Manifestările de anul acesta, care s-au desfăşurat la seminarul gălăţean, au gravitat în jurul a două evenimente providenţiale din viaţa Bisericii Ortodoxe Române, Primul este legat de anul 2011, care a stat sub egida Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii, iar al doilea este legat de recenta aducere în România a Moaştelor Sfântului Apostol Andrei, cunoscut fiind faptul că Seminarul Teologic din Galaţi a fost prima instituţie din ţară, care a fost rânduită sub patronajul spiritual al Celui Întâi Chemat dintre apostoli.
Pentru elevii seminarului gălăţean, întreaga lună noiembrie a fost prilej de a arăta faptul că instituţia teologică de la Dunărea de Jos este o vie păstrătoare a tradiţiei instituite de Episcopul Pimen al Dunării de Jos şi reluată în urmă cu 21 ani de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian. Astfel, pe parcursul întregii luni ,s-au desfăşurat acţiuni filantropice la majoritatea centrelor sociale din Galaţi, cel mai important fiind în acest context programul „Viaţă pentru viaţă”, în cadrul căruia elevii seminarişti au donat sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină din Galaţi.
Încununarea tuturor manif-estărilor de anul acesta, a avut loc în ziua de 29 noiembrie, în ajunul prăznuirii ocrotitorului spiritual.
Ziua a debutat cu ofi-cierea Sfintei Liturghii în Capela Se-minarului, de către Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşi-lor, înconjurat de părinţii profesori oaspeţi de la celelalte seminarii din ţară şi de părinţii profesori de la seminarul-gazdă. La sfârşitul Sfintei Liturghii, în Capela Seminarului a sosit Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, însoţit de delegaţia care a adus la Galaţi, moaştele Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei, condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Nectarie, Mitropolit de Corfu şi Paxos. Alături de cei doi ierarhi s-a aflat şi Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române din America (Vatra).
Înaltpreasfinţitul Părinte Arhi-episcop Casian, a deschis, în acest context, lucrările celui de-al 12-lea simpozion închinat Sfântului Apostol Andrei şi intitulat anul acesta: „Tradiţia în familie şi şcoală – provocările modernismului”, la care au participat elevi de la Seminariile Teologice din: Bucureşti, Mă-năstirea Neamţ, Piatra Neamţ, Buzău, Roman, Huşi, Arad, Piatra Neamţ, Huşi, Slobozia, Tulcea, şi, bineînţeles, Galaţi. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a îndemnat pe elevii participanţi şi pe părinţii profesori însoţitori să prezinte în faţa înalţilor oaspeţi un scurt rezumat al lucrărilor pregătite pentru simpozion, concluzionând: Seminariile teologice trebuie să rămână, cu orice chip, ceea ce vedem că sunt acum: adevăratele pepiniere ale familiei. Dacă se afirmă despre Biserică, faptul că este comunitatea, familia credincioşilor, matca unde se formează aceste familii este Capela Seminarului, unde unim Altarul cu catedra şi, totodată, unde convertim singurătatea şi individualitatea, în familiaritate şi comuniune. Un seminar teologic, adună copii la 14 ani, îi uneşte într-o frăţietate autentică, îi creşte în faţa Sfântului Altar cu rugăciunea, îi întăreşte cu învăţăturile teologice în şcoală şi îi obişnuieşte cu agapa. Iată de ce anul acesta, avem o mare surpriză să constatăm nivelul acestui simpozion, care reflectă fidelitatea faţă de tradiţie, grija pentru a păstra dreapta credinţă şi capacitatea de a înţelege că modernitatea este şi o şansă pentru cei înţelepţi să spiritualizeze lumea. Aceşti tineri arată că nu este totul pierdut.
Înaltpreasfinţitul Părinte Nec-tarie, Mitropolit de Corfu şi Paxos, a ţinut să îşi exprime bucuria pentru momentele pe care le trăieşte, împărtăşind tinerilor seminarişti un cuvânt de încurajare: Astăzi mi s-a dat o şansă mie, personal, şi pentru întreaga mea activitate în cadrul eparhiei pe care o păstoresc. Aceşti tineri îmi aduc aminte de anii când eram şi eu, la rândul meu, în seminarul din Atena, şi îmi aduc aminte de atmosfera care era în seminarul nostru, pentru că era plin de copii care îşi doreau să ajungă, la rândul lor, preoţi. […] Sunt foarte bucuros şi, totodată, vă felicit, pentru că Înaltpreasfinţia Voastră sunteţi cel care încercaţi să ţineţi credinţa vie în fiecare dintre aceşti tineri. Am ascultat cu mare bucurie cuvintele Înaltpreasfinţiei Voastre, dar şi ale părinţilor profesori şi ale tinerilor seminarişti, care ne-au prezentat temele lor. Sunt foarte bucuros că acestor copii li s-a dat posibilitatea să îşi exprime trăirea lor din familie, astfel încât să nu rămână o trăire doar personală, ci să fie împărtăşită şi celorlalţi. Vreau să îi felicit pe toţi şi să vă spun, dragi elevi seminarişti, că nu degeaba vă aflaţi în acest loc. Pentru că în aceste zile, Biserica sărbătoreşte pe cel ce a încreştinat poporul român, vreau să vă amintesc modul în care Mântuitorul Şi-a ales, din oameni simpli, pe apostolii săi, şi ei, din simplii pescari au devenit pescari de oameni. Să ştiţi că şi pe voi Însuşi Hritos v-a ales, ca să fiţi aici, în acest seminar, să învăţaţi cuvintele Evangheliei şi să puteţi mai departe să continuaţi cuvântul Evangheliei lui Hristos.
În final a luat cuvântul Preasfinţitul Părinte Irineu Duvlea, Arhiereu-Vicar în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din America (Vatra), care i-a felicitat, de asemenea, pe tinerii seminarişti, pentru toate activităţile desfăşurate cu ocazia sărbătoririi ocrotitorului spiritual al seminarului.
Tot în acest context a fost lansat şi volumul: „Mărturisirea dreptei-credinţe reflectată în viaţa de seminar şi în cea de familie”, care este rodul simpozionului desfăşurat anul trecut la seminarul gălăţean.
În seara aceleiaşi zile, la Teatrul Muzical „Nae Leonard” din Galaţi, s-a desfăşurat tradiţionalul concert „Toată suflarea să laude pe Domnul”, ajuns anul acesta la cea de-a 16-a ediţie, la care au participat corurile Seminariilor Teologice din Iaşi, Huşi, Slobozia şi Galaţi, corul Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin” din Galaţi şi corul Departamentului de Teologie din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi. Manifestarea s-a bucurat de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos şi a Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului. Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, a binecuvântat, la sfârşitul concertului pe tinerii elevi seminarişti, oferindu-le diplome de participare.
Noutatea de anul acesta a fost şi vernisarea, în aceeaşi seara a unei expoziţii de icoane, în foaierul Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galaţi, icoane pictate de elevii seminarişti ai claselor de patrimoniu de la Seminariile Teologice din Iaşi, Mănăstirea Neamţ şi Galaţi.
Sărbătorile de anul acesta închinate Sfântului Apostol Andrei s-au încheiat cu săvârşirea Sfintei Liturghii, pe 30 noiembrie, de ziua ocrotitorului spiritual, la care au participat, alături de cadrele didactice ale seminarului gălăţean, şi oaspeţii de la celelalte seminarii teologice din ţară.
Alexandru Bulgaru