Localitatea Vlăşcuţa din comuna Măstăcani, judeţul Galaţi este prezentată in cartea lui Moise N. Pacu de la 1866 ca o veche aşezare de răzeşi, ,,neam vechi de pe malul Prutului”.
Această frumoasă localitate se întinde între cele două ramuri ale D.N. 26 ce se ramifică la Folteşti, pe cursul inferior al Prutului, la 38 km Nord de Galaţi.
Satul Vlăşcuţa nu a avut niciodată biserică. Credinciosii din această localitate erau nevoiţi să parcurgă câţiva km până la biserica din Măstăcani, pentru a putea participa la slujbă.
În luna mai a anului 2006, cu binecuvântarea ÎPS Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, părintele Buia Cătălin, pe atunci paroh al bisericii din Măstăcani, împreună cu comunitatea şi cu ajutorul autorităţilor locale a început construcţia unei frumoase biserici din lemn, deşi bisericile din lemn sunt specifice mai mult zonelor muntoase şi nu Luncii Prutului.
După 5 ani de la aşezarea temeliei bisericii, pe 21 decembrie 2011, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Doctor Casian a sfinţit antimisul noii biserici din satul Vlăşcuţa şi a binecuvântat cu agheasmă pereţii şi icoanele pentru a se putea săvârşi aici Sfânta Liturghie. Tot atunci, Înaltpreasfinţia Sa a instalat pe subsemnat ca întâiul şi nou preot de aici pe care l-a hirotesit întru duhovnic.
În cuvântul său de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a asemănat biserica cu ,,o corabie, care ne poartă de pe pământ la ceruri, ea putând fi numită «cerul de pe pământ», «poarta cerului» sau «laboratorulul Învierii», adică locul unde se lucrează, prin rugăciune, prin fapte bune şi prin credinţă, la mântuirea noastră.”
Noua biserică zidită este un mare şi preţios dar, în primul rând pentru vârsnicii care nu mai puteau ajunge la slujba de duminică din cauza neputinţelor fizice, dar şi pentru întregul popor dreptcredincios din localitate.
Comunitatea creştină din Vlăşcuţa a primit mai multe daruri de Crăciun: o biserică frumoasă şi luminoasă, o parohie nou-înfiinţată şi un preot tânăr, hirotonit şi aşezat păstor duhovnicesc, dornic să păstorească aici cu ajutorul lui Dumnezeu şi prin trimiterea chiriarhului său, cu înţelepciune şi cu blândeţe turma cuvântătoare încredinţată.
Pr. Marian Marola