În perioada 27-29 aprilie a.c., o delegaţie a Societăţii Naţionale a Femeilor Ortodoxe Române – filiala Galaţi, a fost prezentă la lucrările Simpozionului Naţional intitulat „Rolul femeii creştine în dezvoltarea culturii şi spiritualităţii româneşti”, care s-a desfăşurat la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, în Sala „Iosif Episcopul”.
În deschiderea lucrărilor, s-a săvârşit slujba de Te Deum în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae”, de către un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului şi a Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, precum şi a reprezentantelor organizaţiilor femeilor creştin-ortodoxe din ţară. Participantele s-au bucurat de un cuvânt de învăţătură rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim şi de Preasfinţitul Emilian Lovişteanul. Au fost apreciate activităţile femeilor care au reuşit să aducă alinare suferinţelor nevoiaşilor, în condiţii de criză economică şi de cădere morală a societăţii. Femeile, cu sensibilitatea, credinţa şi evlavia lor îşi aduc continuu aportul în Biserica lui Hristos, preluând o parte din îndatoririle sociale ale Statului, în mod altruist, cu milă şi dragoste creştină pentru semenii lor.
Doamna preşedintă a Ligii Femeilor Ortodoxe din Râmnicu Vâlcea a făcut cunoscut participantelor intenţia lor de a dezvolta un proiect cu titlul „Şcoala familiei”, în parteneriat cu Arhiepiscopia, Primăria şi Inspectoratul Şcolar, pe care să-l extindă la nivel naţional, care să vină în sprijinul tinerilor doritori să îşi întemeieze o familie, cât şi al celor care sunt deja căsătoriţi. Intenţia femeilor creştin-ortodoxe este de a înfiinţa un centru de consiliere, care să vină în sprijinul acestor tineri. La acest proiect va participa şi Casa Regală, care va susţine proiectul prin Fundaţia „Principesa Margareta”.
La această întâlnire, reprezentantele societăţilor din ţară, au mai discutat despre greutăţile financiare din prezent şi pregătirea societăţilor cu personal calificat pentru a trece, începând cu anul 2014, la linii de finanţare pe „Economie socială”.
În cadrul Simpozionului au fost prezentate mai multe lucrări, dintre care se distinge cartea „Efigii pentru mari doamne ortodoxe” a scriitoarei Elvira Ivănescu. Dintre „marile doamne” care s-au jertfit pentru Hristos au fost prezentate Maxima, soţia preotului Montanus, martirizată la 26 martie 304, în timpul împăratului Diocleţian. O altă jertfitoare prezentată a fost Doamna Maria Brâncoveanu, care începând cu 15 august 1714, ziua martiriului domnitorului şi a fiilor săi, a dus o viaţă de lacrimi şi durere. O altă personalitate a fost pictoriţa şi scriitoarea Olga Greceanu, de origine poloneză, care s-a stabilit cu familia în România şi l-a avut ca îndrumător duhovnicesc pe Arhimandritul Sofian Boghiu. Învăţătura de credinţă a mărturisit-o în numeroase ocazii, predicând din amvon, un caz unic în istoria Bisericii Ortodoxe Române, având acordul scris al Patriarhilor Nicodim Munteanu şi Justinian Marina. O altă jertfitoare pentru Hristos prezentată de doamna Elvira a fost Principesa Ileana, devenită mai târziu Maica Alexandra, stareţa Mănăstirii cu hramul „Schimbarea la Faţă” din Pennsylvania, Statele Unite ale Americii. Zoe Dumitrescu Buşulenga a încheiat lista marilor personalităţi feminine, o flacără vie a credinţei în perioada comunistă, care a urmat urcuşul duhovnicesc la Mănăstirea Văratec, din judeţul Neamţ.
Evenimentul s-a încheiat în Duminica Mironosiţelor, la Sfânta Liturghie din Catedrala Arhiepiscopală, oficiată de către un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim al Arhiepiscopiei Râmnicului.
Prof. univ. dr. Lucia Balint, Preşedinta SNFOR Galaţi