În calendarul manifestărilor bisericeşti ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos, hramul Mănăstirii Buciumeni din nordul judeţului Galaţi, are un loc cu totul aparte, nu numai datorită numărului mare de credincioşi care caută cu bucurie duhovnicească această vatră monahală, dar mai ales programelor misionare derulate cu acest prilej.De 18 ani, la Praznicul Sfintei Treimi, tinerii devin cei mai importanţi vizitatori ai acestei lavre monahale, dar a ceasta nu în mod ostentativ, ci pentru a mărturisi la unison că toţi suntem sub adumbrirea Preasfintei Treimi, că Biserica e vie – şi prin membrii săi – şi că este permanent tânără şi înnoitoare.
Sinteza aceasta dintre credinţă, căutare, tinereţe şi lucrarea sfinţitoare dă pelerinajul anual al celor peste 1000 de tineri liceeni la Buciumeni, care, în 2012 a stat sub semnul Tainei Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor.
Pregătirea sărbătorii
Ca de obicei, pregătirile pentru acest mare eveniment în viaţa bisericii locale de la Dunărea de Jos debutează cu mult înainte, din iniţiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos şi cu contribuţia sectorului eparhial pentru învăţământ şi tineret, care se ocupă atent de fiecare detaliu în parte. În paralel, au loc pregătiri şi la sfânta mănăstire: timp de 2 săptămâni s-a muncit precum albinele în stup. 150 de credincioase au ajutat pe maici, pregătind 25.000 de sarmale şi hrana pentru 6000 de persoane!
De asemenea, pentru a nu se cauza emoţii de nicio factură, Instituţia Prefectului, Inspectoratul de Poliţie şi Jandarmeria Judeţului Galaţi au vegheat la buna desfăşurare a evenimentului.
Conform tradiţiei, şi anul acesta, cei mai buni tineri din cele peste 70 de licee din judeţele Galaţi şi Brăila au fost nominalizaţi pentru pelerinajul la Mănăstirea Buciumeni, un ,,premiu” oferit în mod gratuit acestor elevi, de Arhiepiscopie, şi binemeritat dar mai înainte de terminarea cursurilor şi începerea vacanţei.
Pentru gălăţeni, plecarea a avut loc în zorii zilei (ora 7, 00), din faţa Catedralei Arhiepiscopale, acolo unde, după închinarea la racla cu sfintele moaşte, s-a rostit rugăciunea de călătorie. Apoi, fiecare grup, însoţit de profesorii de religie, la care s-a adăugat şi câte un slujitor al sfintelor altare s-au îmbarcat în autocarele puse la dispoziţie.
Aşa se procedează şi în celelalte centre desemnate: Brăila, Tecuci, Făurei, Însurăţei etc. Modul acesta de călătorie reprezintă o şansă pentru fiecare actant al ei: elevii socializează între ei pe parcursul întregului itinerariu, îşi cunosc mai bine păstorii duhovniceşti, iar aceştia din urmă sunt gata a le răspunde la orice provocare legată de religie şi cultură.
Anul acesta, printre tinerii pelerini la hramul Buciumenilor s-au numărat şi premianţi din grupele de copii care au participat la programul catehetic-naţional „Hristos împărtăşit copiilor“ şi care au derulat proiectul social „Copilul învaţă iubirea lui Hristos“.
Comuniune liturgică la altarul din pădure
Odată ajunşi la Mănăstirea Buciumeni, tinerii pelerini sunt uimiţi de frumuseţea, tihna şi duhul locului. Îi impresionează şi mai mult locul mirific de săvârşire a Sfintei Liturghii – foişorul din pădurea de fagi – o adevărată „catedrală cu vitralii foşnitoare”, în care cei prezenţi, mari sau mici, se simt cu toţii copii ai lui Dumnezeu.
Aici, ierarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un numeros sobor de preoţi (peste 100 slujitori din administraţia eparhială și din cele opt protopopiate ale eparhiei) i-a aşteaptat pe tinerii pelerini cu binecuvântare arhierească şi cu un cuvânt de bun venit.
Sfânta Liturghie a fost trăită intens de toţi participanţii, slujitori, credincioşi, tineri, deopotrivă cu natura, care la acest moment sfânt psalmodiază prin glasurile păsărelelor.
Un ,,colţ de Rai”
La momentul cuvenit hranei din cuvânt, chiriarhul Dunării de Jos a invitat la cuvânt pe pc pr. Lucian Petroaia, consilier eparhial pentru învăţământ şi tineret pentru a prezenta programul celei de a XVIII-a ediţii a întâlnirii duhovniceşti de la Buciumeni:
Apoi, Înaltpreasfinţia Sa a explicat tuturor pelerinilor prezenţi importanţa momentului trăit, zicând: „Acest spaţiu al codrilor Buciumenilor întruneşte toate condiţiile pentru a fi numit «Rai». El s-a descoperit nouă cu scopul de a ne deschide inimile şi sufletele, ca şi florile de început de vară. Soarele şi căldura de după ploaia binecuvântată, prezenţa preoţilor şi a pelerinilor, toate sunt daruri de la Hristos Domnul, pe care trebuie să le primim. Ce de daruri ale Preasfintei Treimi pentru întărirea noastră în cult şi pentru vieţuirea creştinească în armonie, în pace şi în sănătate!(…)
Potriviţi-vă «ceasul inimii» după cuvântul «Evanghelie»! Fără Hristos şi Evanghelie, brazda sufletului rămâne uscată. Ceea ce este ploaia caldă de vară peste brazda uscată a pământului, aceea este pentru suflet ploaia harului Duhului Sfânt, anume Vestea cea Bună sau Evanghelia!”.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a oferit diplome şi premii copiilor participanţi la cele două programe catehetice menţionate.
