Criza spirituală pe care o traversăm, datorată secularismului post-modern, ridică mari probleme în sistemul de valori al omului, mai ales al copiilor vizaţi de ,,targetul” tuturor producătorilor care îi consideră cea mai eficientă piaţă. Ora de religie este o provocare atât pentru elevi, cât şi pentru profesorul de religie, mai ales când acesta este şi preot.
Cercul pedagogic de religie de pe semestrul al II-lea din judeţul Brăila s-a desfăşurat la Parohia Berteştii de Jos şi a avut ca temă: „Sfinţii Trei Ierarhi – modele de slujire şi misiune în Biserica Ortodoxă”.
Activitatea cercului pedagogic s-a deschis cu o slujbă de Te-Deum în biserica parohială, apoi a continuat cu ora demonstrativă în cabinetul de religie al şcolii, unde informaţia religioasă a beneficiat de sprijinul tehnologiei prin videoproiector şi sistem audio, fiind facilitată exemplificarea de mijloacele tehnologiei moderne.
În încheiere, pc. pr. Lucian Constantin Popescu de la parohia Berteştii de Sus a susţinut un referat cu tema „Implicarea profesorului de Religie şi a elevilor în programele specifice anului 2012, al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor, în Patriarhia Română”, arătând, pe de o parte, că slujba Sfântului Maslu se adresează şi copiilor datorită apariţiei multor boli de nutriţie, psihice sau degenerative în rândul acestora, iar pe de altă parte, implicarea lor prin cântare creează un cadru liturgic deosebit, facilitând concentrarea minţii la rugăciune şi sensibilizarea sufletească.
Preoţii şi profesorii de religie care au asistat au simţit că a fost un schimb de experienţă reuşit, cercul pedagogic de religie din parohia noastră va rămâne ca reper în viaţa multora dintre noi, cei care ne străduim să dăm mărturia credinţei în Domnul Hristos.
Preot paroh Aurel Coman
Parohia Berteştii de Jos, Protoieria Însurăţei