Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a fost gazda celei de-a 6-a ediţii a Sesiunii de Comunicări Ştiinţifice „Restitutio es“.
Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc în data de 6 iunie 2024, în Sala de Expoziţii Temporare „Sergiu Dumitrescu“ a Muzeului eparhial, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
După rugăciunea din debutul întrunirii, Ierarhul Dunării de Jos a adresat un cuvânt de binecuvântare şi de bun venit, subliniind totodată importanţa unor astfel de manifestări cultural-ştiinţifice şi bucuria de a avea la Galaţi reprezentanţi de seamă din domeniul restaurării.
În deschiderea sesiunii, Părintele Arhiepiscop le-a vorbit celor prezenţi despre valoarea spirituală, culturală şi materială a obiectelor de patrimoniu şi despre munca benefică pe care restauratorul o realizează cu multă pricepere şi dragoste prin rugăciune, hărnicie şi dorinţa de a readuce lumina, strălucirea şi frumuseţea acolo unde acestea au fost aşezate iniţial.
Evenimentul este organizat de Muzeul eparhial în parteneriat cu Asociaţia Conservatorilor şi Restauratorilor din România, Departamentul de Teologie, secția Artă Sacră, din cadrul Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie, Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galați şi Secţia Patrimoniu cultural din cadrul Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Andrei“ din Galaţi.
Întrunirea a adus laolaltă specialişti şi experţi din domeniul conservării şi restaurării, precum şi artişti, cadre didactice, oameni de cultură, elevi, studenţi şi masteranzi gălăţeni.
La manifestarea cultural-artistică au participat reprezentanţi din ţară de la mai multe instituţii culturale, între care: Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galaţi, Complexul Muzeal Neamţ, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul „Vasile Pârvan“ din Bârlad, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea“ din Galaţi, Muzeul Brăilei „Carol I“, Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos – Galaţi şi alte ateliere de restaurare din ţară.
Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice „Restitutio es“ s-a desfășurat la Galaţi pe parcursul a două zile, respectiv 6 şi 7 iunie 2024, timp în care participanţii au prezentat 23 de lucrări ştiinţifice, repartizate pe cele patru domenii de activitate: restaurare icoană, restaurare carte, restaurare pictură pânză şi sculptură, restaurare metale, textile, ceramică, investigaţii şi conservare.
Sesiunea a oferit posibilitatea cunoașterii unor modele noi sau consacrate privind formele de degradare și implicarea factorilor externi în apariția lor, precum și a metodelor de prezervare prin operațiuni de conservare-restaurare.
Activitatea științifică s-a adresat atât specialiștilor din acest domeniu, cât şi studenților, elevilor și tuturor celor interesați să afle tainele restaurării şi conservării patrimoniului.
Pr. Rareş Bucur