Duminică, 19 august a.c., zi marcată drept „Duminica migranţilor români“, prin hotărârea Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din 25-26 februarie 2009, în Arhiepiscopia Dunării de Jos copiii şi tinerii din parohiile celor opt protopopiate ale eparhiei, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, au desfăşurat diferite programe cultural-artistice, pentru migranţii români, întorşi acasă în luna august.
La această duminică, şi în Parohia Griviţa, Protopopiatul Covurlui, au fost invitaţi românii care muncesc şi studiază în străinătate, şi sunt din această localitate. La Sfânta Liturghie am avut marea bucurie ca Ierarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, încon-jurat de un sobor de preoţi şi diaconi a slujit şi a înălţat rugăciuni speciale pentru toţi cei care muncesc şi locuiesc în străinătate.
La sfânta slujbă, 70 de emigranţi români, împreună cu copiii lor răspunzând la chemarea preotului paroh, nu au uitat de tradiţiile Bisericii strămoşeşti, venind împreună cu copiii la Potirul Dragostei şi al Iertării, primind cuminecarea cu Sfintele Taine.
După Sfânta Liturghie, Înalt-preasfinţitul Părinte Casian a dat citire, mai întâi, mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresat cu ocazia Duminicii Migranţilor. Apoi, în cuvântul de binecuvântare şi de învăţătură, totodată, a vorbit celor prezenţi despre iertare, despre dragostea de neam şi de ţară şi de păstrarea valorilor creştine ortodoxe şi a unităţii oriunde ne-am afla. Pr. paroh Cătălin Sârbu împreună cu autorităţile locale au adus mulţumire Înaltpreasfinţitului Pă-rinte Arhiepiscop pentru cercetarea duhovnicească şi pentru dragostea părintească arătată faţă de credincioşii din această localitate.
La final, Înaltpreasfinţia Sa a oferit cărţi de rugăciune şi iconiţe tuturor participanţilor, atât adulţi cât şi copii.
Programul a cuprins şi binecuvântarea noii case parohiale, ridicate prin osârdia pr. paroh şi a consiliului parohial.
Apoi a urmat o agapă frăţească pregătită în stil tradiţional la care au participat familiile de migranţi. La agapă s-au purtat discuţii legate de păstrarea tradiţiilor, a limbii, a cultului poporului român şi păstrarea legăturii cu cei de acasă.
La sfârşitul vizitei sale în parohia noastră, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a vizitat un membru al Consiliului parohial care se afla în neputinţă fizică, dar care, şi de pe patul durerii a sprijinit foarte mult activitatea misionară şi administrativă a parohiei.
Pr. Cătălin Sârbu, Parohia Griviţa, Protoieria Covurlui