Nu trebuie trecute cu vederea persoanele din clerul inferior, care slujesc Biserica la măsura chemării lor, cu aceeaşi dragoste şi cu aceeaşi jertfelnicie ca şi slujitorii din clerul superior. În această categorie, la loc de cinste sunt cântăreţii bisericeşti, sau protopsalţii bisericilor. Când tradiţia cântării bisericeşti se regăseşte la mai multe persoane din aceeaşi familie, cum este cazul celor din familia Opricescu, tată şi cei trei fii, trebuie să zăbovim şi să aducem aminte generaţiei tinere despre slujirea la strana Bisericii, întreaga viaţă, plenar: în slujba muzicii bizantine, a tipicului, a predării tainelor cântării bisericeşti elevilor seminarişti, elevilor de la şcolile de cântăreţi, candidaţilor la preoţie, preocupat necontenit de perfecţionarea şi de pătrunderea în universul muzicii liniare şi psaltice bisericeşti.
Vorbim aici de protopsaltul Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi, dl Nae Opricescu, pe care, nu demult, l-am sărbătorit la împlinirea a 80 de ani de viaţă.
S-a născut la data de 1 februarie 1932, în comuna Vipereşti, raionul Cislău, regiunea Ploieşti. Părinţii săi, Mihai şi Dobra se ocupau cu agricultura, dând propriilor copii o educaţie religioasă deosebită. Înzestrat cu aptitudini muzicale şi cu dragoste de a învăţa muzica bisericească, tânărul Nae se înscrie la Şcoala de cântăreţi bisericeşti din cadrul Episcopiei Buzăului, învăţând psaltichia de la fratele său arhidiaconul Dimitrie Stoica (după numele de familie al mamei), ce activa ca profesor de muzică şi dirijor al coralei Catedralei episcopale din Buzău. A ucenicit la profesorul Traian Constantinescu, de la care a învăţat muzica liniară. Păşeşte pragul şcolii de cântăreţi la vârsta de 12 ani, în anul 1943, absolvind-o în 1947. Începe efectiv activitatea de cântăreţ bisericesc la Brăila, chiar de la absolvire, în 1947, mai întâi la biserica ,,Sf. Gheorghe”, apoi la biserica ,,Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil”, unde stabileşte o legătură sufletească cu părintele Alexandru Mateescu, preotul paroh de la acea vreme. După 12 ani de activitate pe tărâm bisericesc, în anul 1959, prin concurs, este angajat la Teatrul Muzical ,,Nae Leonard” din Galaţi, ca artist liric. După 31 de ani de slujire simultană, atât ca şi cântăreţ bisericesc, cât şi ca artist liric, iese la pensie şi renunţă definitiv la slujirea lirică, rămânând efectiv în slujba Bisericii, cu binecuvântarea ÎPS Arhiepiscop Antim Nica, în postul de cântăreţ la biserica ,,Schimbarea la Faţă” din Galaţi, până în 1995, apoi ca protopsalt al Catedralei Arhiepiscopale, la chemarea ÎPS dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, până azi.
Personal, l-am cunoscut pe domnul Nae imediat după mutarea la Domnul a fratelui său, diac. Iorgu Opricescu, predecesorul său la strana catedralei. A preluat, cu multă disponibilitate, ,,ştafeta” slujirii la strană, ca şi protopsalt, de la fratele său şi a dus-o mai departe cu aceeaşi jertfelnicie, cu aceeaşi dragoste şi cu dorinţa de a forma şi alţi psalţi şi de a le împărtăşi ucenicilor din complexa sa cultură muzicală, din partiturile vechi şi din ,,buchetele” de cântări psaltice de altădată.
La anul, în 2013, se vor împlini 50 de ani de slujire neîntreruptă la strana catedralei a fraţilor Opricescu. Aceasta dacă luăm în considerare că începând cu 1 septembrie 1963 fratele său, diaconul Iorgu Opricescu a fost transferat de la parohia Tronari, protoieria Cislău, regiunea Ploieşti, la Catedrala episcopală, la solicitarea vrednicului de pomenire episcop Chesarie Păunescu al Dunării de Jos. Pentru fratele său, Iorgu, slujirea la strană a fost încununată prin chemarea la slujirea de diacon onorific de către Arhiepiscopul Antim al Tomisului şi Dunării de Jos, fiind hirotonit în data de 3 martie 1974.
Dimpreună cu rugăciunile, cu binecuvântările şi cu felicitările Înaltpreasfinţitului Părinte dr. Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, îndreptate în chip cu totul special domnului Nae Opricescu, adăugăm şi recunoştinţa, gândurile bune şi sincerele noastre rugăciuni către Domnul, ale tuturor slujitorilor din soborul catedralei şi al zecilor de ucenici din Eparhie, spre îndelungată înzilire, cu sănătate deplină şi cu putere şi aceeaşi râvnă pentru a susţine şi de acum înainte , slujbele catedralei.
Vă dorim cu toţii, la ceas aniversar, din inimă,
La mulţi şi binecuvântaţi ani, domnule Nae!
Protos. Antonie Ispas,
mare eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale