Atelierul de creaţie
În cadrul programului catehetic “Hristos împărtăşit copiilor”, la parohia “Sf. M. Mc. Dimitrie” din Galaţi se desfăşoară în fiecare joi seara lecţii cu cele două grupe de 25-30 de copii având vârste cuprinse între 9 şi 14 ani. Proiectul acestei şcoli a debutat în luna ianuarie 2009, fiind susţinut în baza unei programe semestriale, care cuprinde atât teme de meditaţie biblică şi liturgică, dar şi dialoguri cu tinerii învăţăcei pe subiecte practice şi de actualitate, precum: Cum ne pregătim pentru Sfânta Taină a Spovedaniei?; Cum participăm la sfintele slujbe?; Tradiţii şi obiceiuri româneşti de Naşterea Domnului şi Sfintele Paşti; Locul meu în familie, clasă, societate, Biserică; Avantajele şi dezavantajele utilizării televiziunii şi internetului; Să trăim în armonie cu semenii şi natura înconjurătoare! etc. Până la finalizarea clădirii destinate activităţilor educaţionale şi sociale pentru copii, cursurile se desfăşoară în casa de prăznuire a parohiei. Pentru desfăşurarea unor lecţii cât mai atractive, prin generozitatea unor binefăcători, sala de curs a fost dotată în luna martie a.c. cu un video-proiector.
Ca şi în ceilalţi ani, copiii au participat cu multă bucurie la aceste întâlniri de suflet, îmbogăţindu-şi atât cunoştinţele privind învăţătura de credinţă ortodoxă, cât şi deprinderile de buni creştini, participând la Sfânta Liturghie, spovedindu-se şi împărtăşindu-se în fiecare post şi împlinind, pe măsura vârstei, îndemnurile Bisericii la rugăciune şi fapte bune. În perioada Postului Mare, elevii au fost implicaţi, cu sprijinul profesorilor de religie şi al cântăreţilor bisericeşti de la parohie, în realizarea de icoane pe sticlă pentru Duminica Ortodoxiei, la Pelerinajul de Florii, prilejuit de praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, precum şi la crearea de eseuri şi reprezentări picturale pentru Concursul Naţional “Copilul în familie. Despre botezul meu”. La această din urmă competiţie au participat atât cu compoziţii scrise, cât şi cu desene 11 dintre elevii înscrişi în proiect. Munca acestora a fost răsplătită prin oferirea unei diplome de participare şi a unor daruri constând în cărţi şcolare şi de zidire sufletească, în cadrul slujbei Sfintei Liturghii din 21 mai a.c., la sărbătoarea sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.
Ca o extensie a acestui proiect, atelierul de creaţie organizat începând din luna mai a.c., cu sprijinul studenţilor din cadrul A.S.C.O.R. “Sf. Ap. Andrei” – Galaţi, a suscitat interesul şi entuziasmul celor aproximativ 60 de “cursanţi”, care deprind aici meşteşugul împletirii de metaniere şi cruciuliţe, dar mai ales lecţia împreună-lucrării şi a realizării unor obiecte de folos pentru suflet prin propriul lor efort.
Elevi din cadrul proiectului în pelerinaj la mănăstiri din judeţul Brăila
În Duminica Părinţilor şi a Copiilor din data de 5 iunie a.c., la Parohia “Sf. M. Mc. Dumitru” din Galaţi s-au finalizat şi cursurile pentru elevii din clasele III-VII, paticipanţi la proiectul catehetic “Hristos împărtăşit copiilor” din anul şcolar 2010-2011. Cu acest prilej, s-a decis recompensarea elevilor respectivi prin organizarea unui pelerinaj la biserici şi vetre monahale din judeţul Brăila. Astfel, în data de 19 iunie a.c., la Duminica tuturor sfinţilor, cei 60 de cursanţi ai proiectului sus-menţionat, însoţiţi de pr. Gelu Aron, de dl Daniel Gagiu – coordonatorul proiectului, profesoarele de Religie şi alte cadre didactice de la şcolile gimnaziale nr. 33 şi 34 din municipiul Galaţi, s-au îndreptat către Mănăstirea voievodală Măxineni, unde au participat la slujba Acatistului Tuturor Sfinţilor şi la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. În cadrul slujbei, copiii au rostit în mod solemn Simbolul de credinţă niceo-constantinopolitan, precum şi rugăciunea domnească, după care au vizitat frumosul parc din incinta mănăstirii, au dialogat cu părinţii călugări şi au participat la agapa frăţească. De asemenea, elevii pelerini şi însoţitorii lor au luat cunoştinţă despre vechimea şi importanţa acestui aşezământul monahal, a cărui biserică a fost sfinţită în urmă cu 360 de ani (25 iunie 1651).
Programul pelerinajului a continuat cu vizitarea Mănăstirii “Sf. Mc. Pantelimon” din staţiunea Lacu Sărat şi a Catedralei “Naşterea Domnului” din municipiul Brăila, precum şi cu un moment de destindere la parcul zoologic din localitate.
Pr. Gelu Aron