Agapa frăţească şi convorbirile duhovniceşti
De la hrana pentru suflet a urmat hrana pentru trup, agapa tradiţională fiind luată în acelaşi cadru natural: tinerii, împreună cu profesorii şi preoţii lor au stat împreună şi la acest moment, conturându-se astfel o mică familie duhovnicească, în care mai apoi, s-au discutat despre diferite aspecte ale frământării lor interioare, specifice tinereţii. Nu a fost uitată temă principală a convorbirilor: Taina Sfântului Maslu şi ajutorarea bolnavilor, tinerii liceeni aflând lucruri noi şi pe înţelesul lor despre importanţa acestei Taine şi despre cercetarea celor aflaţi în boală şi lipsuri. A fost abordată, de asemenea, şi problematica mult mai largă legată de boală, sănătate, asistenţa socială astăzi și deschiderea generoasă a tânărului pentru îngrijirea/încurajarea semenului aflat în boală şi suferinţă.
Discuţiile s-au realizat prin întrebări şi răspunsuri, ceea ce a făcut ca tinerii să fie dinamici, iar timpul petrecut să treacă mai uşor şi plăcut.
După câteva ore de discuţii libere, „ca la pateric”, părinţii şi tinerii ucenicii s-au adunat din nou la altar, unde a fost organizat un scurt moment de concluzie. Toţi cei prezenţi au mărturisit la unison că şi această ediţie a fost reuşită, frumoasă şi utilă, mulţumind tuturor organizatorilor.
Ca un semn al participării la această întâlnire, fiecare elev a primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos câte un exemplar din revista eparhială „Călăuză ortodoxă“, „Cartea de rugăciuni pentru tineri“ şi iconiţe, realizate special pentru această ocazie.
Mărturii de pelerin
Odată cu rostirea rugăciunii de încheiere, tinerii, însoţiţi de profesorii de religie şi preoţii organizatori au fost conduşi către autocare, pentru întoarcerea la casele lor. În urma lor, a rămas bucuria întâlnirii în numele Sfintei Treimi, concretizată prin numeroasele mărturii-impresii oferite:
Impresiile mele, în urma acestui pelerinaj, precum şi a convorbirilor duhovniceşti cu preoţii, sunt constructive, în primul rând deoarece pot reprezenta o bază necesară în formarea mea în plan spiritual. În al doilea rând, sunt foarte interesante, deoarece consider că voi rămâne profund marcat de toate informaţiile acumulate. În concluzie, acest pelerinaj este benefic şi cred că ar trebui desfăşurate cât mai multe activităţi de acest tip şi cu cât mai mulţi tineri. (George Bosâncea, Liceul teoretic „Constantin Angelescu”, Ianca).
După o săptămână grea, această zi a venit ca o binecuvântare pentru sufletul meu. Mi s-a luminat mintea şi sufletul, am găsit o cale prin care să trec de necazul ce-l trăiesc. Am găsit putere, am primit o lecţie de viaţă, căci acum ştiu: am speranţă, am lumină, am sprijinul lui Dumnezeu şi, cel mai important, am forţa de a transmite şi celorlalţi din lucrurile pe care le-am înţeles şi eu… E adevărat că prea târziu, dar sunt mulţumită că am înţeles chiar şi acum că doar Hristos deţine cheia spre vindecarea sufletului meu şi al familiei mele… (Alina Ionaşcu, Gr. Şc. „Paul Bujor”, Bereşti).
După această zi îmi este uşor să înţeleg ce înseamnă bunătate, iubire, smerenie. Am învăţat despre credinţă că nu este o taină ascunsă, este ceea ce oricine poate percepe, înţelege, este un simţământ şi nu o teorie. O simte oricine, sărac sau bogat, bolnav sau sănătos (Andreea Boboescu, C.N. „Vasile Alecsandri”, Galaţi).
Plec de aici câştigată spiritual. Mi-am amintit ce înseamnă iubirea, mai ales iubirea de aproapele, ce înseamnă iertarea şi smerenia, dar cel mai important, L-am regăsit pe Dumnezeu. În toate acestea am văzut şi greul şi sudoarea din spatele unui lucru ce, la prima vedere, pare mic. Am văzut, de asemenea, ce înseamnă iertarea, dar şi cât de greu este să ierţi, câtă putere îţi trebuie să ierţi şi cea mai mică greşeală. Am simţit cu adevărat că lângă mine se afla Duhul Sfânt şi am simţit iubirea din sufletele oamenilor ce m-au înconjurat, am simţit pace şi mulţumire sufletească. M-am bucurat enorm că am putut participa la slujbă şi că am avut ocazia să-L simt pe Dumnezeu într-un mod mai deosebit şi mai profund. După ce am stat de vorbă cu preotul şi profesorii din grup, am început să-mi pun mai multe întrebări în legătură cu unele lucruri ce îmi păreau relativ simple şi fără importanţă, deoarece nu am nicio tangenţă cu ele: fumatul, drogurile, dar care cu adevărat sunt mult mai profunde şi au rădăcini la care nici nu m-am gândit. (Cătălina Clinteanu, C.N. „Calistrat Hogaş”, Tecuci).
Este un dar pe care îl primesc de Sfânta Treime, să fiu împreună cu elevii în pădurea Buciumenilor, la mănăstire şi împreună cu slujitorii Domnului… Să am în sufletul meu dragostea aceasta uriaşă, bucuriile şi trăirile celor din jurul meu, împletite cu cântecul păsărilor şi adierea şi foşnetul pădurii… Mulţumesc frumos! (Daniela Olguţa).
