Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul filialei Galaţi a Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi din România a debutat marţi, 29 noiembrie, la Catedrala arhiepiscopală a Dunării de Jos, unde chiriarhul locului – Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu soborul de preoţi, cu tinerii ASCOR-eni îmbrăcaţi în costume populare, precum şi cu numeroşi creştini având lumânări în mâini, l-au întâmpinat pe Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.
După închinarea Preafericitului la raclele cu sfintele moaşte, de pe esplanada catedralei, tinerii ASCOR-eni, împreună cu mulţimea de pelerini, au pornit în procesiunea „Pelerinajul luminii – Lumina Sfântului Andrei”.
Pe tot parcursul tradiţionalei procesiuni, de la Catedrală până la biserica „Sfântul Apostol Andrei” a Seminarului Teologic, s-au intonat troparul Sfântului Andrei şi alte cântări religioase, participanţii purtând icoane şi lumânări aprinse.
Această procesiune s-a dorit a fi ca un semn de mulţumire adusă Sfântului Apostol Andrei, care este pentru gălăţeni ceea ce este Cuvioasa Parascheva pentru locuitorii Iaşiului sau Sfântul Dimitrie cel Nou pentru bucureşteni. Prin aducerea sfintelor moaşte ale Sfântului Andrei la Galaţi (1996), locuitorii eparhiei au câştigat o nouă sărbătoare locală, înscrisă în calendarul ortodox, au dobândit un rugător apropiat în ceruri, un sfânt care a umplut casele oamenilor cu duhul său, rămânând şi în inimile lor.
Sunt notabile şi celelalte activităţi la care au participat studenţii din ASCOR, în special în azile şi orfelinate.
Studentă Magdalena Sofronie, Facultatea de Drept, secretar ASCOR Galaţi