Praznicul împărătesc al Înălţării Domnului reprezintă un moment de pomenire şi evocare a tuturor eroilor neamului nostru românesc „din toate timpurile şi din toate locurile, jertfiţi pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului şi pentru libertatea şi demnitatea noastră”. De aceea, în toate parohiile din Arhiepiscopia Dunării de Jos, Ziua Eroilor este serbată cum se cuvine, prin slujbe de pomenire şi manifestări cultural-artistice.
Pregătirea sărbătorii
Cinstirea înaintaşilor noştri jertfiţi în lupta pentru neam, pentru ţară şi pentru credinţa ortodoxă a început cu mult timp înainte. Mai întâi, profesorii de Religie de la şcolile de pe raza parohiilor au ţinut câte o oră specială de religie în care li s-a prezentat elevilor semnificaţia religioasă şi naţională a Zilei Eroilor. De asemenea, acolo unde s-a putut, la aceste ore au participat profesori de istorie sau chiar veterani de război, care au relatat despre faptele de vitejie ale bravilor noştri ostaşi români. Tot în cadrul acestor ore, elevii au învăţat cântece patriotice, precum şi poezii închinate eroilor neamului.
În ziua de 2 iunie, cu prilejul Praznicului Înălţării Domnului, împreună cu părintele paroh s-a organizat participarea elevilor, pe clase, la slujba Sfintei Liturghii, în cadrul căreia au fost pomeniţi eroii locali.
Tot în această perioadă premergătoare sărbătorii, membrii din consiliile şi comitetele parohiale, împreună cu autorităţile locale, s-au preocupat pentru curăţenia monumentelor comemorative ale localităţii, precum şi de cimitirele parohiale, acolo unde îşi dorm somnul de veci eroi şi ostaşi din cele două războaie mondiale, astfel ca totul să fie pregătit.
În ziua sărbătorii, după săvârşirea Sfintei Liturghii în biserica parohială în cadrul căreia au luat parte pe lângă credincioşi, autorităţile locale şi militare, s-a mers în procesiune la mormintele sau monumentele eroilor, acolo unde a avut loc cea de a doua parte a manifestării religioase. Aici a fost săvârşită slujba parastasului, iar fiecare slujitor a adresat celor prezenţi un cuvânt de zidire duhovnicească în care a fost subliniată datoria morală a fiecărui credincios de a cinsti memoria înaintaşilor noştri jertfiţi pentru ţară şi neam.
Au urmat la cuvânt primarul localităţii şi profesorul de istorie, care au elogiat memoria celor care au luptat pentru demnitatea şi libertatea poporului român.
În acelaşi cadru sărbătoresc, elevii au cântat şi rostit versuri patriotice. S-a intonat apoi Imnul Naţional şi Imnul Eroilor, iar elevii şi cadrele didactice au depus flori la monumentul eroilor.
La final, celor mici li s-au împărţit din ofrandele aduse (cozonac, ouă roşii), iar celorlalţi li s-au oferit iconiţe şi reviste.
În localităţile unde nu există deocamdată monumente sau troiţe închinate eroilor, slujba de pomenire a fost săvârşită fie în curtea bisericii, fie în cimitirul parohial.
Cinstirea eroilor la Galaţi
Aşa după cum a fost îndătinat, în municipiul Galaţi, Ziua Eroilor a debutat la ora 13:00 cu tradiţionala procesiune către Monumentul Eroilor din Cimitirul „Eternitatea“. Alaiul, format din slujitori, credincioşi, oficialităţi locale, tineri seminarişti şi elevi, a pornit de la biserica „Înălţarea Domnului” intonând pe toată perioada procesiunii imne religioase şi cântece patriotice.
La acest moment înălţător a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, care a săvârşit, alături de preoţi de la parohiile din oraş, slujba parastasului şi a rostit un cuvânt de învăţătură din care am spicuit: „Orice cruce de pe mormintele eroilor noştri este un Altar de jertfă. Adeseori afişăm o iubire declarativă, amăgindu-ne că iubim alte locuri şi că nu ne iubim pământul strămoşesc udat cu sângele Eroilor noştri. Trebuie să învăţăm să arătăm iubire sinceră unii altora, iubire care trebuie îndreptată spre cer. Şi când vom învăţa iubirea sinceră atunci vom avea şi dragostea, şi verticalitatea, şi credinţa, şi respectul!”.
După intonarea Imnului Naţional şi Imnul Eroilor, a urmat depunerea de coroane de flori de către oficialităţi locale şi militare, dar şi de simplii credincioşi prezenţi la manifestare.
Brăila cinsteşte eroii neamului
Şi la Brăila au avut loc manifestări închinate eroilor. Şi aici s-a îndătinat ca în această zi, începând cu ora 17:00, să aibă loc tradiţionala procesiune către mormintele ostaşilor români căzuţi în cele două războaie mondiale, din cimitirul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“.
Alaiul, care a pornit din faţa bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din oraş, a cuprins numeroşi credincioşi din parohiile brăilene, alături de oficialităţi locale, civile şi militare, fiind condus de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, împreună cu un numeros sobor de preoţi din Protopopiatul Brăila.
De asemenea, la procesiune au participat, prin implicarea profesorilor de religie, elevi de la şcolile şi liceele din municipiu, care pe tot parcursul manifestării au intonat, alături de preoţi şi cântăreţii bisericeşti, troparul praznicului, precum şi Imnul Eroilor.
La monumentul eroilor, după săvârşirea slujbei de pomenire de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian alături de părinţii slujitori, a urmat depunerea de coroane de flori, iar la final, în aplauzele mulţimii, a avut loc parada detaşamentelor militare din Garnizoana Brăila.
Participant