Pentru mine totul este o experienţă unică. Aici, la Buciumeni am descoperit o altă lume şi m-am desprins de realitatea crudă şi am pătruns pe acest tărâm al păcii, al dragostei, al credinţei. Am simţit că natura participă ca într-un ceremonial şi Dumnezeu este între noi, oamenii. Un colţ de rai cum numai în poveşti poţi găsi. (Georgiana Petic, Gr. Şc. „E. Grigorescu”, Tg. Bujor).
Acest pelerinaj ne ajută să ne îndreptăm tot mai mult spre Dumnezeu. Am învăţat multe lucruri despre cum Dumnezeu ne ajută să mergem pe calea deschisă de El. Eu sunt din Republica Moldova şi această vizită la Buciumeni m-a făcut să-mi aleg drumul şi să-mi dau seama ce vreau de-acum de la viaţă. În urma convorbirii duhovniceşti cu preotul, am înţeles de ce Dumnezeu ne îngăduie boala, ne pune Crucea pe umeri, pentru ca să ne îndreptăm tot mai mult către El. Mulţumim pentru învăţăminte, pentru acest loc de liniştire sufletească, pentru bucatele foarte gustoase. (Viorica Bria, Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”, Brăila).
În urma acestui pelerinaj şi a convorbirilor duhovniceşti cu preoţii, mă întorc mult mai împăcată cu mine şi dornică să mă schimb într-o persoană de nădejde, care nu judecă şi care iubeşte necondiţionat. (Andreea Mihaela Sima, C.N. „Nicolae Bălcescu”, Brăila).
Mi-a plăcut foarte mult slujba de astăzi, cum au cântat şi predicat preoţii şi în urma convorbirilor cu aceştia mi-am clarificat anumite curiozităţi şi am învăţat că pot face mult mai multe pentru suflet, care este mult mai important decât orice pe lumea asta (Diana Marcela Burlacu, Gr. Şc.„Gh. Asachi”, Galaţi).
Ziua de astăzi, de Sfânta Treime, mi-a oferit şansa de a veni la Buciumeni. Şi nu am greşit. Aici am găsit pacea sufletească de care am atâta nevoie în toate zilele mele. Sper ca rugăciunile rostite aici cu evlavie să mă ajute ori de câte ori simt că nu pot merge mai departe. Ziua de astăzi nu o voi uita niciodată! (Mihăiţă Vlad, Gr. Şc. „Eremia Grigorescu”, Tg. Bujor).
Sincer, astăzi am aflat lucruri noi despre Sfânta Taină a Maslului şi plec, cred, cu noi principii despre viaţă şi semeni. (Irina Maria Patrice, Gr. Şc. „Eremia Grigorescu”, Tg. Bujor).
După acest pelerinaj am rămas cu impresia că Biserica este un «doctor» pentru persoanele din jur. Îmi doresc să revin cu mai multă credinţă. Această biserică m-a făcut să privesc lumea cu alţi ochi. (Daniela Manea, Liceul Teoretic „Paul Bujor”, Bereşti).
În urma convorbirii du-hovniceşti cu preotul, am rămas cu o impresie plăcută după tot ce am văzut. M-am simţit mai curată în suflet şi în minte după tot ce am văzut şi am auzit. Le mulţumesc tuturor pentru eforturile care au fost depuse pentru noi. (Ana-Maria Dică, Liceul Teoretic „Paul Bujor”, Bereşti).
După această experienţă pe care am trăit-o pentru prima dată, am rămas cu o amintire plăcută. Am participat la o slujbă deosebită, am avut ocazia de a mă închina într-un loc special şi am discutat cu preoţii aflând lucruri noi. (Casia Cazacu, Gr. Şc. „Eremia Grigorescu”, Tg. Bujor).
Acest pelerinaj a reprezentat pentru mine o lumină ce mi-a trecut sufletul, făcându-mă să îmi dau seama de greşelile săvârşite. După ce o emoţie mi-a cuprins interiorul, cuvintele dulci ale preoţilor îmi strigau în suflet că trebuie să mă îndrept şi că rănile trupeşti şi cele sufleteşti se pot vindeca doar prin rugăciunea stăruitoare şi făcută din inimă. (Carmen Tetic, Gr. Şc. „Eremia Grigorescu”, Tg. Bujor).
Impresiile cu care mă întorc acasă şi sentimentele pe care le port în suflet sunt unice, pline de culoare sufletească, de bogăţie spirituală. Am format o cunună de impresii, pe care o voi tipări în inima şi mintea mea, precum nişte acorduri fine de vioară ce se vădesc odată cu aşteptarea din amurg. Aştept cu emoţie anul ce va veni, pentru a mai putea să trăiesc odată cu sentimentele într-un univers propriu. (Cristina Idacu, Gr. Şc. „Eremia Grigorescu”, Tg. Bujor).
Mie mi-a plăcut foarte mult această mănăstire de la Buciumeni pentru că oamenii sunt extraordinari, iar preoţii sunt foarte deschişi. Împrejurimea este foarte frumoasă. Slujba din faţa altarului a fost foarte frumoasă, din punctul meu de vedere. (Alexandru Iulian Gheorghe, Colegiul Tehnic „Panait Istrati”, Brăila).
Aş putea spune că am aflat ce este cu adevărat o Taină, faptul că am descoperit în orice clipă creştinătatea, iubirea Domnului, căile prin care ni se înfăţişează. Am mai realizat că nu suntem singuri, că prin sprijinul acordat şi primit de la semeni mai trecem o treaptă spre cer. De asemenea, locaţia a avut un rol important, un colţ de rai, unde soarele, frunzişul, glasul păsărilor au oglindit starea de bucurie, de sărbătoare a pelerinilor. Plec de aici cu inima împăcată, pentru că am mai descoperit un loc plin de har, de linişte, de Dumnezeu. (Iulia-Mihaela Bejan, C.N. „Al. I. Cuza”, Galaţi).
