Satul Ariciu, comuna Salcia Tudor a fost întemeiat la sfârşitul secolului XVIII (1789), când mai mulţi crescători de oi din regiunile muntoase ale Văii Râmnicului Sărat au migrat spre târgul Brăilei, în căutare de păşuni. Numele localităţii vine de la unul dintre păstori, care se chema Ariciu. Localitatea s-a consolidat şi extins după reforma agrară din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din anul 1864, când mai mulţi ţărani au fost împroprietăriţi cu pământ în preajma satului Ariciu. Crescând numărul locuitorilor, nevoia de rugăciune şi de a avea un locaş de cult se făcea tot mai simţită, astfel că la sfârşitul secolului al XIX-lea s-a construit şi s-a ridicat o biserică impunătoare, zidită din cărămidă, cu trei turle, ctitor fiind Nicolae Zenov, arendaş al locului. Sfântul locaş a fost grav lovit de marele cutremur din 1977. Părţi ale ruinelor dăinuie lângă noua biserică.
Urmând modelul „Păstorului celui Bun”, care are grijă de oile sale, ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a aşezat piatra de temelie a noii biserici în data de 24 iulie 2005. Lucrările de construcţie s-au desfăşurat în perioada 2005-2011, sub permanenta grijă a Chiriarhului locului, prin Sectorul „Patrimoniu şi Construcţii Bisericeşti” al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, condus de pr. ing. consilier Horaţiu Moldovan, iar pe plan local de pc. protoiereu pr. Viorel Enache, de pc pr. suplinitor Dorin Chirilov, iar de la 1 ianuarie 2010 de pr. Cornel Techiu împreună cu membrii din Consiliul şi Comitetul Parohial şi cu contribuţia Consiliului local al comunei Salcia Tudor în frunte cu dl Primar Ion Buzatu. O parte din fonduri au fost oferite de Secretariatul de Stat pentru Culte, iar altă parte provine din obolul credincioşilor jertfelnici ai parohiei.
În anul închinat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Tainei Sfântului Botez şi Tainei Sfintei Cununii, în data de 18 septembrie 2011, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop dr. Casian Crăciun înconjurat de slujitori din administraţia eparhială, preoţi din parohiile învecinate şi un mare număr de credincioşi, a sfinţit noua biserică, închinată Sfântului Ierarh Nicolae
Pentru locuitori şi localitate a fost un moment istoric, constituit din prezenţa Arhiepiscopului Dunării de Jos, din actul sfinţirii şi din faptul că poporul a putut participa la un asemenea moment.
După încheierea slujbei şi a cuvântului de învăţă-tură, adresat tuturor celor prezenţi, ÎPS Arhiepiscop a oferit diplome celor care au contribuit la construcţia bisericii, iar pc pr. Cornel Techiu a primit rangul de sachelar. Răspunsurile liturgice au fost susţinute de corul de copii din parohia Viziru de Jos.
Copiii din localitate, îmbrăcaţi în frumoase costume populare şi bătrânii din zonă, înveşmântaţi în straiele păstoreşti ale vechilor oieri de transhumanţă, au oferit celor prezenţi câteva momente de suflet.
În Cartea de Aur a localităţii, ziua de 18 septembrie va rămâne înscrisă ca fiind unul dintre cel mai important eveniment de istorie şi spiritualitate, ale acestei aşezări.
Participant