Perioada pascală, înconjurată de toate evenimentele liturgice și istorice, aduce în inima și mintea, fiecărui credincios itinerariul călătoriei spirituale pe care a parcurs‑o pe toată perioada Sfântului și Marelui Post și care are ca destinație Învierea Domnului. Practic, tot acest drum dintre inimă și minte devine mai scurt în momentul în care toți credincioșii ascultă textul Evangheliei ce se citește în noaptea de Învierea și care reprezintă rezumatul celui mai lung drum (minte‑inimă), după modelul Sfântului Ioan care, plecând‑și capul pe pieptul Mântuitorului, a ascultat direct, de la inimă la ureche, Cuvântul revelat.
Atât sărbătoarea Învierii Domnului, cât și perioada premergătoare acesteia, au adus în bisericile din Arhiepiscopia Dunării de Jos, atât fizic, cât și sufletesc, inima și mintea celor ce se întorc anual în satele în care s‑au născut şi crescut, în care s‑au bucurat sau au plâns, dar în care sărbătoarea Învierii Domnului îi ajută să se regăsească cu cei ce sunt în suflet, cu cei ce nu mai sunt, prin lumina așezată la mormintele celor ce le‑au fost părinți, bunici, copii sau rude.
Toată această bucurie, centrată pe lumina Învierii Domnului, prin care fericirea ne dă ocazia începerii unei noi vieți și în care tristețea și durerea nu mai au putere asupra omului bolnav, singur și încercat, ne fac să înțelegem și să iubim această noua viață a Împărăției pe care Hristos o descoperă tuturor, „cu moartea pe moarte călcând“.
Și anul acesta, 2024, în preajma sărbatorilor Pascale, preoții din Protopopiatul Tecuci s‑au implicat cu multă dragoste în comunitățile lor, atât liturgic, la altarele încredințate, slujind responsabil și după rânduială, cât și educațional și social‑filantropic.
În 37 de parohii s‑a desfășurat Concursul Național‑Catehetic ,,Hristos ‑ Cuvântul care vindecă“, oferind posibilitatea atât credincioșilor tineri, cât și celor în vârstă să‑l însoțească pe preot cu daruri în casele celor bolnavi, dar să și asculte catehezele susținute în bisericile parohiale pe diferite teme (ex. ,,Despre rugăciune“, ,,Despre milostenie“, ,,Despre Sfânta Lumină“, ,,Despre Sfinții Doctori fără de arginți“ etc.)
Prin grija părintelui Arhiepiscop Casian, Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns și anul acesta în toate bisericile din zona noastră, aducând multă bucurie și mângâiere credincioșilor care au dus‑o cu nădejde în casele lor, precum și la mormintele celor dragi.
Printr‑o temeinică organizare, Sfânta Lumină și consistentele daruri pascale au fost oferite și bolnavilor din Spitalul ,,Anton Cincu“ din Tecuci, bătrânilor și bolnavilor din Spitalul de la Ivești, copiilor cu nevoi speciale din centrele „Casa David Austin“ ‑ Țigănești și Școala „Constantin Păunescu“ din Tecuci.
Din mărturiile părinților slujitori ai Protoieriei, au fost cercetați duhovnicește și ajutați în această perioadă un număr de 750 de credincioși, au fost implicați 171 de voluntari, iar valoarea darurilor se ridică la 55.742 lei.
De asemenea, un număr de 31 de parohii au derulat programul filantropic ,,Ne înnoim de Sfintele Paști“ – un program ce a devenit un rodnic parteneriat între Arhiepiscopie, Protoierie și parohie și care, anul acesta, a adus multă bucurie unui număr de 269 de copii, ce au primit hăinuțe noi și încălțăminte.
Nu au fost uitați în această perioadă nici părinții pensionari ai protoieriei și nici doamnele preotese văduve care au primit cele necesare pentru masa pascală.
Și preoții Protoieriei Tg. Bujor, de Sfintele Paști, au căutat să aducă alinare celor necăjiți și bolnavi, familiilor cu mulți copii, cu o situație precară, persoanelor instituționalizate în azile sau centre medicale.
La această acțiune liturgică, misionară și social‑filantropică au răspuns afirmativ 50 de preoți din cele 76 de parohii, reprezentate de Comitetele parohiale, care au oferit daruri copiilor în cadrul Programului eparhial „Ne înnoim de Sfintele Paști“ unui număr de 175 de copii, constând în îmbrăcăminte și încălțăminte în valoare de 20.722 lei.
De pe urma acestor acțiuni filantropice au beneficiat un număr de 1405 credincioși, valoarea totală a darurilor oferite fiind de 118.433 lei, ceea ce arată că slujitorii şi credincioşii nu sunt nepăsători față de cei încercați de boală și tristețe. Prin aceste fapte mărturisim că suntem creștini adevărați, că încercăm să aducem un licăr de bucurie și mângâiere celor cu lacrimi pe obraz, că împlinim cântarea din slujba Învierii Domnului: „Acum toate s‑au umplut de bucurie: și cerul, și pământul, și cele dedesubt…“, bucurie oferită de Lumina Sfântă, izvorâtă din Sfântul Mormânt al Domnului Iisus Hristos.
În 45 de parohii din cuprinsul Protoieriei Făurei, 614 persoane vârstnice au primit ajutoare băneşti în valoare de 651 lei, alimente în valoare de 29.033 lei, precum și haine în valoare de 250 lei; 99 de persoane bolnave la pat au primit ajutoare bănești în valoare de 1.300 lei, produse alimentare în valoare de 3.953 lei și haine în valoare de 100 lei; iar un număr de 258 de copii, care provin din familii numeroase, au primit din partea parohiilor ajutoare băneşti în valoare de 4.564 lei, pachete conţinând alimente în valoare de 4.595 lei, precum şi haine în valoare de 12.431 lei. În acţiunile filantropice desfăşurate de către parohii au fost implicaţi şi un număr de 180 de voluntari. Toate acestea arată că rugăciunea împletită cu fapta cea bună pot contribui la zidirea chipului lui Hristos în fratele nostru și la împlinirea noastră ca membre vii ale Bisericii Lui.
Pr. Petru Ojog
Pr. Cezar Gagiu
Pr. Mihăiță Cocîrlea
Pr. Ionuț Albu