În opinia mea, temele propuse de preoţi şi duhovnici au fost interesante şi ne ajută în viaţă. Cel mai mult mi-au plăcut temele care fac referire la droguri şi tutun şi urmările la care se ajunge. În concluzie, mi-au plăcut discuţiile şi cu siguranţă voi ajunge şi anul viitor. (Ana-Maria Mărgean, Liceul Teoretic „Spiru Haret”, Tecuci).
Acest pelerinaj mi-a deschis ochii asupra unor lucruri pe care nu voiam să le accept. Am simţit dragostea şi liniştea sufletească, transmise de către preoţi şi prezenţa Domnului Iisus Hristos. În urma convorbirilor duhovniceşti cu preotul am avut de învăţat despre bolile trupeşti şi sufleteşti şi leacurile pe care putem să le găsim, cu ajutorul Bisericii. Acest pelerinaj a fost singurul la care am fost până acum şi plec cu impresii foarte bune dar şi cu linişte sufletească, dorindu-mi să revin cât mai des în mijlocul naturii, să mă închin sfintelor icoane. (Cristina Adăscăliţei, C.N. „Calistrat Hogaş”, Tecuci).
În primul rând, trebuie să menţionez că astăzi am fost pentru prima dată pelerin. Un sentiment greu de descris e o fericire imensă. Am ascultat cu atenţie convorbirile duhovniceşti şi am rămas cu un zâmbet larg pe buze. Acum sunt şi mai mult convinsă că Duhul Sfânt este pretutindeni. Pentru că prin noi respiră aerul, iar la fiecare freamăt al frunzelor am senzaţia că Cineva ne veghează, că are grijă de noi. Am învăţat că biserica este Casa Domnului şi că trebuie să o respectăm, să o iubim şi în acest loc să ridicăm la cer cântări de mulţumire, de slavă Domnului, rugăciuni pentru noi şi pentru aproapele nostru. Ca o ultimă impresie: fiind prima oară când vin la această mănăstire şi ascult o astfel de predică, ţin să spun că deja simt că am intrat, chiar şi pentru câteva clipe, în Raiul Domnului! Prin acest mod ne purificăm sufletul, învăţăm să iubim, să credem, să cunoaştem. Dragostea noastră pentru Dumnezeu este o cale în mântuirea sufletului. Aşadar, în această zi minunată am învăţat şi mai multe lucruri decât ştiam şi cel mai important, am învăţat să preţuiesc şi mai cu sârg lucrurile sfinte. (Nicoleta Ilie, C.N. „Calistrat Hogaş”, Tecuci).
În urma acestui pelerinaj rămân cu o amintire plăcută ce mă determină să mă întorc cu drag şi în anii viitori. De asemenea, m-au impresionat cuvintele ÎPS Casian, care m-au făcut să privesc lucrurile dintr-o altă perspectivă. Mi-a făcut plăcere să descopăr că încă mai sunt persoane care profesează cu drag, de plăcere şi nu doar pentru beneficii materiale. (Cosmina Andreea Carbarău, Liceul Teoretic „Spiru Haret”, Tecuci).
Ziua de azi a fost minunată. Slujba a fost frumoasă, plină de încărcătură emoţională. Convor-birile în aer liber a reprezentat o deschidere pentru tineri,o privire spre Împărăţia lui Dumnezeu. Slujba de astăzi a fost hrană sufletească. (Cătălina-Nicoleta Popescu, Gr. Şc. „Eremia Grigorescu”, Tg. Bujor).
Mă atrage această convor-bire datorită faptului că este ceva nou pentru mine şi, totodată, îmi induce o stare de linişte. (Flavia-Emma Chirtic, Liceul Teoretic „Dunărea”, Galaţi).
Mi-a plăcut acest pelerinaj deoarece am retrăit bucuria slujbelor în pădure şi, pe lângă preoţii ce au cântat, ne-au încântat trilurile micilor păsări. Sunt un pelerin vechi, ce frecventez Buciumeniul de vreo 5 ani. Iubesc acest loc plin de mister şi priveliştea văzută de jos a coroanelor copacilor îngreunate de frunze verzi, printre care se strecoară razele calde şi strălucitoare ale soarelui. (Maria Ilie, Şc. Gim. Nr. 28 „Mihai Eminescu”, Galaţi).
Impresia lăsată de acest pelerinaj este că trebuie să ne rugăm mai mult şi să facem mai multe fapte bune. (Adrian Nare, Gr. Şc. de Marină, Galaţi).
În această zi frumoasă eu am învăţat multe şi m-am simţit bine şi plec de aici cu sufletul mai curat, mă simt mai bine sufleteşte. Am să mă întorc cu mult drag la mănăstirea Buciumeni. (Elena Mihaela Stupu, Gr. Şc. de Marină, Galaţi).
În această zi, în acest loc am venit cu gândul de a mă putea ruga pentru mine. Dar nu a fost aşa! Am învăţat că nu trebuie şi nu stă în firea omului să se roage numai pentru sine; omul se roagă pentru familie, prieteni, pentru el. Unii se roagă şi pentru duşmani. Eu una, am reuşit să mă rog pentru toţi, dar cel mai mult mă bucură faptul că am putut să mă rog pentru mama mea, care, din păcate, a decedat! A fost o zi de neuitat! (Oana Maria Paţilea, Gr. Şc. de Marină, Galaţi).
Din acest pelerinaj am învăţat multe lucruri: să îmi ajut prietenii şi să-i respect, să-mi iubesc părinţii şi să le mulţumim pentru tot ce ne ajută. (Hagiu Cristina, Gr. Şc. „Gh. Asachi”, Galaţi).
