi sportive şi recreative; activităţi de comunicare şi formare de lideri şi animatori de grup, dar şi integrarea lor în viaţa de comuniune a satului tradiţional prin activităţile gospodăreşti din cadrul taberei. Comuniunea tinerilor a fost sporită prin găzduirea acestora în casele tinerilor şi ale enoriaşilor din parohie, unde oaspeţii au simţit atmosfera tihnită a satului, unde dumnezeiescul şi omenescul se întrepătrund şi unde au învăţat despre rugăciune şi muncă, despre bucurie şi simplitate.
Duminică, 12 august, atât credincioşii, cât şi participanţii la tabără s-au bucurat de prezenţa în mijlocul lor a Înaltpreasfiţitului Părinte Arhiepiscop dr. Casian, care a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, chiriarhul locului a subliniat faptul că “vindecarea tânărului pe care Mântuitorul, după Schimbarea la Faţă, l-a izbăvit cu rugăciune şi cu post, arată că şi această parohie, care are biserica «Adormirea Maicii Domnului», reînnoită ca o mireasă, este icoana şi chipul Maicii Domnului, care organizează prin preotul ei tabere pentru tineret, pentru a învăţa şi muzica sacră, rugăciunea în comun, dar şi sportul şi celelalte programe de recreere, cu adevărat cea mai frumoasă aplicare a programului sinodal ,,Hristos împărtăşit copiilor”. Răspunsurile liturgice au fost date de către tinerii participanţi la tabăra de vară. După slujbă, Înaltpreasfinţitul Casian a sfinţit noul centru social al parohiei, cu hramurile “Sf. şi Dreptul Simeon, Acoperământul Maicii Domnului şi Sf. Ierarh Nectarie Taumaturgul.”
Tabăra s-a încheiat cu hramul parohiei “Adormirea Maicii Domnului” unde tinerii s-au îmbrăcat în straiul românesc, au cântat la strană şi au trăit, mai presus de orice, bucuria comuniunii. Tinerii participanţi la tabăra de la Viziru au putut spune că au trăit în această perioadă momente bogate şi profunde, şi mai ales au învăţat ce înseamnă prietenia adevărată izvorâtă din comuniunea cu Dumnezeu şi cu ceilalţi tineri. Cele 20 de fete de la Aşezământul Eparhial „Sf. Vasile cel Mare”, prin nivelul intelectual deosebit, împodobit cu bună cuviinţă, cu virtuţile deprinse de la personalul monahal, sub îndrumarea părintelui Cristian Podaşcă au contribuit la sporirea calităţii activităţilor taberei, fiind un model constructiv pentru liceenii aflaţi în vacanţă în localitate. Cheltuielile pentru activităţile taberei au fost acoperite cu sprijinul Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, al Protoieriei Însurăţei şi al creştinilor din Parohia Viziru de Jos.
După hram, la sfârşitul taberei, tinerii au mers într-un pelerinaj la mănăstiri din Arhiepiscopia Dunării de Jos.
Pr. Sică Simeon Bănică