Tinerii au fost interesaţi de tema propusă. Au venit cu câteva citate, care le-au atras atenţia, cu privire la Sfântul Maslu. Concertul păsărilor a fost sublim. Au liturghisit alături de soborul preoţilor şi elevii timizi. Discuţiile pe tema Sfântului Maslu au fost vii. Elevii au ascultat, au întrebat şi sper că s-au îmbogăţit. (Prof. Adriana Nicoleta Ilie, Gr. Şc. de Marină, Galaţi).
Eu mă întorc acasă cu impresii foarte bune, cu sufletul curat. Sunt împăcată cu mine însămi. Şi cu multe păreri de bine. A fost bine să vorbim cu preoţii, despre Taina Sfântului Maslu, întrucât am aflat lucruri noi, despre care nu ştiam. Este un loc special, în care m-am simţit mai aproape de Dumnezeu. Pot să spun că este prima dată când Dumnezeu mi-a dat acea linişte sufletească şi când m-am simţit împăcată cu El. (Mihaela Misliga, Gr. Şc. „Costin Neniţescu”, Brăila).
Fiind primul an în care am participat la acest pelerinaj, sunt îmbogăţit sufleteşte, mă întorc acasă cu gânduri curate, mă simt mai liniştit, iar discuţia cu preotul mi-a adus un plus de energie spirituală şi mă simt mai aproape de Dumnezeu. Sper ca la anul să ajung din nou în acest loc binecuvântat de Dumnezeu. (Alexandru Manole, Gr. Şc. „Costin Neniţescu”, Brăila).
Am înţeles importanţa Sfântului Maslu pentru vindecarea bolilor trupului şi ale sufletului şi plecăm de aici cu convingerea că întotdeauna putem cere ajutorul lui Dumnezeu, pentru a ne scoate din toate încercările vieţii. (Mădălina Pătraşcu, Liceul Teoretic „M. Sebastian”, Brăila).
Acest frumos pelerinaj la mănăstirea Buciumeni mi-a redeschis sufletul către lumină duhovnicească şi mi-a reamintit de ceea ce este important pentru mine – credinţa, deoarece în acest sfânt locaş uităm de suferinţele sufleteşti şi ne apropiem mai mult de Dumnezeu Tatăl, de Sfânta Treime. În concluzie, după acest pelerinaj şi în urma convorbirilor duhovniceşti cu părintele, am învăţat lucruri noi şi folositoare pentru suflet cât şi despre importanţa Sfântului Maslu. (Elena Alexandra Stângă, Liceul Teoretic „M. Sebastian”, Brăila).
Buciumeniul este o mănăstire foarte frumoasă. M-a impresionat foarte mult slujba dar şi faptul că au fost foarte mulţi oameni. În urma convorbirilor duhovniceşti cu preoţii am aflat răspunsurile la unele întrebări legate de credinţa în Dumnezeu şi despre Taina Sfântului Maslu. Am înţeles şi faptul că, participând la Taina Sfântului Maslu şi mergând de fiecare dată la slujbă, la biserică, putem merge pe calea lui Dumnezeu, chiar dacă la începutul vieţii am ales calea greşită în viaţă. Întotdeauna trebuie să apelăm la Dumnezeu şi să avem credinţă în Dumnezeu pentru a ne rezolva toate problemele, dar şi pentru a îndepărta gândurile greşite care ne trec prin minte. (Alexandra Maria Creţu, Liceul Teoretic „M. Sebastian”, Brăila).
Consider că pelerinajul la această mănăstire este un lucru minunat datorită faptului că totul este înconjurat de credinţă; aerul, natura şi preoţii ne primesc cu braţele deschise, ne învaţă calea cea dreaptă, ne învaţă despre credinţa adevărată, ne oferă sfaturi şi ne îndrumă spre o credinţă dreaptă şi curată. Totul e minunat atunci când eşti alături de Dumnezeu! Este un sentiment aşa de plăcut, plin de iubire, speranţă şi bunătate privind pe cei din jur. În concluzie, fraţilor, iubiţi pe Dumnezeu şi pe cei apropiaţi, căutaţi pe Domnul şi vă mântuiţi! Dumnezeu să vă binecuvânteze şi să vă lumineze mintea şi gândul spre Domnul nostru cel drag! (Mirabela Cobuz, C.N. de Agricultură şi Economie, Ianca).
Deşi este prima oară când vin la Sfânta Mănăstire Buciumeni, am rămas plăcut surprinsă văzând frumuseţea din această grădină duhovnicească. (Georgiana Dragu, Şc. „Costache Conachi”, Pechea).
În fiecare an când vin aici, am sufletul deschis spre a primi hrana duhovnicească, din care mai apoi trebuie să împărtăşim şi celorlalte, pentru ca să ne bucurăm împreună de pelerinajul tinerilor la Buciumeni. (Violeta Necula, Şc. „Costache Conachi”, Pechea).
Fiind pentru prima oară la sfânta mănăstire, mi-am făcut o impresie foarte bună: mă încântă foarte mult peisajul, aerul proaspăt, verdeaţa, dragostea cu care fiecare pelerin este întâmpinat, dar nu în ultimul rând harul cu care se săvârşeşte Sfânta Liturghie. Convorbirea cu părinţii a fost foarte interesantă: ne-au pus în temă cu lucruri noi despre subiectul pe care l-am abordat. (Andrada Postu, CNAE Tecuci).
În urma acestui pelerinaj, mă întorc acasă mult mai bogată sufleteşte, prin participarea la Sfânta Liturghie, oficiată într-o zi foarte importantă pentru noi, creştinii şi în urma convorbirilor duhovniceşti cu preoţii, care au fost adevărate lecţii de viaţă. (Mădălina Iacomi, CNVA Galaţi).
În urma convorbirilor cu preoţii am găsit nenumărate răspunsuri la unele întrebări, cărora, poate, niciodată nu le găseam răspunsul. După acest pelerinaj am înţeles că trebuie să mă rog pentru ceilalţi, aşa cum mă rog pentru mine însămi. (Andreea Ciurea, Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Galaţi).
Din punctul meu de vedere, această experienţă a avut o influenţă pozitivă asupra mea. Sper ca pe viitor să mai pot veni aici să mă bucur împreună cu fraţii mei creştini, slujind lui Dumnezeu. (Dragoş Pintilie, Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Galaţi).
Am venit la Buciumeni pentru a doua oară, dar am redescoperit mănăstirea cu emoţiile de prima dată. Cadrul natural în care s-a săvârşit Sfânta Liturghie şi faptul că ni s-a dat ocazia să împărtăşim o parte din frământările noastre au contribuit la creşterea sărbătorii. (Violeta Ştefan, Şc. „Costache Conachi”, Pechea)
Mi-a plăcut foarte mult discuţia cu preoţii. A fost interesant şi sunt bucuros că am învăţat ceva nou. A fost pentru prima dată când am venit aici şi mi-a plăcut. De acum sper că pot veni în fiecare an. (Daniel Ţilea, Gr. Şc. Industrial Tecuci).
A fost o discuţie plină de înţelesuri duhovniceşti, de care sunt sigur că voi avea nevoie. Părintele a vorbit frumos despre toate cele care ne frământă pe noi, tinerii, legat de viaţa duhovnicească. În final totul a fost bine, şi sper ca şi la anul să fiu iarăşi aici, pentru a şaptea oară! Mulţumim Domnului pentru tot. (Valentin Zainea, Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Galaţi).
Pentru mine este prima dată când particip la acest pelerinaj organizat pentru cinstirea sărbătorii Sfintei Treimi şi s-au împărtăşit impresii despre mănăstire, pelerinaj şi am dorit să particip şi eu personal la aceasta. Impresiile mele sunt foarte bune, atmosfera creată în mijlocul naturii, ca într-un colţ de rai, unde bunătatea, credinţa şi lumina din sufletele credincioşilor este cea care domină în jur. (Diana Niţă, Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Galaţi).
Am dobândit cunoştinţe religioase noi; am învăţat că oriunde, oricând şi în orice împrejurare trebuie să-mi ajut aproapele; am găsit răspunsurile la întrebările pe care mi le puneam; a fost o experienţă frumoasă, sper să se mai repete. Mulţumesc! (Alivia Petrea, Liceul Teoretic „Emil Racoviţă”, Galaţi).
În urma acestor convorbiri, am realizat importanţa Sfântului Maslu. Comuniunea de aici cu Dumnezeu îţi creează o stare de linişte sufletească pe care o s-o iau acasă. (Viorica Daniela Palade, Liceul Teoretic „Emil Racoviţă”, Galaţi).
Am fost impresionată de câtă lume vine la acest pelerinaj. În primul rând, apreciez modul în care preotul se alătură reprezentanţilor liceelor şi ne împărtăşesc experienţa lor. În al doilea rând, este de apreciat cum creştinii stau în pace şi armonie şi uită de problemele cotidiene. (Andreea Basa, Liceul Teoretic „Emil Racoviţă”, Galaţi).
Mi se pare un lucru extraordinar ca tinerii să meargă şi să discute pe diverse teme cu oameni ai lui Dumnezeu. Îmi doresc să mai particip la asemenea activităţi care au ca scop vindecarea sufletească, povăţuirea şi îndreptarea. (Marian Chiric, Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Galaţi).
Acest pelerinaj a avut o influenţă pozitivă asupra mea, deoarece am simţit că aşa mă pot apropia de Dumnezeu. Cu ocazia asta am aflat şi lucruri noi, pe care nu le ştiam. (Jana Anghel, Colegiul Economic Virgil Madgearu, Galaţi).
Acest pelerinaj a avut un impact puternic asupra modului în care priveam activităţile religioase, subliniind totodată nevoia acută a tinerilor de a socializa, indiferent de domeniile în care aceştia se manifestă. (Elena Păduraru, Co-legiul Economic „Virgil Madgearu”, Galaţi)
În urma acestui pelerinaj am înţeles importanţa rugăciunii în viaţa noastră, a tinerilor. Taina Sfântului Maslu e lucrarea dumnezeiască rpin care omul recapătă sănătate şi prin care sufletul omului bolnav se curăţeşte şi se umple de har divin. Mă întorc acasă cu o bogată experienţă în ceea ce priveşte relaţiile dintre noi şi aproapele nostru (Georgiana Maria Pricope, Colegiul Naţional „M. Kogălniceanu”, Galaţi).
Mă întorc acasă încărcată de voie bună şi pace sufletească, dar nu numai, ci şi cu rezolvarea multor întrebări care până acum erau doar nişte întrebări retorice, la care nimeni nu-mi putea răspunde. Le mulţumesc organizatorilor şi doamnei profesoare pentru ce mi-au oferit. (Oana Chirvase, Colegiul Naţional „M. Kogălniceanu”, Galaţi).
Am obţinut răspunsuri la multe întrebări şi am aflat multe lucruri noi. Convorbirea cu preotul a fost foarte liberă şi interesantă. (Andreea Păun, Colegiul Naţional „M. Kogălniceanu”, Galaţi).
Am fost impresionat de solidaritatea oamenilor care au participat. E a doua oară când vizitez mănăstirea de la Buciumeni, însă e primul pelerinaj la care particip şi cred că voi reveni. De asemenea, sfaturile preotului mi s-au părut sincere şi de mare ajutor. (Mihai Adrian Grigoriţă, Colegiul Naţional „M. Kogălniceanu”, Galaţi)
Impresii foarte bune! A fost o experienţă frumoasă şi am aflat lucruri pe care nu le ştiam, dar pe care cu siguranţă nu am să le uit. (Mirela Dragomir, Colegiul Naţional „M. Kogălniceanu”, Galaţi).
Biserica este foarte importantă în viaţa de zi cu zi. Durerile sufleteşti pot fi de multe ori mult mai „dureroase” decât cele trupeşti. (Alina Miron, Colegiul Naţional „M. Kogălniceanu”, Galaţi).
Mă întorc acasă cu răspunsuri. Astăzi am aflat importanţa Sfintei Taine a Maslului, dar şi importanţa Bisericii şi a unei vieţi echilibrate. (Alina Dragomir, Colegiul Naţional „M. Kogălniceanu”, Galaţi)
Nu numai natura ne-a învăţat în această zi, ci şi cuvintele oamenilor. Am primit din nou înţelegere şi speranţă. (Claudia Bostan, Colegiul Naţional „M. Kogălniceanu”, Galaţi).
A fost o experienţă unică şi foarte frumoasă. Răspunsurile la întrebările pe care i le-am pus preotului m-au ajutat şi m-au făcut să înţeleg mai multe lucruri. O să revin cu drag aici. (Nadina Miron, Colegiul Naţional „M. Kogălniceanu”, Galaţi).
Eu mă întorc acasă cu o impresie foarte bună după acest pelerinaj foarte frumos şi m-am simţit mai uşurată şi cu mai multă încredere în mine. Şi discuţiile cu preoţii m-au făcut foarte liniştită şi m-am informat despre tot ce mă interesa. Şi acum, când merg spre casă, plec mai uşurată, cu mai multă încredere în mine şi în credinţă în Dumnezeu. (Georgiana Strătică, Gr, Şc. Industrial Tecuci).
Aici este ca în rai! Mănăstirea este foarte frumoasă. Consider că preoţii sunt acei oameni care ne învaţă despre calea cea dreaptă şi despre credinţa adevărată. În urma convorbirilor duhovniceşti cu preoţii, am ajuns la concluzia că atunci când Dumnezeu este alături de tine îţi dezvolţi sentimentele de milostenie, bunătate, pace sufletească şi dragoste faţă de oameni. (Cornelia Paraschiv, Şc. „Elena Doamna”, Tecuci).
În urma acestui pelerinaj am dobândit noi cunoştinţe şi am rămas cu amintiri nemaipomenite. Preoţii ne-au dat exemple foarte utile şi ne-au ajutat să desluşim Taina Sfântului Maslu. Această zi m-a făcut să-mi măresc credinţa şi să fiu mai atentă la faptele ce le săvârşesc. Sunt convinsă că nu a fost singura vizită la mănăstirea Buciumeni şi că voi veni cât de curând. Această călătorie nu va rămâne doar în pozele frumoase pe care le-am făcut, ci şi în sufletul meu şi sunt sigură că nu o voi uita niciodată. Dar cum ce este frumos se termină repede, aşa şi Liturghia a luat sfârşit. (Roberta Guzu, Şc. „George Vâlsan”, Făurei).
Astăzi, în zi de sărbătoare, ne-am adunat în număr mare pentru a dovedi prin fapte credinţa noastră în Sfânta Treime, Care nu poate fi percepută raţional, ci numai prin credinţă. Astfel ne-a fost pusă la încercare şi credinţa pe care le purtăm faţă de Dumnezeu şi răbdarea şi dragostea pe care noi, creştinii, nu ştim să le păstrăm mereu vii. (Andrei Gurău, Şc. „George Vâlsan”, Făurei).
Am plecat acasă cu mai multă credinţă în Dumnezeu şi cu sufletul mai deschis. (Ana-Maria Lica, Lic. „Grigore Moisil”, Brăila).
Mi-am găsit liniştea, am găsit înţelegere la preoţi şi aş vrea să vin mereu aici. (Daniela Chipăilă, Şc. „Grigore Moisil”, Brăila).
Durerea este modul prin care Dumnezeu îl face pe om să nu se lege prea mult de lume. Hristos a suferit toate durerile pentru noi! Să nu ne mai temem de ele! (Anica Butură, Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu”, Galaţi).
Am învăţat ce înseamnă să începi să înţelegi mândria, orgoliul, ura, emoţia şi dezamăgirea, căci doar înţelegându-le şi acceptându-le le putem înlătura din trupul, inima şi sufletul nostru. Cuvintele cu har deschid porţile sufletului, lăsând să crească simţurile dragostei, adevărului şi să crească sâmburele dragostei, adevărului şi al dreptăţii, făcându-le să ne cuprindă. (Florentina Alina Bogor, Liceul Teoretic „Panait Cerna”, Brăila).
În ciuda faptului că este a 18-a acţiune de acest gen, pentru mine este prima dată când particip. Pentru mine – şi sunt sigură că nu numai – un impact semnificativ l-a avut discuţia cu preotul. Este o lecţie de credinţă. Am putut afla semnificaţia Sfântului Maslu şi nu ca o slujbă oarecare, precum şi impactul păcatelor pe care le săvârşim, asupra noastră şi asupra celor din jur. Din punctul meu de vedere, această discuţie este benefică pentru cei care au participat cu sufletul la conversaţie. Este o modalitate de a conştientiza importanţa suferinţelor sufleteşti şi a nu considera pri-mordial ceea ce este strict legat de trup. (Simina Georgiana Gherghe, C.N. „Costache Negri”, Galaţi).
Acest pelerinaj mi-a arătat ce este răbdarea, prietenia. Şi fiindcă acesta este anul Sfântului Maslu, am descoperit ce este acela un om cu adevărat bolnav cu sufletul, dar şi cu trupul. Dumnezeu a lăsat suferinţa cu un scop: acela de a încerca tăria omului contra păcatului, acela de a întări credinţa omului. Am văzut ce este harul şi am putut simţi prezenţa Duhului Sfânt printre frunzele colţului de rai. (Claudiu Paul, C.N. „Costache Negri”, Galaţi).
Anul acesta este a doua oară când vin la mănăstirea Buciumeni, cu ocazia marii sărbători, aceea a Sfintei Treimi. Mă bucur că se organizează şi astăzi pelerinaje, la care participă tinerii. Pentru cei care frecventează Biserica lui Hristos, este ocazia specială pentru a primi răspuns la ce îi macină. Convorbirea duhovnicească îi ajută şi pe aceia ce nu frecventează biserica. Tinerii pot descoperi mai uşor câteva lucruri despre Dumnezeu şi viaţa duhovnicească. Mănăstirea Buciumeni este un loc în care aş reveni oricând, nu numai în aceste pelerinaje. (Angela Nechifor, C.N. „Costache Negri”, Galaţi).
Acest pelerinaj a fost o revigorare pentru suflet, un timp al păcii, al vieţii întru Hristos, fără de care nimic nu se poate împlini. Sentimentul că aparţii Sfintei Biserici printr-o tainică înfrăţire, cu atât de mulţi tineri, este o binecuvântare. Mesajul de a ne păstra curăţia spirituală are un ecou deosebit în inimile tuturor celor care plonjează în baia harului, prin participare la slujirea Sfintei Liturghii. O astfel de experienţă se gravează veşnic, cu litere de aur, în suflete. (Florentina-Laura Dinu, C.N. „Gh. Murgoci”, Brăila).
În urma discuţiilor cu preoţii şi în urma ascultării predicii, am constatat că, deşi avem foarte multe persoane bolnave în jurul nostru, noi tot nu acordăm importanţă bolii. Nu sunt mulţi între noi care ştiu câtă suferinţă se ascunde în spatele unor banale ziduri de spitale. Sfântul Maslu ne poate ajuta. La ţară, boala se percepe altfel decât la oraş. În casele rurale, boala este privită ca o ispită, ca un lucru îngăduit de Dumnezeu, pe când în zonele urbane boala este privită foarte banal. De ce acest lucru? Pentru că oamenii de la ţară păstrează tradiţii, lucrurile fiind mult mai pure. (Simion Daniela Gherghe, Liceul Teoretic „C. Angelescu”, Ianca).
Părerea mea este că în acest paradis, la Buciumeni, se dă o luptă cu moara timpului, care transformă viitorul în prezent şi timpul se opreşte, pentru un moment, în loc. La Buciumeni. Preoţii din acest loc plămădesc aluatul moale al caracterului omului, apoi îl modelează şi îl şlefuiesc, ca adevăraţi artişti. Să crezi în Dumnezeu este tributul datorat existenţei, însă este scopul vieţii. De aceea, noi suntem verbul „a fi” şi trebuie să ne conjugăm corect în oglindirea vieţii. (Monica Alexandra Patrichi, C.N. „Al. I. Cuza”, Galaţi).
După ce mă voi întoarce acasă, în urma discuţiilor duhovniceşti cu preoţii, dar totodată şi în urma ascultării cu răbdare, voi rămâne cu multe lucruri în suflet şi cu siguranţă îmi vor fi de folos pe mai departe. Voi împărtăşi totodată şi părinţilor, bunicilor, prietenilor dar şi cunoştinţelor mele, aceste învăţăminte, pe care le-am primit cu multă dragoste. Este al treilea an de când vin la mănăstirea Buciumeni şi mereu am găsit aici liniştea de care aveam nevoie. Aici, în altarul verde unde o rază a soarelui a fost cernută prin pădurea verde, precum Duhul Sfânt. (Ionela Perianu Daniela, Liceul Teoretic „C. Angelescu”, Ianca).
Această zi a fost profundă, o zi plină de învăţătură duhovnicească din care noi, tinerii, avem de învăţat. Pentru mine ea a fost ca o punte către bunătatea deplină a lui Dumnezeu. Consider că viaţa este cel mai important dar de la Hristos, un dar ce nu poate fi cumpărat cu nicio bogăţie pământească. Este o bucurie desăvârşită să realizăm noi, tinerii, că în interiorul nostru purtăm comoara fără de sfârşit, purtăm Chipul lui Hristos, purtăm sufletul. Aşadar, prin acest an, anul îngrijirii bolnavilor şi a Tainei Sfântului Maslu, să încercăm să deschidem, prin faptele noastre, Cutia Milei, Cutia Bunătăţii şi a Răbdării. (Tania-Maria Mitu, C.N. „Costache Negri”, Galaţi).
* * *
Chiar dacă, în forma sa, se repetă an de an, fiecare ediţie a pelerinajului tinerilor elevi liceeni la Buciumeni poartă în ea un duh aparte. Sunt tineri care vin aici tot timpul. Sunt tineri care participă pentru prima dată. Sunt, de asemenea, tineri, care vor termina ciclul liceal şi vor rămâne cu nostalgia celorlalte ediţii. Sunt tineri care ajută! Pentru toţi, momentul ,,Buciumeni” lasă urme adânci, fie acum, fie mai târziu, în viaţă. Pentru că, orice am spune şi orice am face, dacă nu rămânem pururi tineri în credinţa noastră, nu găsim niciun sens. Ori, un astfel de lucru tainic, duhovnicesc, se plămădeşte frumos în cuptorul credinţei de la Mănăstirea Buciumeni, de mâi-nile ziditoare ale Preasfintei Treimi.
A consemnat pr. Adrian Portase